«Πλημμύρισε» η αγορά με τιμολόγια έως 500 ευρώ

«Πλημμύρισε» η αγορά με τιμολόγια έως 500 ευρώ

Είναι ο κανόνας της ελεύθερης αγοράς. Όσο περισσότερο ρυθμίζεται, άλλο τόσο δημιουργούνται στρεβλώσεις και παρενέργειες.

Είναι ο κανόνας της ελεύθερης αγοράς. Όσο περισσότερο ρυθμίζεται, άλλο τόσο δημιουργούνται στρεβλώσεις και παρενέργειες. Με τον κίνδυνο να βρεθούν εκτός αγοράς χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν βρει και εφαρμόζουν έναν πολύ απλό τρόπο προκειμένου να παρακάμψουν το όριο αξίας συναλλαγής που έχει τεθεί εδώ και μερικά χρόνια για την υποχρεωτική εξόφληση ή είσπραξη των επαγγελματικών δαπανών τους ή εσόδων τους, αντίστοιχα, μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Τεμαχίζουν τις μεγαλύτερης των 500 ευρώ αξίας επαγγελματικές τους συναλλαγές σε μικρότερες προκειμένου να εισπράττουν ή να πληρώνουν με μετρητά. Ο λόγος; Σε πολλές επιχειρήσεις οι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι δεσμευμένοι από την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία για ληξιπρόθεσμες οφειλές και έτσι ο δρόμος των μετρητών αποδεικνύεται μονόδρομος.

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση προχωρά στην πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών σε μια άλλη επιχείρηση αξίας 1.300 ευρώ. Η προμηθεύτρια επιχείρηση έχει πρόβλημα δέσμευσης των τραπεζικών της λογαριασμών λόγω οφειλών προς την εφορία. Ζητά από τον πελάτη της η συναλλαγή να τεμαχιστεί σε τρείς αξίας 450, 450 και 400 ευρώ αντίστοιχα προκειμένου να παρακαμφθεί το όριο των 500 ευρώ που ενεργοποιεί την υποχρέωση εξόφλησης των τιμολογίων μέσω του τραπεζικού συστήματος. Μάλιστα, για τυπικούς λόγους (να μην φανεί ότι το τεμάχισμα της αξίας είναι σκόπιμο) τα τιμολόγια εμφανίζονται να έχουν εκδοθεί σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Με την πρακτική αυτή η προμηθεύτρια επιχείρηση εξακολουθεί να εισπράττει τα έσοδά της μακριά από το δίχτυ των κατασχέσεων που έχει απλωθεί στους τραπεζικούς της λογαριασμούς, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που εικονικές επαγγελματικές δαπάνες εγγράφονται σε βιβλία χωρίς να έχει γίνει η εξόφληση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν την παραπάνω πρακτική και ετοιμάζονταν να προχωρήσουν σε μείωση του ορίου αξίας τιμολογίων για την υποχρεωτική πληρωμή μέσω τραπεζικού συστήματος. Στην αρχική του μορφή το φορολογικό νομοσχέδιο προέβλεπε ότι το όριο των 500 ευρώ θα μειωνόταν στα 300 ευρώ με προοπτική το μηδενισμό σε βάθος χρόνου.

Τελικά μετά από μια αρνητική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και τη διαπίστωση ότι η αλλαγή αυτή θα ενίσχυε περισσότερο τις στρεβλώσεις η σχετική διάταξη αποσύρθηκε από την τελική μορφή του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το μόνο που έγινε προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η υποχρέωση των επιχειρήσεων να εξοφλούν τα μισθώματα επαγγελματικής στέγης τους σε τραπεζικό λογαριασμό του εκμισθωτή. Με διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που ψηφίζεται εντός των ημερών ορίζεται ότι υποχρεωτικά τα ενοίκια επαγγελματικής χρήσης θα εξοφλούνται από το πρώτο ευρώ μέσω τραπέζης καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αναγνωρίζονται ως επαγγελματική δαπάνη και δεν θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.

Πηγή: capital.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ