Δήλωση – βόμβα του ιρανού ΥΠΕΞ: «Φτάσαμε πολύ κοντά σε πόλεμο με τις ΗΠΑ»

Δήλωση – βόμβα του ιρανού ΥΠΕΞ: «Φτάσαμε πολύ κοντά σε πόλεμο με τις ΗΠΑ»

«Είναι ατυχές το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, βασισμένες σε παραπληροφόρηση, βασισμένες στην άγνοια και την αλαζονεία, ακολούθησαν σε μια πορεία που έφερε την περιοχή πολύ κοντά στο χείλος. [...] Ήμασταν πολύ κοντά σε έναν πόλεμο».

Μια είδηση που λίγο πολύ ήταν γνωστή, ωστόσο αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν έρχεται από τα χείλη επίσημου αξιωματούχου μιας χώρας.

Ο λόγος για τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ έφτασαν πολύ κοντά στον πόλεμο, τον περασμένο μήνα.

Φυσικά αναμέρεται στον απόηχο της δολοφονίας του ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί, κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής των ΗΠΑ στη Βαγδάτη. Παράλληλα ο Ζαρίφ εκτόξευσε τα βέλη του κατά του «κακά πληροφορημένου Ντόναλντ Τραμπ».

«Οι ΗΠΑ βασίστηκαν στην παραπληροφόρηση, στην άγνοια και στην αλαζονεία» είπε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, ο Ζαρίφ δήλωσε στο NBC News:

«Είναι ατυχές το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, βασισμένες σε παραπληροφόρηση, βασισμένες στην άγνοια και την αλαζονεία, ακολούθησαν σε μια πορεία που έφερε την περιοχή πολύ κοντά στο χείλος. […] Ήμασταν πολύ κοντά σε έναν πόλεμο».

Υπενθυμίζεται ότι, στις 3 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ σκότωσαν τον . Η Τεχεράνη απάντησε, μερικές ημέρες μετά, με σειρά πυραυλικών επιθέσεων κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

Παράλληλα, υποστήριξε πως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, είχε γράψει μια «εξαιρετικά ακατάλληλη επιστολή στο Ιράν» και ότι η κυβέρνησή του απάντησε με μια ηχηρή απάντηση.

Η επιστολή του Πομπέο περιείχε «απειλές», τόνισε ο Ζαρίφ, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποκάλυπτε το περιεχόμενό της. «Ας πει εκείνος τι έγραφε στην επιστολή» τόνισε.

«Οι ενέργειες των ΗΠΑ θα έχουν επιπτώσεις»

«Θέλαμε να δείξουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν μπορούσαν να εκφοβίσουν το Ιράν. Οι ενέργειες κατά του Ιράν θα έχουν επιπτώσεις, αλλά η πρόθεση δεν ήταν να σκοτωθεί κανείς […] Η πρόθεση ήταν να στείλουμε ένα μήνυμα, ένα πολύ σαφές μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι εάν σκοτώσουν Ιρανούς, θα απαντήσουμε».

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι η Τεχεράνη δεν έχει καμία επιρροή σε εξτρεμιστές στο Ιράκ ή στον Λίβανο και σημείωσε πως σκοπός του Σουλεϊμανί, κατά την επίσκεψή του στη Βαγδάτη, ήταν το να αμβλύνει τις εντάσεις και να πείσει τους τρομοκράτες να μην αναλάβουν περαιτέρω δράση, μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία, στη Βαγδάτη, τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Ο Σουλεϊμάνι εργάζονταν στο «να περιορίσει ανθρώπους από την εμπλοκή σε πραγματικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον οποιουδήποτε […] Αυτή ήταν η δουλειά του. Αυτό προσπαθούσε να κάνει, να περιορίσει την κατάσταση».

Για το μοιραίο ουκρανικό αεροσκάφος

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν οξύνθηκαν όταν, στις 8 Ιανουαρίου, ένα ουκρανικό αεροσκάφος Boeing 737 καταρρίφθηκε κατά λάθος, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης. Σκοτώθηκαν 176 άνθρωποι, με το Ιράν να παραδέχεται το λάθος του.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ιράν δεν διαθέτει σήμερα τους πόρους για να αποκωδικοποιήσει τα μαύρα κουτιά από το κατεστραμμένο 737, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη ζήτησε βοήθεια από τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη.

«Ζητήσαμε βοήθεια, γιατί δεν μας βοήθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες; Πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα. Γιατί δεν μας έδωσαν το λογισμικό; Γιατί δεν μας έδωσαν την εμπειρία; […] Υπάρχουν ακόμα πολλά άγνωστα. Γι’ αυτό θέλουμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να μάθουμε τι υπάρχει στο μαύρο κουτί, για να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη».

Παραδέχθηκε, ακόμα, ότι οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον έχουν περιοριστεί και θυμήθηκε την επικοινωνία που υπήρχε κατά τη διοίκηση του Μπαράκ Ομπάμα.

«Δεν ήταν το ίδιο. […] Είμαι ακόμα ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών που συναναστράφηκε με τον Τζον Κέρι με αξιοσέβαστο τρόπο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χτύπησαν σε λανθασμένο μέρος, σε λανθασμένη στιγμή και αυτές είναι οι συνέπειες και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις συνέπειες, ούτε και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Εννοώ ότι οι άνθρωποι ευθύνονται για τις συνέπειες των πράξεών τους και νομίζω οι άνθρωποι που άρχισαν αυτό, πρέπει να υποχωρήσουν».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ