Στο βιβλίο των ηρώων: Ο Γιάννης, ο Γκάλης και οι άλλοι με τις Εθνικές 40αρες

Στο βιβλίο των ηρώων: Ο Γιάννης, ο Γκάλης και οι άλλοι με τις Εθνικές 40αρες

O Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε ρεκόρ καριέρας σε πόντους με την Εθνική και έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στα βιβλία της ιστορίας.

Η Ελλάδα ήταν απολαυστική στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης με την Ουκρανία, οπού κατάφερε να γυρίσει το εις βάρος της αποτέλεσμα και να καθαρίσει το παιχνίδι, εξασφαλίζοντας παράλληλα την πρώτη θέση του τρίτου ομίλου του Eurobasket 2022.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν φυσικά ο… συνήθης ύποπτος, Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος έκανε «όργια» σκοράροντας 41 πόντους, διαλύοντας την άμυνα των αντιπάλων και κάνοντας ρεκόρ καριέρας με τη χώρα μας. Δίνοντας έτσι συνέχεια στις εξαιρετικές του εμφανίσεις στο τουρνουά, αλλά και στην 40αρα που είχε πετύχει απέναντι στους Σέρβους για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η εμφάνιση αυτή του «Greek Freak» τον έφερε δίπλα σε τεράστια ονόματα που έχουν φορέσει τη φανέλα της Εθνικής, αφού έγινε μόλις ο τέταρτος παίκτης της γαλανόλευκης που σημειώνει 40+ πόντους σε αγώνα Eurobasket.

O Κολοκυθάς έκανε την αρχή

Εκείνος που έκανε την αρχή ήταν ο Γιώργος Κολοκυθάς, ο οποίος αποτέλεσε τον πρώτο μεγάλο σκόρερ της χώρας μας, αλλά και έναν από τους κορυφαίους στο Eurobasket. Το ημερολόγιο έγραφε 1967 όταν απέναντι στην Ισπανία δεν βρήκε κάποιον αντίπαλο ικανό να τον σταματήσει και κατάφερε να τελειώσει το ματς με τους Ίβηρες σκοράροντας συνολικά 43 πόντους! Κάτι που φυσικά αποτέλεσε ρεκόρ στη διοργάνωση.

Γκούμας ο… δεύτερος

Τέσσερα χρόνια μετά την καταπληκτική εμφάνιση του Κολοκυθά, βρέθηκε κάποιος που μπόρεσε να απειλήσει το ρεκόρ του Έλληνας σκόρερ. Αυτός ήταν ο Βασίλης Γκούμας, ο οποίος φορώντας το Εθνόσημο στο στήθος σημείωσε 41 πόντους στην αναμέτρηση κόντρα στη Γερμανία και τη νίκη της Ελλάδας με σκορ 113-88, σε ένα παιχνίδι που διεξήχθη στις 31 Ιανουαρίου του 1971. Έτσι έγινε ο δεύτερος που πετυχαίνει κάτι ανάλογο στην ιστορία της Εθνικής.

Ο «γκάνγκστερ» που το έκανε 6 φορές

Όταν μιλάμε για σκοράρισμα και πόσο μάλλον για σκοράρισμα στην Εθνική Ελλάδος ο σπουδαίος Νίκος Γκάλης δεν μπορεί να λείπει από την κουβέντα. Ο «γκάνγκστερ» έχει τον μεγαλύτερο μέσο όρο πόντων που πετύχει παίκτης σε Eurobasket (37 το 1987) και έχει καταφέρει να σημειώσει συνολικά έξι φορές με τη χώρας πάνω από 40 πόντους.

Η κορυφαία του στιγμή από πλευράς σκοραρίσματος ήταν φυσικά οι 46 πόντοι που σημείωσε απέναντι στη Σουηδία το 1983, ένας αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για την Εθνική μας σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ακόμα και σήμερα. Ακολούθησαν δύο φορές που είχε 44 πόντους, το 1987 κόντρα σε Ρουμανία και Γιουγκοσλαβία αντίστοιχα.

Στη συνέχεια, και πάλι το 1987 μέτρησε 40 πόντους με αντίπαλο τη Σοβιετική Ένωση. Τέλος, ακολούθησαν άλλες δύο 43άρες το 1989 όταν και σκόραρε ασταμάτητα στα καλάθια τόσο της Βουλγαρίας, όσο ξανά και της Σοβιετικής Ένωσης.

Πλέον στην κουβέντα μπαίνει και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να απειλήσει τον Γκάλη αυτό δεν είναι άλλος από τον Greek Freak». Το έδειξε με τους Σέρβους, το έδειξε με τους Ουκρανούς και δεν θα διστάσει να σπάσει κάθε ρεκόρ για να βοηθήσει την Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ