Thomas Cook: Χάος στον τουρισμό – Κραυγή αγωνίας από ξενοδόχους, στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενοι και τουρίστες

Thomas Cook: Χάος στον τουρισμό – Κραυγή αγωνίας από ξενοδόχους, στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενοι και τουρίστες

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί στον κόσμο του Τουρισμού η χρεοκοπία που κήρυξε το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο, Thomas Cook.

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί στον κόσμο του Τουρισμού η χρεοκοπία που κήρυξε το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο,  Thomas Cook.

Την ίδια στιγμή, συναγερμός έχει σημάνει και στον ελληνικό τουρισμό από την κατάρρευση της Thomas Cook, η οποία διακινεί εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες στην Ελλάδα και συνεργάζεται με πάνω από 40 ξενοδοχεία. Την ίδια ώρα στο αέρα βρίσκονται περίπου 20.000 εργαζόμενοι ενώ ιδιαίτερα αναστατωμένοι είναι όλοι οι τουριστικοί φορείς στην Ελλάδα καθώς η Thomas Cook, έχει ισχυρή παρουσία και Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, περί τους 50.000 τουρίστες που έχουν έρθει μέσω της Thomas Cook είναι αυτή την στιγμή εγκλωβισμένοι σε προορισμούς ανά την Ελλάδα.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις, ο βρετανικός οργανισμός θα πληρώσει τη διαμονή των τουριστών από σήμερα και μετά, από την στιγμή δηλαδή κατάρρευσης του τουριστικού κολοσσού. Είναι προφανές ότι υφίστανται απλήρωτες υποχρεώσεις σε Έλληνες ξενοδόχους και μένει να φανεί το ύψος των ζημιών, το οποίο επί του παρόντος δεν μπορεί να υπολογιστεί και θα είναι υπό διεκδίκηση μέσω της δικαστικής ή άλλης οδού, ανάλογα με τα επόμενα βήματα και τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν και στη Μεγάλη Βρετανία.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης «βρισκόμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από αυτή την εξέλιξη. Ήδη έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως ο επαναπατρισμός των περίπου 50.000 τουριστών που έχουν πακέτα διακοπών από την Thomas Cook και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω της Thomas Cook έχει ξεκινήσει και τα πρώτα 15 αεροσκάφη φθάνουν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω. Υπολογίζουμε ότι μέσα στο επόμενο τριήμερο θα επαναπατριστούν περίπου 22.000 τουρίστες».

Επιχείρηση Μάττερχορν

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία επαναπατρισμού τους μέσω της Βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που «ασφαλίζει» τις πτήσεις και τα πακέτα διακοπών της Thomas Cook. Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία « Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό). Η CAA πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για αυτήν την κολοσσιαία επιχείρηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, αν και μερικοί τουρίστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με εμπορικές πτήσεις.

Ήδη από την περασμένη χρονιά, η Thomas Cook είχε περιορίσει την παρουσία της όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου, ενώ φέτος στη χώρα μας τα προβλήματα είχαν γίνει εντονότερα όταν στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού είχε προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και σε «σπάσιμο» συμβολαίων με Έλληνες ξενοδόχους.

Ο επικεφαλής της Thomas Cook, Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της ιστορικής εταιρείας καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση. Η εταιρεία καλείτο να βρει 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκατ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει.

ΣΕΤΕ: Ζητούν μέτρα για τα προβλήματα από την κατάρρευση της Thomas Cook

«Η παύση λειτουργιών της Thomas Cook, αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη που απαιτεί τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή της» αναφέρει ο ΣΕΤΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την κατάρρευση του βρετανικού ταξιδιωτικού οργανισμού.

Παράλληλα, ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζει πως η πολιτεία θα πρέπει να να σχεδιάσει και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την απορρόφηση των προβλημάτων που θα προκύψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Όπως σημειώνει ο ΣΕΤΕ «η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση του τουριστικού κόσμου, για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση από σήμερα όσον αφορά την Thomas Cook UK, αλλά και για το τι ακριβώς ισχύει με τις άλλες αγορές (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σκανδιναβία)».

Και συνεχίζει λέγοντας πώς «από την πλευρά μας, όλος ο ιδιωτικός τομέας, χρειάζεται να δείξει ψυχραιμία και κυρίως αλληλεγγύη στους χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η συμπεριφορά και ο χειρισμός των Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών προς τους ανθρώπους αυτούς, θα αποτελέσει τον καθρέφτη της εικόνας της χώρας μας ως χώρας φιλόξενης και υπεύθυνης, διεθνώς. Ο ελληνικός τουρισμός έχει το βάθος και την ποιότητα για να αντεπεξέλθει και σε αυτή τη δυσκολία».

Ανησυχία σε Ρόδο και Κω

Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί σε Ρόδο και Κω μετά την πτώχευση του τουριστικού οργανισμού Thomas Cook, που διακινεί χιλιάδες τουρίστες από τις ευρωπαϊκές χώρες στα Δωδεκάνησα.

Από νωρίς το πρωί που έγινε γνωστή η είδηση, παρά το γεγονός ότι ήταν πιθανολογούμενη το προηγούμενο χρονικό διάστημα, επικρατεί έντονος προβληματισμός, κυρίως μεταξύ των ξενοδόχων, στους οποίους υπάρχουν αρκετές οφειλές, που το μέγεθός τους δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί αυτήν τη στιγμή. Βέβαια, οι οφειλές που υπάρχουν είναι μεγάλες, αφού ο τουριστικός οργανισμός είναι από αυτούς που έχουν μεγάλη παρουσία και διακινούν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο στα Δωδεκάνησα.

Εν αναμονή βρίσκονται, επίσης, οι επιχειρηματίες, που προβληματίζονται τι θα γίνει με τους τουρίστες που βρίσκονται ήδη στη Ρόδο και την Κω, για τους οποίους πάντως υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως θα επιστρέψουν κανονικά και χωρίς προβλήματα στις πατρίδες τους.

Αναβρασμός στις Σποράδες

Στις Σποράδες -και κυρίως στην Σκιάθο- όπου παραδοσιακά οι Βρετανοί αποτελούν το 45-50% των τουριστών εδώ και δεκαετίες, η ανακοίνωση τα ξημερώματα της χρεοκοπίας της Thomas Cook έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιχειρηματίες των νησιών.

Στην Σκιάθο, που αποτελεί της τουριστική ναυαρχίδα του Βόρειου Αιγαίου, επιχειρηματίες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, που χρόνια συνεργάζονται με την Thomas Cook, σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκαναν λόγο για καταστροφή και για ένα αβέβαιο αύριο στην τουριστική βιομηχανία.

«Τα οικονομικά ανοίγματα με την Thomas Cook είναι τόσο μεγάλα που δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε. Αυτές τις ημέρες που πλησιάζει το τέλος της σεζόν, το ξενοδοχείο είναι γεμάτο από Άγγλους σε ποσοστό 75% που θα πρέπει να επαναπατριστούν. Βέβαια, υπάρχουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά ο χρόνος πιέζει και μαζί θα πιέζουν και οι τράπεζες» ανέφερε επιχειρηματίας, ενός από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Σκιάθου με μονάδα πάνω από 300 κλίνες.

Άλλος επιχειρηματίας στην Σκιάθο εκτίμησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η ζημιά είναι ανυπολόγιστη αυτή την στιγμή και δεν μπορεί να αποτιμηθεί, παρά μόνο σε βάθος χρόνου. Έχουμε πολλούς τουρίστες από την Αγγλία, είναι πανικόβλητοι οι άνθρωποι, αλλά δεν θα τους αφήσουμε στο έλεος του Θεού. Ψυχραιμία».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου, που εκπροσωπεί την Thomas Cook στις Σποράδες, μίλησε για «μεγάλο οικονομικό χτύπημα στον τουρισμό και πρώτο μέλημά μας είναι να μετρήσουμε και να καταγράψουμε των αριθμό των πελατών της εταιρείας που θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να φύγουν από το νησί. Περίπου 1800 με 2000 Βρετανοί υπολογίζονται αυτή τη δύσκολη στιγμή, όσοι βρίσκονται στα νησιά μας. Η οικονομική ζημιά είναι αδύνατον να εκτιμηθεί αυτή την ώρα. Χρειάζεται ψυχραιμία».

Στο αεροδρόμιο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» της Σκιάθου δεν υπάρχουν προβλήματα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μάνατζερ της Fraport Στέφανος Λαμπρόπουλος και ενημέρωσε ότι την εβδομάδα αυτή θα υπήρχαν συνολικά 9 προγραμματισμένες πτήσεις της Thomas Cook, τρεις την Τετάρτη, τέσσερις την Παρασκευή και δύο την Κυριακή. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καλύψουν τους ταξιδιώτες και αν υπάρξει πρόβλημα, τότε θα γίνει συνεννόηση και με τον δήμο Σκιάθου να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι. Ήδη, εμείς συνεργαζόμαστε με δύο εντεταλμένους της βρετανικής πρεσβείας που κατέφθασαν τα ξημερώματα στη Σκιάθο, για να διευκολύνουν τον κόσμο και τους δώσαμε και χώρο στο αεροδρόμιο για να κάνουν την δουλειά τους».

Στον «αέρα» 3.000 τουρίστες στην Κέρκυρα

Περισσότεροι από 3.000 τουρίστες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή «εγκλωβισμένοι» στην Κέρκυρα μετά την πτώχευση, τα ξημερώματα, του Thomas Cook, ενός εκ των ισχυρότερων βρετανικών ταξιδιωτικών γραφείων στην Ευρώπη.

Τον αριθμό των τουριστών που βρίσκονται αυτήν την ώρα στο νησί, με πακέτα διακοπών από το Thomas Cook, επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάμπης Βούλγαρης.

«Μεταξύ των τουριστών αυτών οι περισσότεροι είναι Βρετανοί, ενώ ανάμεσά τους είναι Γάλλοι, Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι τουρίστες, ενώ είναι και αρκετές εκατοντάδες τουρίστες που οι διακοπές τους στο νησί ξεκινούσαν από σήμερα και δεν θα έρθουν, λόγω του «ναυαγίου» της της Thomas Cook», ανέφερε ο κ.Βούλγαρης.

Όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε, οι περισσότεροι τουρίστες έχουν ασφάλεια ταξιδιού και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών στη χώρα τους, όμως οι παράμετροι της πτώχευσης του Thomas Cook, που ένα από τα ισχυρότερα βρετανικά brand names στον χώρο του τουρισμού, είναι πολλοί, μεταξύ αυτών οι ξενοδόχοι να μην έχουν πληρωθεί ακόμη για τα θερινά πακέτα διακοπών.

«Σήμερα αλλάζει ο χάρτης του τουρισμού σε όλο τον κόσμο», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βούλγαρης, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία στους ξενοδόχους.

«Ψυχραιμία στους ξενοδόχους να μην πληγεί ο τουρισμός μας. Σήμερα ζούμε μία «κοσμογονία» στον τουρισμό. Πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα», κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας.

Κρήτη: «Σεισμός 7 Ρίχτερ στον τουρισμό»

Με κομμένη την ανάσα, προσπαθώντας να εκτιμήσουν και να υπολογίσουν τις απώλειές τους, παρακολουθούν τις εξελίξεις οι επιχειρηματίες στον χώρο του τουρισμού της Κρήτης, την ώρα που επιχείρηση οργάνωσης επιστροφής των περίπου 20.000 τουριστών, που βρίσκονται αυτήν την ώρα στο νησί με συμβόλαια του Thomas Cook, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, πρόκειται για την κατάρρευση ενός «γίγαντα» του τουρισμού. «Είναι ένας σεισμός 7 Ρίχτερ και αναμένουμε το «τσουνάμι». Δεν είναι μόνο τα συμβόλαια όσων επισκεπτών ήρθαν και δεν θα καλυφθούν, είναι και αυτά που δεν θα υλοποιηθούν, καθώς όσοι είχαν κλείσει να έρθουν μέχρι τις 10 του Νοέμβρη απλά δεν θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους. Λέω ότι αναμένουμε και το «τσουνάμι», καθώς δεν είναι δυνατόν να μην σκεφτόμαστε και τα συμβόλαια που έχουν ήδη κλειστεί για την επόμενη τουριστική σαιζόν. Σε αυτήν τη φάση, έχω την αίσθηση ότι όλα βρίσκονται στον αέρα», ανέφερε ο κ. Βλατάκης.

Στην Κρήτη, πάντως, υπολογίζεται ότι αυτήν την ώρα βρίσκονται περίπου 20.000 επισκέπτες που είχαν συμβόλαια με το ταξιδιωτικό γραφείο Thomas Cook. Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, Γιώργος Πλιάκας, μιλώντας στο ΑΠΕ, εξήγησε ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα αφίχθησαν περίπου 4.000 επισκέπτες, προσθέτοντας ότι ήδη σχεδιάζεται η διαδικασία επιστροφής των επισκεπτών, όχι νωρίτερα απ’ ό,τι είχαν προγραμματίσει όταν έκλειναν τα πακέτα των διακοπών τους.

«Εδώ και δύο μήνες γίνονται συζητήσεις και επαφές, με επίκεντρο το τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι Άγγλοι από τα κεντρικά της εταιρείας έχουν ήδη κάνει επαφές και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα καλύψουν την επιστροφή των τουριστών, όχι νωρίτερα απ’ ότι λένε τα προγράμματα που είχαν οι άνθρωποι κλείσει. Αύριο υπάρχει προγραμματισμένη πτήση, οπότε θα φύγουν από το Ηράκλειο οι πρώτοι τουρίστες, και αυτό όπως έχουμε ενημερωθεί θα ακολουθήσει και τις επόμενες ημέρες» επισήμανε ο κ. Πλιάκας.

Πώς κατέρρευσε η Thomas Cook

Η Thomas Cook, η παλαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία του κόσμου, κατέρρευσε σήμερα Δευτέρα, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες ανά τον κόσμο και πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη εν καιρώ ειρήνης επιχείρηση επαναπατρισμού στην ιστορία της Βρετανίας, μεταδίδει το Reuters.

Η υποχρεωτική ρευστοποίηση στην οποία εισέρχεται η εταιρεία σηματοδοτεί το τέλος μιας εκ των παλαιότερων εταιρειών της Βρετανίας, η οποία άρχισε τη λειτουργία της το 1841 με τοπικές σιδηροδρομικές εκδρομές, επέζησε δύο παγκόσμιους πολέμους και μετατράπηκε σε πρωτοπόρο των πακέτων διακοπών και του μαζικού τουρισμού.

Ο διευθύνων σύμβουλός της Peter Fankhauser ανακοίνωσε την πτώχευση της εταιρείας καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πακέτο διάσωσης από τους δανειστές, μετά τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις του Σαββατοκύριακου.

Η Thomas Cook, στην ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εκδόθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, η Thomas Cook Group plc συνέχισε τις επαφές με σειρά βασικών μετόχων το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να διασφαλίσει τους τελικούς όρους για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιοργάνωση της εταιρείας.

Παρά τις σημαντικές προσπάθειες, οι συζητήσεις αυτές δεν οδήγησαν σε συμφωνία μεταξύ των μετόχων της εταιρείας και των προτεινόμενων νέων παρόχων χρήματος. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ως εκ τούτου, κατέληξε στο ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να λάβει μέτρα για να εισέλθει σε υποχρεωτική ρευστοποίηση με άμεση ισχύ.

Έχει υποβληθεί αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για υποχρεωτική ρευστοποίηση της εταιρείας πριν το ξεκίνημα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σήμερα», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Thomas Cook, η οποία σημειώνει πως στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας, αρκετές άλλες εταιρείες του ομίλου έχουν επίσης εισέλθει σε υποχρεωτική ρευστοποίηση.

Παράλληλα, η εταιρεία ζήτησε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με άμεση ισχύ.

Η βρετανική κυβέρνηση και η υπηρεσία αεροπορίας δήλωσαν πως λόγω της κλίμακας της κατάστασης είναι αναπόφευκτο πως θα υπάρξουν κάποιες αναταράξεις.

«Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δρομολογούν την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όλες οι πτήσεις της Thomas Cook ακυρώθηκαν, ενώ οι πελάτες ενημερώθηκαν να μην πηγαίνουν προς τα αεροδρόμια μέχρις ότου ενημερωθούν μέσω της ειδικής ιστοσελίδας thomascook.caa.co.uk αναφορικά με την πτήση επιστροφής, που θα οργανώσει η κυβέρνηση. Η διαδικασία αφορά 150.000 Βρετανούς και συνολικά 600.000 ταξιδιώτες.

Τουρκία: 21.000 πελάτες της Thomas Cook κάνουν διακοπές

Πάνω σε ένα δανειακό πακέτο στήριξης για τις εγχώριες εταιρίες που επηρεάζονται από την κατάρρευση του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook, εργάζονται τα τουρκικά υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Τουρισμού.

Το υπουργείο ανέφερε στο Twitter ότι 21.033 πελάτες της Thomas Cook κάνουν αυτή τη στιγμή διακοπές στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι το πακέτο αυτό θα τεθεί σύντομα σε ισχύ.

Βρετανία: Αίτημα για παροχή 150 εκατ. στερλινών

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επεσήμανε ότι ο Thomas Cook είχε υποβάλει αίτημα στην κυβέρνηση για παροχή περίπου 150 εκατομμυρίων στερλινών, αλλά σημείωσε ότι η διάσωσή του θα έθετε «έναν ηθικό κίνδυνο στην περίπτωση μελλοντικών τέτοιων εμπορικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες».

«Χρειάζεται να δούμε τους τρόπους με τους οποίους οι ταξιδιωτικοί όμιλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από τέτοιες χρεοκοπίες στο μέλλον και σαφώς τα συστήματα που διαθέτουμε για να εξασφαλίσουμε ότι (αυτοί) στο τέλος δεν θα καταλήξουν στον φορολογούμενο για βοήθεια», δήλωσε σε δημοσιογράφους που επιβαίνουν στο αεροπλάνο που τον μεταφέρει στη Νέα Υόρκη όπου θα μετάσχει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση και προφανώς οι σκέψεις μας στρέφονται στους πελάτες της Thomas Cook, θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε από το δικό μας επίπεδο για να γυρίσουμε πίσω στο σπίτι τους αυτούς που έκαναν διακοπές και τώρα μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες να επιστρέψουν», υπογράμμισε ο Τζόνσον.

«Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το κράτος θα χρειαστεί να επέμβει για να βοηθήσει τους εγκλωβισμένους παραθεριστές», κατέληξε.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος για τα οικονομικά ζητήματα των Εργατικών Τζον Μακντόνελ σημείωσε σήμερα ότι η βρετανική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει επέμβει με ένα προσωρινό πακέτο διάσωσης για να μην καταρρεύσει ο ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook.

«Είμαι απογοητευμένος (…) απλώς πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε απλώς να έχει προθυμοποιηθεί να κάνει περισσότερα: να επέμβει, να σταθεροποιήσει την κατάσταση και μετά να επιτρέψει να αναπτυχθεί ένα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο», δήλωσε ο Μακντόνελ στο BBC.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι οι διευθυντές του ταξιδιωτικού ομίλου θα πρέπει να επιστρέψουν οποιαδήποτε μπόνους πήραν. «Πάρα πολύ σωστά», απάντησε σε ερώτηση που του έγινε, αν τα διευθυντικά στελέχη θα πρέπει να δώσουν πίσω τα μπόνους που πήραν.

«Πιστεύω ότι χρειάζεται πραγματικά να κάνουν έναν έλεγχο της συνείδησής τους για το πώς οδήγησαν σε αυτό και πώς οι ίδιοι εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση», δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC, μιλώντας από το Μπράιτον όπου γίνεται το ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ