Καμμένος και Καραγιώργης: μια σχέση που δεν περιορίζεται στις… αντίκες

Καμμένος και Καραγιώργης: μια σχέση που δεν περιορίζεται στις… αντίκες

Η αποκάλυψη ότι ο Πάνος Καμμένος το 2015 πούλησε ένα ακριβό αυτοκίνητο-αντίκα που είχε στην κατοχή του στον εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη ξαναέφερε στο προσκήνιο μια προσωπική και πολιτική σχέση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Καταρχάς εντυπωσιάζει και μόνο το γεγονός ότι το 1995 ο νεαρός βουλευτής της ΝΔ αποφάσισε να αγοράσει τη… θωρακισμένα Mercedes του πρώτη δικτάτορα της Ουγκάντα Αμίν Νταντά. Αλλά τέλος πάντως ποιοι είμαστε εμείς που θα κρίνουμε τις επιλογές του Πάνου Καμμένου ως προς τις… αγορές του.

Όμως, η πώληση έχει άλλο ενδιαφέρον. Το αυτοκίνητο πουλήθηκε για το εντυπωσιακό ακόμη και για αντίκα ποσό των 100.000 ευρώ σε ναυτιλιακή εταιρία που ανήκει στον εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη, η οποία με τη σειρά της το μεταπώλησε συλλέκτη, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Τώρα ούτε ο Γιάννης Καραγιώργης είναι τυχαίος ούτε η σχέση Καμμένου και Καραγιώργη περιορίζεται στις αγοραπωλησίες οχημάτων.

Ο Γιάννης Καραγιώργης είναι ένας επιχειρηματίας που ξεκίνησε από το χώρο της ναυτιλίας αλλά δεν περιορίστηκε εκεί. Καταρχάς έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ρωσία. Και ιδιαίτερα με τον Konstantin Malofeev.

O Konstantin Malofeev δεν είναι ένας τυχαίος Ρώσος ολιγάρχης. Με δεσμούς με το Κρεμλίνο, υποστηρικτής της ορθοδοξίας και νοσταλγός της τσαρικής εποχής εκπροσωπεί την πιο ακροδεξιά πλευρά της τρέχουσας εκδοχής ρωσικού εθνικισμού. Έχει κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τους Ρώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Ο Alexander Borodai, ο οποίος για λίγους μήνες το 2014 ήταν «πρωθυπουργός» της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέσκ» στην ανατολική Ουκρανία, είχε διατελέσει διευθυντής του γραφείου του Malofeev. Για την ανάμειξή του στα γεγονότα της Ουκρανίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει από το 2014 την είσοδο στον Malofeev.

H σχέση Malofeev και Καραγιώργη είναι ιδιαίτερα στενή. Τόσο στενή που τον Ρώσο ολιγάρχη θα διαλέξει ο Καραγιώργης για κουμπάρο του στο γάμο του με την κ. Σοφία Σωτηράκου. Μάλιστα για να ξεπεραστεί το πρόβλημα με την απαγόρευση εισόδου του κουμπάρου σε ευρωπαϊκή χώρα, το γαμήλιο πάρτι έγινε τον Οκτώβριο του 2014 στη Ρωσία με εντυπωσιακή πολυτέλεια. Από την Ελλάδα θα μεταβούν, με ιδιωτική πτήση, πέραν του νεονύμφων, 88 καλεσμένοι και ο τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος, στο ξενοδοχείο Tsargrad, ιδιοκτησίας του Malofeev, στην πόλη Πουσίνο, στα νότια της Μόσχας. Ανάμεσα στους καλεσμένους ξεχώριζε το όνομα του Πάνου Καμμένου.

Ο Malofeev, πέραν του να οργανώνει, όπως όλοι οι Ρώσοι ολιγάρχες, εντυπωσιακές δεξιώσεις και πάρτι, έχει κατηγορηθεί ότι είναι ένας σημαντικός κόμβος στο άνοιγμα του Κρεμλίνου και προς εθνικιστικές και ακροδεξιές απόψεις στην Ευρώπη. Συνεργάζεται με τον Aleksandr Dugin, έναν από τους κατεξοχήν εκφραστές του νέου ρωσικού εθνικισμού και ιδίως του λεγόμενο ευρασιατικού δόγματος. Για την ιστορία ας σημειώσουμε ότι τον Dugin είχε προσκαλέσει για να δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ούτως ή άλλως, το 2014 είχαν υποκλαπεί και δοθεί στη δημοσιότητα τα e-mail του Georgy Gavrish, ενός Ρώσου υπαλλήλου της Ρωσικής Πρεσβείας με στενή σχέση με τους Dugin και Malofeev, ο οποίος για χρόνια εργαζόταν στην Ελλάδα οικοδομώντας σχέσεις με πολιτικούς, αναζητώντας μάλιστα και πολιτικές «άκρες» στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Οι αποκαλύψεις των e-mail από την εφημερίδα Die Zeit έγιναν στο τέλος Ιανουαρίου 2015 και μέσα στο κλίμα της πρώτης εκλογής Τσίπρας στην πρωθυπουργία δεν έτυχαν ιδιαίτερα μεγάλης δημοσιότητας.

Πάντως ο Malofeev αναφέρεται στον ξένο τύπου και ως ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Τον Ιούνιο του 2014 οι Dugin και Malofeev οργάνωσαν στη Βιέννη μια εντυπωσιακή σύνοδο της αφρόκρεμας της Ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς στην Ευρώπη με αφορμή μάλιστα και την επικείμενη επέτειο των 200 ετών της… Ιεράς Συμμαχίας, με προσκεκλημένους από το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο μέχρι τους αυστριακούς ακροδεξιούς του FPÖ. Στην αλληλογραφία του Gavrish φαίνεται ότι γινόταν και η Χρυσή Αυγή επεδίωκε να έχει σχέσεις με αυτούς τους ρωσικούς κύκλους και στελέχη της Χρυσής Αυγής εκείνα τα χρόνια έκαναν και ταξίδια στη Μόσχα και συναντήθηκαν και με τον Dugin, ενώ είχε διαμορφωθεί και ειδικό κανάλι για να φτάνει χρηματοδότηση από τη Ρωσία στη Χρυσή Αυγή.

Όπως έγραφα το 2014 «ιδιαίτερης σημασίας χρήζει η πληροφορία ότι δύο ή τρεις Έλληνες εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πετρελαίου και έχουν παρτίδες με ρωσικά πετρέλαια, χρησιμοποιούνται προκειμένου να μεταφέρονται με τα καράβια τους μεγάλα ποσά από τους ρώσους ακροδεξιούς».

Όμως, ο Γιάννης Καραγιώργης πέραν του να οικοδομεί φιλίες με Ρώσους ολιγάρχες, κάποια στιγμή δοκίμασε να κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στον ελληνικό τύπου. Ο Καραγιώργης είχε δείξει ένα ενδιαφέρον για μέσα ενημέρωσης ήδη από το 2011 όταν είχε δοκιμάσει να μπει στον Alpha, κίνηση που δεν ευοδώθηκε. Όμως, το μεγάλο άνοιγμα το έκανε όταν αγόρασε μια σειρά από επαρχιακούς τηλεοπτικούς σταθμούς και διαμόρφωσε το Hellas Net. Ο κατάλογος των σταθμών είναι εντυπωσιακός: ΑLPHA TV (Θράκη, Ανατολική Μακεδονία), Europe One (Κεντρική Μακεδονία, Χαλκιδική), Diktyo1 (Δυτική Μακεδονία), PLP (Νότια Ελλάδα), TRT (Θεσσαλία), SITIA (Κρήτη), Irida (Νοτιοανατολικό Αιγαίο), Syros TV1 (Κυκλάδες), TVM (Βόρειο Αιγαίο). Διευθυντής ενημερωτικού προγράμματος ανέλαβε το 2015 ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Στην επίσημη παρουσίαση του Hellas Net θα παραστεί ανάμεσα στα άλλα και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης, ενώ το όλο εγχείρημα θα θεωρηθεί τμήμα της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει «φίλια» ΜΜΕ.

Όμως, λίγο αργότερα ο Καραγιώργης θα έχει μια δικαστική περιπέτεια. Τον Σεπτέμβριο του 2016 θα συλληφθεί ύστερα από διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν σε βάρος του οι Ολλανδικές αρχές. Οι σε βάρος του κατηγορίες αφορούσαν εικονικές συναλλαγές, ύψους περίπου 12,5 εκατ. ευρώ, με προβληματικές απογραφές κινητής και ακίνητης περιουσίας και με «δόλια πτώχευση» γαλακτοβιομηχανίας παιδικού γάλακτος σε μορφή σκόνης, που είχε εξαγοράσει το 80% των μετοχών της. Ο Καραγιώργης θα καταφέρει τελικά να πετύχει τη μη έκδοσή του προσφεύγοντας στα ελληνικά δικαστήρια.

Ότι μέσα σε όλα αυτά, το 2015 ο Καραγιώργης σπεύδει να αγοράσει και μια αντίκα από τον Καμμένο και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα επωφελή για τον τελευταίο συναλλαγή, έχει σίγουρα το ενδιαφέρον του. Όμως, η σχέση Καμμένου και Καραγιώργη είχε αρκετά μεγαλύτερο βάθος και πολιτικές προεκτάσεις και προφανώς δεν αφορούσε απλώς τα αυτοκίνητα αντίκες.

Πηγή: UNFOLLOW

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ