Στη Βουλή ο νέος Ποινικός Κώδικας – Τι περιλαμβάνει

Στη Βουλή ο νέος Ποινικός Κώδικας – Τι περιλαμβάνει

Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο «Ποινικός Κώδικας».

Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο «Ποινικός Κώδικας».

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της διαβούλευσης τροποποιήθηκαν σημαντικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που είχαν δεχθεί επικρίσεις, μεταξύ των οποίων:

1. Η ρύθμιση για την εγκληματική οργάνωση. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε επικριθεί για επιεική μεταχείριση, ενόψει και της εκκρεμότητας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι ποινές προβλέπεται ότι θα φθάνουν έως τα 15 χρόνια για την εγκληματική οργάνωση, ενώ θα υπάρξει και ρύθμιση που θα ξεκαθαρίζει υπό ποιες προϋποθέσεις κάποιος θα θεωρείται διευθύνων ή απλά «εγκέφαλος» μιας εγκληματικής οργάνωσης.

2. Οι διατάξεις για την κατοχή εκρηκτικών. Το αδίκημα θα παραμείνει κακούργημα υπό προϋποθέσεις και δε θα μετατραπεί σε πλημμέλημα όπως αρχικά είχε προβλεφθεί. Σειρά αδικημάτων που επρόκειτο να μετατραπούν σε πλημμελήματα, θα παραμείνουν κακουργήματα με ποινές έως έξι χρόνια, προκειμένου να αποφευχθούν μαζικές παραγραφές αδικημάτων.

3. Οι διατάξεις για τον βιασμό. Είχαν επικριθεί οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για το αδίκημα και οι ρυθμίσεις για την ποινική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος. Οι διατάξεις θα βελτιωθούν και θα προβλέπουν την αυστηρή τιμωρία των δραστών.

Στην ηλεκτρονική σελίδα της Βουλής όπου αναρτήθηκε το νομοσχέδιο, αναφέρεται πως θα εισαχθεί την Τετάρτη το πρωί στις 10.00 προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή.

Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση – σχέδιο νόμου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ