Όντεντ Κάτας – Από νταμπλούχος Ελλάδας, άνεργος (pic, vid)

Όντεντ Κάτας – Από νταμπλούχος Ελλάδας, άνεργος (pic, vid)

Ο Όντεντ Κάτας αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι ως πρωταθλητής και πλέον βρίσκεται χωρίς επαγγελματική στέγη, μετά την αντικατάστασή του από την Εθνική Ισραήλ.

Η ζωή λένε πως είναι ένα «τρενάκι συναισθημάτων» με απότομη μετάβαση πολλές φορές από «το ζενίθ στο ναδίρ». Ο Όντεντ Κάτας τελείωσε το 2021 ως νταμπλούχος Ελλάδας και σήμερα βλέπει εαυτόν όχι μόνο να μην έχει σύλλογο, αλλά να χάνει και τη θέση του στην Εθνική Ισραήλ από τον Γκάι Γκούντες, αφού η Ομοσπονδία δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του.

Η αλήθεια είναι πως η σεζόν υπήρξε περίεργη πριν ακόμα από την έλευσή του Ισραηλινού πρώην παίκτη του «Τριφυλλιού». Πριν αναλάβει το γενικό πρόσταγμα στον πάγκο είχε ο Γιώργος Βόβορας, ο οποίος προσπαθούσε να δουλέψει με ένα ρόστερ που είχε λίγους πρωταγωνιστές, μερικά «στοιχήματα» που δεν βγήκαν και αδυναμίες. Ο Νίκολας Λαπροβίτολα ήταν ο διακαής πόθος που τελικά δεν ήρθε κι αποκτήθηκε ο Μάρκους Φόστερ, καλός σουτέρ μεν, ασταθής δε. Ο Γουάιτ αποκτήθηκε για να βοηθά σε όλους τους τομείς, ακόμα και στο μακρινό σουτ, κάτι που δε συνέβη, ενώ η απουσία ενός καλού πλεϊμέικερ που θα μπορούσε να δημιουργήσει και να σκοράρει με συνέπεια, άφηνε μια «τρύπα» που μπορούσαν να εκμεταλλευτούν σχετικά εύκολα οι αντίπαλοι.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί η συνολική αδυναμία στο τρίποντο (αμυντικά κι επιθετικά), το «βραχυκύκλωμα» στην άμυνα και το πρόβλημα στα ριμπάουντ, καταλαβαίνει κανείς εύκολα ότι τα προβλήματα ήταν μεγάλα και σημαντικά. Ο Κάτας δεν ήταν «μάγος» ήξερε όμως πώς είχε η κατάσταση πριν πει το «ναι». Ο Σβι Σερφ, ο οποίος τον γνωρίζει καλά δήλωνε σε συνέντευξή του σε ελληνικό Μέσο πως ο Κάτας απολαμβάνει τις προκλήσεις, γι’αυτό και δέχθηκε την πρόταση των «Πρασίνων», αλλά θέλει χρόνο.

Ναι μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τον Χεζόνια, «ξεκλείδωσε» τους Μήτογλου και Παπαγιάννη, έκανε τον Παπαπέτρου να βγει μπροστά κι ο Νέντοβιτς είχε καλή παρουσία. Όσο καλή κι αν ήταν η ομάδα επιθετικά στις καλές βραδιές της, στο αμυντικό μισό της ήταν η χαρά κάθε αντιπάλου, δεχόμενη ουκ ολίγες φορές μεγάλα σερί που ουσιαστικά «κλείδωναν» την ήττα, όση προσπάθεια κι αν καταβαλλόταν μετά. Το ρεκόρ του στην Euroleague ήταν 5 νίκες και 11 ήττες σε 16 αγώνες.

Οι υποχρεώσεις εντός συνόρων είναι άλλη υπόθεση. Ο Παναθηναϊκός όντως γνώρισε μια κάποια αντίσταση από την ΑΕΚ του Βαγγέλη Αγγέλου, που μάλιστα είχε και αρκετά παράπονα από τη διαιτησία, στα playoffs, ουσιαστικά όμως δεν είχε αντίπαλο, (ακόμα και στη νίκη του αξιόμαχου Λαυρίου) στους τελικούς, δεν υπήρχε αμφιβολία για το αποτέλεσμα, σε μια σεζόν που ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε στην Α2.

Η δουλειά του Κάτας στους διακριθέντες του ρόστερ φάνηκε ιδιαίτερα στην μεταγραφή του Μήτογλου για την Αρμάνι Μιλάνο, όπου θα έχει μάλιστα ρόλο σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ρικάρντο Μορασκίνι και τη «μάχη» που έδωσε (και κατάφερε) να κρατήσει τόσο τον αρχηγό του, όσο και τον σέντερ με καταγωγή από τα Μέγαρα.

Ως προπονητής του Ισραήλ δεν το οδήγησε στη 17η θέση του Eurobasket το 2017, δεν συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας το 2019, ούτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, έφυγε όμως εξασφαλίζοντας την πρόκριση στην τελική φάση του Eurobasket του 2022.

Ήθελε να δοκιμαστεί στα δύσκολα, με ομάδα που δεν είχε δημιουργήσει ο ίδιος και τελικά δεν του βγήκε. Δεν είναι όμως κακός προπονητής, αλλά «πληρώνει» ένα δικό του ρίσκο. Στον αθλητισμό πάντα οι προπονητές κρίνονται αυστηρότερα από τους παίκτες, ενώ δεν έχουν και ανάλογη πίστωση χρόνου, με μια κακή χρονιά να τους θέτει πολλές φορές «στον πάγο», όπως συνέβη και με την περίπτωσή του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ