Η εξομολόγηση του Σον Μπράντλεϊ – Ο παράλυτος γίγαντας του NBA, οι σκέψεις για αυτοκτονία και η νέα ζωή (pics & vid)

Η εξομολόγηση του Σον Μπράντλεϊ – Ο παράλυτος γίγαντας του NBA, οι σκέψεις για αυτοκτονία και η νέα ζωή (pics & vid)

Η συγκινητική ιστορία του πρώην NBAer, Σον Μπράντλεϊ, ο οποίος έμεινε παράλυτος τον περασμένο Μάρτιο μετά από ατύχημα που είχε με το ποδήλατο.

Το ημερολόγιο έγραφε 17 Μαρτίου 2021, όταν ο αθλητικός κόσμος σοκαρίστηκε στο άκουσμα της είδησης πως ο παλαίμαχος άσος του NBA, Σον Μπράντλεϊ έμεινε παράλυτος μετά από σοβαρό τροχαίο.

Συγκεκριμένα, ο θηριώδης μπασκετμπολίστας, ο οποίος σε δύο μήνες κλείνει τα 50 χρόνια ζωής, έκανε την καθιερωμένη βόλτα με το ποδήλατό του κοντά στο σπίτι του στη Γιούτα, όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω του. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να χτυπήσει στον αυχένα, με την ζημιά στην σπονδυλική του στήλη να είναι τεράστια.

Ο ίδιος, αφού παρέμεινε στο νοσοκομείο για 8 εβδομάδες, καθηλώθηκε στη συνέχεια σε αναπηρικό αμαξίδιο, με τον νωτιαίο μυελό του να τον «καταδικάζει» σε παράλυση.

Η ζωή του έτσι άδικα άλλαξε από τη μια στιγμή στην άλλη, με τον ύψους 2,29μ Μορμόνο να εξομολογείται πριν από λίγες ημέρες στο Sports Illustrated ότι πέρασε από το μυαλό του ακόμη και η αυτοκτονία.

«Ίσως ήταν καλύτερα να δώσω ένα τέλος. Ναι, τέτοιες σκέψεις έκανα και ήταν αληθινές. Ποτέ μου δεν φαντάστηκα ότι θα ένιωθα έτσι και όμως σίγουρα το έκανα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπράντλεϊ.

Ο Γερμανοαμερικανός ξεκίνησε την καριέρα του στους Σίξερς το 1993, οι οποίοι τον επέλεξαν στο No.2 στο draft, παίζοντας για μία τριετία (1993-1995), πριν μετακομίσει στους Νετς (1995-1997). Την τελευταία του χρονιά μάλιστα στην ομάδα του Μπρούκλιν αναδείχτηκε κορυφαίος μπλοκέρ του NBA. Ο σύλλογος πάντως στον οποίο μακροημέρευσε ήταν οι Μάβερικς, στους οποίους κάθισε για 8 ολόκληρες σεζόν, μέχρι να κρεμάσει τα παπούτσια του στις 2ο Μαΐου του 2005.

Τα νούμερά του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου την 12ετία που αγωνίστηκε δεν ήταν εντυπωσιακά, αλλά ούτε και άσχημα, με τον ίδιο να μετράει μέσο όρο 8.1 πόντους, 6.3 ριμπάουντ και 2.5 μπλοκ. Μπορεί να μην πανηγύρισε κάποιο «δαχτυλίδι» αλλά είχε την τύχη να βρει στο δρόμο του πολλούς αστέρες του NBA, αλλά και να έρθει αντιμέτωπος με τεράστιους σέντερ, όπως οι Μουρεσάν, Σακίλ και Μανούτ Μπολ.

son

Πλέον όμως η καθημερινότητα του Μπράντλεϊ έχει αλλάξει ριζικά και χωρίς την πολύτιμη στήριξη της συζύγου του, Κάρι, την οποία αποκαλεί «θησαυρό», δεν θα τα είχε καταφέρει.

Αυτή τον βοηθάει να πλυθεί, να φάει προσπαθώντας με κάθε τρόπο να καλύψει όλες τις βασικές ανάγκες του. Βέβαια ένα άλυτο ζήτημα για τον ίδιο και όσους τον φροντίζουν είναι το βάρος του. «Δεν ξέρω πώς μπορώ να ελαφρύνω το βάρος μου», είπε ο Σον που ζύγισε 125 κιλά όταν έπαιζε και πλέον είναι πολύ δύσκολο να τον σηκώσουν από το αμαξίδιο.

Αυτή τη δουλειά την έχει αναλάβει ο φροντιστής που τον βοηθάει να σηκωθεί από το κρεβάτι για να καθίσει στο αμαξίδιο. Βέβαια ο ίδιος έχει την συνδρομή ενός μηχανήματος που μοιάζει με γερανό, με την όλη διαδικασία να διαρκεί δώδεκα λεπτά. Για να κάνει ντουζ δε, χρησιμοποιείται μια ειδική καρέκλα που κοστίζει 8.000 δολάρια.

Ο Μπράντλεϊ σε συνέντευξή του εξομολογήθηκε πως ήταν δύσκολο για τον ίδιο να κοιτάξει στα μάτια τους φίλους του όταν, ευρισκόμενος στο κρεβάτι του νοσοκομείου, είχε μάθει ότι θα μείνει παράλυτος από το στήθος και κάτω.

«Μου ήταν δύσκολο που έπρεπε να με δουν έτσι. Είναι πρόκληση να θυμάσαι το πώς ήσουν και να ξέρεις πως ποτέ ξανά δεν θα ξαναγίνεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ένας τέτοιος φίλος του ήταν ο Ντιρκ Νοβίτσκι, με τον οποίον ήταν συμπαίκτες στην ομάδα του Ντάλας αλλά και στην Εθνική Γερμανίας.

Ακόμη αξίζει να γίνει λόγος για την έντονη φιλανθρωπική δράση που ανέπτυξε εκτός παρκέ ο Αμερικανός «γίγαντας». Του άρεσε να μοιράζει χρήματα κυρίως για να βοηθά παιδιά που το έχουν ανάγκη. Συμμετείχε μάλιστα στο πρόγραμμα «Μπάσκετ χωρίς σύνορα», όπου στάθηκε στο πλευρό των παιδιών από την Αφρική.

Εκτός όμως από την εθελοντική του προσφορά του, ο πρώην NBAer έχει και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Δηλώνει λάτρης της ροκ μουσικής, ενώ είχε παίξει ως ηθοποιός στην πασίγνωστη ταινία «Space Jam» (1996), όπου πρωταγωνιστούσε ο Μάικλ Τζόρνταν.

Μετά το ατύχημα που άλλαξε την ζωή του, δίνει το παρών ανελλιπώς σε εκστρατείες που ενημερώνουν τον κόσμο για τους κινδύνους που διατρέχουν οι ποδηλάτες στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό είναι ότι 800 πολίτες στις ΗΠΑ χάνουν τη ζωή τους σε ατυχήματα με ποδήλατο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ