Τα τρία πρωταθλήματα της Superleague

Τα τρία πρωταθλήματα της Superleague

Κερδισμένοι και χαμένοι. Εκπλήξεις και απογοητεύσεις. 26 αγωνιστικές, 182 παιχνίδια. To10.gr κάνει την αποτίμηση της κανονικής περιόδου της Superleague.

11 Σεπεμβρίου 2020 – 14 Μαρτίου 2021. Εφτά μήνες, 28 εβδομάδες. 26 αγωνιστικές. 182 παιχνίδια. Με αναβολές, με εμβόλιμες αγωνιστικές, με διακοπές, με το φάντασμα του κορωνοϊού να πλανάται από πάνω σαν ένα μαύρο σύννεφο. Στην πιο… περίεργη χρονιά όλων των εποχών. Χωρίς κόσμο στα γήπεδα, με υγιειονομικά πρωτόκολλα, με φόβο, αγωνία και αβεβαιότητα.

Η κανονική διάρκεια της Superleague ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής και πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Ακόμα δέκα παιχνίδια για τις ομάδες από το «1» έως το «6». Ακόμα εφτά παιχνίδια για τις ομάδες από το «7» έως το «14». Και με το ενδιαφέρον; Εστιασμένο στις θέσεις 2-4 για την Ευρώπη. Και φυσικά στην αποφυγή του υποβιβασμού. Εκεί όπου τέσσερις ομάδες (Λαμία, Παναιτωλικός, ΟΦΗ, ΑΕΛ) θα μονομαχήσουν για την αποφυγή των δύο τελευταίων θέσεων.

Η αποτίμηση της κανονικής περιόδου βρίσκει ομάδες κερδισμένες, άλλες χαμένες και άλλες… αδιάφορες. Οι δύο πρώτοι σαφώς και είναι εκείνοι που ανήκουν στους κερδισμένους. Ο Ολυμπιακός δεν βρήκε ποτέ ανταγωνισμό. Από την αρχή μέχρι το τέλος οδήγησε την κούρσα, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο όλες τις απώλειες των αντιπάλων του, την κακή τους πορεία και έδειξε πως η ψαλίδα από πέρσι όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά μάλλον μεγάλωσε από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Για τους ερυθρόλευκους τα πλέι οφ μοιάζουν με τυπική διαδικασία. Με την αναμονή της στέψης.

Πίσω από τον Ολυμπιακό σχεδόν σε μόνιμη βάση ο Άρης. Όταν στο ξεκίνημα έκανε την πορεία πρωταθλητισμού – σχεδόν μέχρι τα μισά του δρόμου – η άποψη που κυριαρχούσε ήταν πως κάποια στιγμή θα… ξεφουσκώσει. Πως ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα καταφέρουν να βρεθούν πάνω από εκείνον. Κατάφερε να διαχειριστεί άψογα κάθε κατάσταση στην οποία βρέθηκε. Ακόμα και όταν έφτασε η περίοδος ντεφορμαρίσματος, που έφερε τις ήττες από Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Λαμία, βρήκε τον τρόπο να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο, να πάρει τους βαθμούς που χρειαζόταν και να κλείσει την κανονική περίοδο ως δεύτερος, μπαίνοντας με βαθμολογικό προβάδισμα στα πλέι οφ.

Η… κατρακύλα ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

Δεν είναι και λίγο πράγμα. Η πρωταθλήτρια 2018, τρία χρόνια μετά μένει 19 βαθμούς πίσω από την κορυφή έπειτα από 26 αγώνες. Ο πρωταθλητής 2019, δύο χρόνια μετά μένει 20 βαθμοίς πίσω από την κορυφή έπειτα από 26 αγώνες. Εκείνα τα πρωταθλήματα έδειξαν πως ΠΑΟΚ και ΑΕΚ μπορούν να επωφεληθούν και να διεκδικούν από εδώ και στο εξής κάθε χρόνο τον τίτλο. Αντί να τα εκμεταλλευτούν, έκαναν και οι δύο – όχι βήματα, αλλά – άλματα προς τα πίσω.

Με αλλαγές προπονητών, με εσωτερικά προβλήματα, με τον κόσμο στα… κάγκελα, με έντονη αμφισβήτηση σε παίκτες, προπονητές, διοικήσεις. Με κλίμα εσωστρέφειας και γκρίνιας και με το μέλλον αβέβαιο: χωρίς κανείς να ξέρει τι θα γίνει με Χιμένεθ και Πάμπλο Γκαρσία, αλλά και με πολλούς παίκτες από το ρόστερ. Αναμφίβολα οι δύο μεγάλοι χαμένοι της φετινής χρονιάς έως τώρα είναι οι δύο δικέφαλοι. Τα πλέι οφ θα δείξουν αν θα καταφέρουν να σώσουν στο φινάλε τη σεζόν τους.

Τα σκαμπανεβάσματα του Παναθηναϊκού και ο εκπληκτικός Αστέρας

Ο Παναθηναϊκός του Πογιάτος και ο Παναθηναϊκός του Μπόλονι. Κάπως έτσι χωρίζεται η σεζόν για τους πράσινους, που από τη σταθερότητα της προηγούμενης διετίας με τον Δώνη στον πάγκο, έφτασαν στη φετινή σεζόν με τα σκαμπανεβάματα να είναι συνεχόμενα. Η επιστροφή στη Λεωφόρο στα μέσα της σεζόν έδωσε στην ομάδα την ώθηση που χρειαζόταν, το σερί των εννιά αήττητων αγώνων την έβαλε και πάλι στην κουβέντα της Ευρώπης, η… καθίζηση μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό απομάκρυνε και πάλι τη συγκεκριμένη κουβέντα, για να την επαναφέρει η νίκη απέναντι στον ΠΑΟΚ. Μια χρονιά μέσα στην… τρέλα, αλλά με ανοιχτό ακόμα το παράθυρο που γράφει «Ευρώπη».

Ακριβώς πίσω από τον Παναθηναϊκό ο έκτος Αστέρας Τρίπολης. Η επιλογή του Ράσταβας αποδείχτηκε λίρα εκατό. Δουλευταράς, με πλάνο, έφτιαξε μια ομάδα που παρουσίασε αξιοζήλευτη σταθερότητα. Ο δεύτερος γύρος ήταν σχεδόν… πρωταθληματικός για τον Αστέρα, που δικαίως βρίσκεται στα πλέι οφ και σε κανέναν δεν θα κάνει εντύπωση αν διεκδικήσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, εκμεταλλευόμενος και τα λάθη των αντιπάλων του.

Αν δεν υπήρχε ο Αστέρας…

…θα βλέπαμε δύο άλλες επαρχιακές ομάδες να διεκδικούν τη θέση του στα πλέι οφ. Ο Βόλος μίλησε… ισπανικά και το έκανε επιτυχημένα. Πήρε ορισμένα σπουδαία αποτελέσματα, έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, παρουσίασε ένα οργανωμένο σύνολο και ανέδειξε το… next big thing: ο Δουβίκας με τη σεζόν που έκανε έχει φτάσει ένα βήμα πριν τη μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ.

Την ίδια ώρα ο ΠΑΣ Γιάννινα έλαβε τα εύσημα όλης της ποδοσφαιρικής Ελλάδας για το καταπληκτικό ποδόσφαιρο που έπαιξε. Αν κάποια ομάδα αδικεί ξεκάθαρα ο σημερινό βαθμολογικός πίνακας, αυτή είναι ο 8ος ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Γιαννίκης έφτιαξε ένα σούπερ σύνολο, έχοντας ένα ρόστερ που μόλις και μετά βίας ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο ευρώ. Είναι αναμφισβήτητα ο Έλληνας προπονητής της σεζόν. Ίσως και ο προπονητής της σεζόν γενικά.

Στην ένατη και δέκατη θέση ο Απόλλων Σμύρνης και ο Ατρόμητος αντίστοιχα, με διαφορετικά όμως συναισθήματα. Για τον Απόλλωνα ήταν επιτυχία η – εν τέλει – εύκολη παραμονή και σίγουρα πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρωπο που παραιτήθηκε την Κυριακή το βράδυ: στον Γιώργο Παράσχο. Για τον Ατρόμητο η σεζόν ήταν δύσκολη και… επίπονη. Η επιστροφή του Κάναντι έφερε ενθουσιασμό, σύντομα όμως αυτός μετατράπηκε σε προβληματισμό. Όλοι κατάλαβαν πως τίποτα δεν είναι όπως… πρώτα. Και ο Αυστριακός όχι μόνο έφυγε, αλλά άφησε και καμμένη γη που προσπάθησε να συμμαζέψει ο Παντελίδης. Για καλή του τύχη πήρε τους βαθμούς που ήθελε ώστε να μπει στα πλέι άουτ δίχως άγχος.

Η μάχη της παραμονής και η απογοήτευση του ΟΦΗ

Και φτάνουμε στα κάτω… πατώματα της βαθμολογίας. Στη «μάχη» με το τεράστιο ενδιαφέρον. Η Λαμία έκανε μεταγραφές τον Γενάρη και μαζί μ’ αυτές έκανε και ντεμαράζ που τη φέρνει σε ρόλο οδηγού. Και είναι αλήθεια πως με την εικόνα της ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Γρηγορίου ανέλαβε τα ηνία, δικαιούται να λέει πως δεν θα άξιζε να έχανε την κατηγορία. Δεν συμβαίνει το ίδιο με Παναιτωλικό, ΟΦΗ και Λάρισα.

Κι αν για τους Αγρινιώτες και την ΑΕΛ ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο, αφού τα ρόστερ τους έδειχναν από το ξεκίνημα πως δεν είναι υψηλής ποιότητας και θα ήταν οι δύο ομάδες που θα δυσκολεύονταν περισσότερο από τις υπόλοιπες, δεν συνέβαινε το ίδιο και με τον ΟΦΗ. Μια ομάδα που πέρσι μπήκε στα πλέι οφ και δεν το έκανε καθόλου τυχαία. Το έκανε μέσα από καλό ποδόσφαιρο, με αρχές, με δουλειά, με οργάνωση. Όλα αυτά που φέτος πήγαν… περίπατο.

Οι Κρητικοί πήραν την κάτω βόλτα στον δεύτερο γύρο και από ομάδα που θα διεκδικούσε εξάδα, έκλεισαν τη σεζόν στην προτελευταία θέση, μόλις τρεις βαθμούς πάνω από την τελευταία Λάρισα. Το άγχος είναι πλέον μεγαλύτερο από ποτέ στην Κρήτη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ