Αχμέτοφ, ο πρόεδρος του πολέμου!

Αχμέτοφ, ο πρόεδρος του πολέμου!

Ποιός είναι ο Ουκρανός ολιγάρχης, Ρινάτ Αχμέτοφ, που άλλαξε επίπεδο τη Σαχτάρ και τοποθετήθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας μετά την οικοδόμηση μιας οικονομικής αυτοκρατορίας με την έγκριση του Κιέβου, αλλά και της Μόσχας.

Ο αρχιμαφιόζος και πρώην πρόεδρος της Σαχτάρ Ντόνετσκ, Ακχάτ Μπραγκίν, πέθανε από έκρηξη βόμβας στο γήπεδο της ομάδας του στις 10 Οκτωβρίου του 1995 και η θέση του, αλλα και το μεγαλύτερο κομμάτι της περιουσίας του, πέρασαν στα χέρια του παιδικού του φίλου, Ρινάτ Αχμέτοφ, που μάλιστα οι φήμες τον ήθελαν να είναι ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του προκατόχου του.

Γεννημένος στις 21 Σεπτεμβρίου 1966, γιος ανθρακωρύχου, ο Ρινάτ ξεκίνησε τις επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενος τις ιδιωτικοποιήσεις μετά την εξαφάνιση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας (1991) για να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία ορυχείων.

Από τότε διαμορφώθηκε ο όμιλος Metinvest, του οποίου είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και που ελέγχει μεγάλο μέρος της εθνικής αγοράς ορυκτών, αν και η αυτοκρατορία του δεν τελειώνει εκεί. Επενδύει στην αιολική ενέργεια μέσω της DTEK Renewables, κατέχει τηλεπικοινωνιών, μηχανικών, χρηματοοικονομικών, ακινήτων, μεταφορών ή εμπορίου… και τα επιβλέπει όλα μέσω της εταιρείας συμμετοχών System Capital Management.

Έτσι, έγινε ένας ισχυρός οικονομικός, πολιτικός, κοινωνικός και ποδοσφαιρικός παράγοντας, που άπλωσε τα πλοκάμια του σε κάθε πτυχή της ουκρανικής κοινωνίας.

Στη σκιά του Γιανουκόβιτς

Φυσικά, αναμενόμενη ήταν η συνήθης παρουσία του στη λίστα του Forbes με τις μεγάλες περιουσίες του κόσμου. Το 2021 εμφανίστηκε στη θέση 327 και η τρέχουσα περιουσία του θα ήταν περίπου 6,3 εκατομμύρια ευρώ, αφού φαινόταν να καταρρέει μετά την απομάκρυνση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από τον προεδρικό θώκο της Ουκρανίας.

Ο Αχμέτοφ είχε μεγαλώσει στη σκιά ενός πολιτικού που κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία και ότι υποστήριξε τη Ρωσία σε αυτή τη σύγκρουση μεταξύ των δύο εθνών στην περιοχή Ντονμπάς, την περιοχή όπου γεννήθηκαν και οι δύο, και στην πραγματικότητα οι επιχειρήσεις τους κινούνταν πάντα μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Όλα αυτά χωρίς κανείς να είναι απολύτως σαφές σε ποια πλευρά ήταν και δίχως κανείς να αρνηθεί, για παράδειγμα, τους δεσμούς του με την KGB. Μέχρι τώρα.

Μέχρι την εισβολή…

Ωστόσο στα τελευταία ραντεβού αυτό άλλαξε. «Συνειδητοποίησαν ότι ο Πούτιν αντιπροσωπεύει μια ξεκάθαρη απειλή για όλη την Ουκρανία, αλλά και για τα περιουσιακά της στοιχεία», εξήγησε ο Τάρας Μπερέζοβετς, πολιτικός αναλυτής, σε δηλώσεις που παραχώρησε.

«Δεν τον ενδιαφέρουν οι Ουκρανοί ολιγάρχες ή το πόσο πιστοί του ήταν. Όλοι καταλαβαίνουν ότι οποιοσδήποτε Ουκρανός τώρα, συμπεριλαμβανομένων των μεγιστάνων, είναι εχθροί του καθεστώτος Πούτιν», πρόσθεσε.

Όσον αφορά για τη συγκεκριμένη περίπτωση του Αχμέτοφ, είπε: «Τα περιουσιακά του στοιχεία κινδυνεύουν γιατί τα περισσότερα βρίσκονται στη Μαριούπολη και τη Ντνίπρο και μπορούν να κατασχεθούν απλώς με διάταγμα. Στο επόμενο στάδιο της εισβολής, εξάλλου, η Ρωσία θα θέλει να καταστρέψει το βιομηχανικό δυναμικό».

Το τέλος της κόντρας με τον Ζελένσκι

Ήταν ακριβώς στη βομβαρδισμένη πλέον Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται στην Αζοφική Θάλασσα, εντός των συνόρων που διεκδικεί η αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και ο Αχμέτοφ θέλησε να ξεκαθαρίσει την θέση του.

Είχε ταξιδέψει εκεί για να ανακοινώσει αυξήσεις μισθών για τους υπαλλήλους του και προκαταβολή φόρων από την εταιρεία χαρτοφυλακίου του για να στηρίξει τα εύθραυστα οικονομικά του κράτους. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε… Πιστεύουμε στη Μαριούπολη, πιστεύουμε στην Ουκρανία.

Κοινός μας στόχος είναι μια ισχυρή, ειρηνική, ανεξάρτητη και ενωμένη Ουκρανία εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Ο καθένας πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να ενισχύσει τη χώρα, γιατί η ενότητα είναι πλέον θέμα επιβίωσης», ήταν τα λόγια του.

Έτσι, η προσωπική του ένταση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μόλις πριν από λίγους μήνες τον κατηγόρησε ότι σχεδίαζε πραξικόπημα εναντίον του με τη βοήθεια ομάδας ολιγαρχικών, έχει μειωθεί σημαντικά.

Και τέλος, ποδόσφαιρο

Η Σαχτάρ πάντα ήταν, είναι και θα είναι ένας ιστορικός σύλλογος. Ωστόσο, έλειπαν οι τίτλοι, το κύρος, η δύναμη. Αυτά, μέχρι να αναλάβει ο Αχμέτοφ. Το 2002 η ομάδα κατέκτησε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα και μετά ο τίτλος ήρθε άλλες δώδεκα φορές, ενώ κατέκτησε επίσης 13 Κύπελλα Ουκρανίας, το Κύπελλο UEFA του 2009 και είχε σημαντικές πορείες στο Champions League.

Ο σύλλογος έφτιαξε δίκτυα σκάουτινγκ στη Βραζιλία, προκειμένου να παίρνει ταλεντάκια έναντι πολύ χαμηλών ποσών, με στόχο να πουληθούν αργότερα για να μπουν εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Γουίλιαν, ο οποίος πήγε στην Τσέλσι, η του Φερναντίνιο, ο οποίος συνέχισε στη Μάντσεστερ Σίτι.

Και τώρα τι;

Μερικές ώρες μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, ο Ρινάτ Αχμέτοφ το… έσκασε με το ιδιωτικό του αεροπλάνο και… όπου φύγει φύγει, όπως έκαναν και άλλοι Ουκρανοί ολιγάρχες και επιχειρηματίες.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο φιλοδυτικός μεγιστάνας ήταν ήδη βασικό πρόσωπο, έτσι ώστε τον Φεβρουάριο του 2015 οι πρόεδροι της Λευκορωσίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ουκρανίας να συναντηθούν στο Μινσκ για να διαπραγματευτούν.

Ποιός ξέρει; Ίσως η ειρήνη μπορεί να περάσει ξανά από τον πρόεδρο του πολέμου…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ