Παναθηναϊκός, made in… Lietuva

Παναθηναϊκός, made in… Lietuva

Γκριγκόνις και Γκουντάιτις ντύθηκαν στα πράσινα και to10.gr θυμάται τους πέντε Λιθουανούς που ο Παναθηναϊκός είχε στο ρόστερ του ανά τα χρόνια.

Ο Παναθηναϊκός αποφάσισε το φετινό καλοκαίρι να προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ του. Οι αλλαγές αυτές έφεραν στην ομάδα και δύο Λιθουανούς. Ο Μάριους Γκριγκόνις και ο Αρτούρας Γκουντάιτις θα φορούν τα πράσινα, συνεχίζοντας έτσι την καλή σχέση που έχει χτίσει το «τριφύλλι» με τους παίκτες από τη χώρα της Βαλτικής.

Οι Λιθουανοί, άλλωστε, αν φημίζονται για κάτι στον αθλητισμό αυτό είναι το μπάσκετ. Αθλητές που γνωρίζουν πολύ καλά τα μυστικά της «σπυριάρας». Θα παίξουν άμυνα, θα σκοράρουν, θα δημιουργήσουν. Πρόκειται για μία από τις κορυφαίες «σχολές» στην Ευρώπη και συνήθως αποτελούν εγγύηση για κάθε ομάδα που τους έχει στις τάξεις της.

Συνολικά πέντε παίκτες έχουν φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Μάλιστα, αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που οι Πράσινοι θα διαθέτουν στο ρόστερ του δύο Λιθουανούς. Η πρώτη ήταν την περίοδο 2006-07 όταν το σύνολο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έκανε το «triple crown», κατακτώντας πρωτάθλημα, κύπελλο και Euroleague.

Έτσι to10.gr θυμάται και σας παρουσιάζει τις πέντε περιπτώσεις που το «τριφύλλι» στηρίχθηκε στην κραταιά… Lietuva, με εξέχον όνομα φυσικά εκείνο του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Ραμούνας Σισκάουσκας (2006-07)

Το καλοκαίρι του 2006 ο Παναθηναϊκός αποφάσιζε να φέρει στην Ελλάδα έναν από τους καλύτερους γκαρντ/φόργουορντ στην Ευρώπη. Τον Ραμούνας Σισκάουσκας. Ο Λιθουανός προερχόταν από την Τρεβίζο, με την οποία μετρούσε κάτι παραπάνω από 14 πόντους σε δύο σεζόν, σουτάροντας με το εντυπωσιακό 45% από το τρίποντο.

Στους Πράσινους  αγωνίστηκε για 20 παιχνίδια στη Euroleague (βασικός στα 19) μετρώντας 11 πόντους κατά μέσο όρο με 47% πίσω από τη «μεγάλη άρκτο», 2,5 ριμπάουντ και 1,1 ασίστ. Φτάνοντας φυσικά στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού, αλλά και στο νταμπλ στις εγχώριες διοργανώσεις.


Ρομπέρτας Γιαβτόκας (2006-07)

Ο «καρχαρίας», όπως ήταν το προσωνύμιό του, αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2006 μαζί με τον Σισκάουσκας. Όπως ακριβώς συμβαίνει και φέτος με τους Γκριγκόνις και Γκουντάιτις. Ο Γιαβτόκας είχε πραγματοποιήσει μια εξαιρετική σεζόν με τη Λιέτουβος Ρίτας, ενώ μία σεζόν νωρίτερα (2005) είχε κατακτήσει το EuroCup (ULEB τότε) όντας ο MVP του τελικού κόντρα στον Μακεδόνικό.

Το μεγάλο βήμα στην καριέρα του έγινε, όμως δεν ήταν εύκολο να καθιερωθεί. Βλέπετε είχε μπροστά του τους Μάικ Μπατίστ και Ντέγιαν Τομάσεβιτς στη θέση του σέντερ. Όπως ήταν λογικό δεν είχε μεγάλο χρόνο συμμετοχής (περίπου 8 λεπτά μ.ο), όμως δέθηκε αρκετά με τον κόσμο του «τριφυλλιού». Βεβαίως και εκείνος πανηγύρισε το «triple crown» με την ομάδα του Ομπράντοβιτς.


Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (2007-10, 2011-12)

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ένας από τους κορυφαίους γκαρντ που πέρασαν ποτέ από το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δημιούργησε μαζί με τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Βασίλη Σπανούλη μία από τις καλύτερες περιφερειακές τριπλέτες στην ιστορία της Euroleague.

Η πρώτη του θητεία με τους Πράσινους ήταν την τριετία 2007-10 όπου κατέκτησε μία φορά την κορυφή της Ευρώπης (2009), ενώ σήκωσε τρία πρωταθλήματα (2008, 2009, 2010) και δύο κύπελλα (2008, 2009). Στη συνέχεια αποχώρησε για τη Λιέτουβος Ρίτας, ενώ επέστρεψε στον Παναθηναϊκό για μια τελευταία σεζόν (2011-12) παίρνοντας το κύπελλο.


Γιόνας Ματσιούλις (2012-14)

Ο Λιθουανός φόργουορντ ήταν ο ορισμός του «πολυεργαλείου». Παίκτης που έβαζε πάντα την ομάδα πάνω από εκείνον και έκανε πάρα πολλές δουλειές στο παρκέ. Αποκτήθηκε από το «τριφύλλι» σε ένα περίεργο καλοκαίρι, μετά την αποχώρηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (2013, 2014) και δύο κύπελλα (2013, 2014) όντας από τους βασικούς πυλώνες της ομάδας. Οι εμφανίσεις που πραγματοποίησε τον έφεραν στη Ρεάλ Μαδρίτης με την οποία και πήρε τη Euroleague το 2015.


Λούκας Λεκάβιτσιους (2017-19)

Ο βραχύσωμος γκαρντ είχε κυρίως συμπληρωματικό ρόλο. Ήταν το back up του Νικ Καλάθη στη θέση «1» σε μια περίοδο που ο Έλληνας παίκτης ήταν ο απόλυτος ηγέτης του «τριφυλλιού». Παρά το ύψος του ήταν ιδιαίτερα μαχητικός και όποτε πατούσε παρκέ βοηθούσε την ομάδα.

Ο Λεκάβιτσιους κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τόσο του Τσάβι Πασκουάλ, όσο και του Ρικ Πιτίνο με τους οποίους συνεργάστηκε, δείχνοντας πολύ καλά στοιχεία. Στις μέρες του στην Αθήνα κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (2018, 2019) και ένα κύπελλο (2019).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ