Το Μαρόκο σπάει την «κατάρα» της Αφρικής (vids)

Το Μαρόκο σπάει την «κατάρα» της Αφρικής (vids)

Το δικό του όνειρο ζει το Μαρόκο που έχει γράψει ήδη ιστορία. Η ομάδα του Ρεγκραγκί έχει ήδη καταφέρει να κάνει το... ακατόρθωτο και πλέον στοχεύει στο απόλυτο θαύμα!

Οι αξιοσημείωτες πορείες που καταγράφουν στις διοργανώσεις του Μουντιάλ οι χώρες της Αφρικής είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Στο φετινό όμως Παγκόσμιο Κύπελλο έχουμε μία μεγάλη ανατροπή: Το Μαρόκο γίνεται η πρώτη χώρα η οποία καταφέρνει να περάσει στη φάση των ημιτελικών της μεγαλύτερης γιορτής του ποδοσφαίρου.

Διαβάστε επίσης: Υπόκλιση στην ψευδαίσθηση του μεγαλείου

Σίγουρα προκαλεί περιέργεια μία Ήπειρος από την οποία έχουν αναδειχθεί μεγάλοι αστέρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου (όπως Σαντιό Μανέ, Ντιντιέ Ντρογμπά και Γιάγια Τουρέ ) να μην έχει καταφέρει να εξαργυρώσουν τις καλές τους εμφανίσεις και στα πλαίσια ενός Μουντιάλ.

Ας πάμε όμως να κάνουμε μια αναδρομή στις χώρες που κατάφεραν να ξεφύγουν από αυτή την ‘παράδοση’ και έφτασαν πολύ κοντά στο τερματισμό της διοργάνωσης.

Το Καμερούν του… ηλικιωμένου Ροζέ Μιλά, 1990

Στο Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990 το Καμερούν με μπροστάρη τον 38χρονο Μιλά κατάφερε να φτάσει στην φάση των 8 κλέβοντας τις εντυπώσεις. Ο Μιλά πέτυχε συνολικά 4 γκολ, 2 εξ αυτών ενάντιας στην Κολομβία στην φάση των 16 δίνοντας απλόχερα την πρόκριση στην χώρα του για τον επόμενο γύρο. Στην συνέχεια αποκλείστηκε από την Αγγλία σε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι το οποίο κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Το σκορ στην κανονική διάρκεια έδειχνε 2 – 2. Τέλος στα όνειρα των Καμερουνέζων έβαλε ο Γκάρι Λινελκερ με πέναλτι στο 105’ διαμορφώνοντας και το τελικό αποτέλεσμα 3 – 2. Πέρα από τα γκολ του

Μιλά στο Μουντιάλ αυτό, έχουμε να θυμόμαστε και τον υπέροχο πανηγυρισμό του.

Ήρωας της Σενεγάλης, ο αδικοχαμένος Παπα Μπούμπα Ντιόπ, 2002

Μπορεί να σκόραρε μόλις μία φορά στο Μουντιάλ της Ιαπωνίας το 2002 αλλά ήταν στην τότε κάτοχο του τροπαίου. Ο παλιός μας γνώριμος ,από το μικρό πέρασμα του από την ΑΕΚ την σεζόν 2010 – 2011, σόκαρε το παγκόσμιο ποδοσφαιρόφιλο κοινό όταν με δικό του γκολ η Σενεγάλη κέρδισε με 1 – 0 την Γαλλία στην 1η αγωνιστική. Με την αυτοπεποίθηση στα ύψη η Σενεγάλη έφτασε μέχρι τους 8 τις διοργάνωσης όπου και αποκλείστηκε από την Τουρκία με ένα γκολ του Ιλχάν Μασίζ στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού. Δυστυχώς ο Ντιόπ έχασε την ζωή του μόλις σε ηλικία 42 ετών το 2020 μετά από μία άνιση μάχη με μία μακροχρόνια ασθένεια.

Ο ιστορικός αποκλεισμός της Γκάνας, 2010

Στα γήπεδα της Νότια Αφρικής εμφανίστηκε μία άκρος ανταγωνιστική Γκάνα με κινητήριο μοχλό το Γκίαν Ασαμόα με τα 3 του γκολ. Η Γκάνα με καλές εμφανίσεις κατάφερε να φτάσει στα προημιτελικά όπου και αντιμετώπισε την Ουρουγουάη. Το σκορ είναι 1 – 1 στο 120. Η μπάλα μετά από μία κεφαλιά πηγαίνει προς την ανυπεράσπιστη εστία της Ουρουγουάης. Όμως ο Λουίς Σουάρεζ ( επιθετικός της Ουρουγουάης) την διώχνει με τα χέρια πάνω στην γραμμή. Ο Σουάρεζ αποβάλετε με απευθείας κόκκινη κάρτα και καταλογίζεται πέναλτι υπέρ της Γκάνας. Ο Ασαμόα όμως από ήρωας γίνετε μοιραίος και στοχεύει το οριζόντιο δοκάρι. Το ματς οδηγείτε στα πέναλτι όπου αποκλείετε η ομάδα της Γκάνας και χάνετε η μεγαλύτερη ευκαιρία για πρόκριση στα ημιτελικά του Μουντιάλ από χώρα της Αφρικής.

Το όνειρο μίας ολόκληρης ηπείρου, 2022

Το Μαρόκο από την αρχή του φετινού Μουντιάλ παρουσίασε δήγματα μίας καλά δουλεμένης ομάδας σε άμυνα και επίθεση. Διαθέτει ένα ποιοτικό ρόστερ με αξιόλογους ποδοσφαιριστές σε κάθε γραμμή του γηπέδου.

Αυτό αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα απέναντι σε μεγαθήρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα νίκη με 2 – 0 ενάντιας του Βελγίου στην φάση των ομίλων, πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες του κόσμου στα πέναλτι με αντίπαλο την Ισπανία και σαφώς την ιστορική νίκη επί της Πορτογαλίας με 1 – 0 για το εισιτήριο στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Το Αφρικάνικο ποδόσφαιρο ζει ανεπανάληπτες στιγμές. Το Μαρόκο με την πορεία αλλά και το ποδόσφαιρο που παρουσιάζει στο γήπεδο έχει ενώσει μία ολόκληρη ήπειρο και την έχει κάνει να φαντάζεται μέχρι και την κατάκτηση του τροπαίου. Κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει πλέον τους φιλάθλους της χώρας να ζουν το όνειρο τους και να συνεχίσουν να ονειρεύονται και ακόμα πιο ψηλά. Γιατί όχι;

Στην αρχή του Μουντιάλ κανένας δεν περίμενε ότι το Μαρόκο θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Ήρθε όμως η πραγματικότητά να γκρεμίσει όλα τα προγνωστικά.

Το κυριότερο πρόβλημα που ταλανίζει τις χώρες της Αφρικής είναι η απαξίωση τους από ποδοσφαιριστές με διπλή υπηκοότητα. Για πολλά χρόνια τώρα θεωρείται κανονικότητα οι ποδοσφαιριστές με Αφρικανικές ρίζες να αγωνίζονται με το εθνόσημο Ευρωπαϊκών χωρών για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο.

Συγκεκριμένα παίκτες όπως οι Ν’Γκολό Καντέ (Μάλι), Ραχίμ Στέρλινγκ (Τζαμάικα) και Αντόνιο Ρούντιγκερ (Σιέρα Λεόνε) είναι μερικά παραδείγματα παικτών που επέλεξαν να αγωνιστούν σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Αφρική τα τελευταία χρόνια αποτελεί μία μεγάλη πηγή παραγωγής ταλέντων την οποία προσπαθούν όλοι να εκμεταλλευτούν. Αφρικανοί αθλητές που μεγαλώνουν και ωριμάζουν ποδοσφαιρικά στην Ευρώπη έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο λόγος είναι ότι προπονούνται στις πλέον υπερσύγχρονες υποδομές σε αντίθεση με τις αθλητικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην Αφρική. Δεν μπορούν όμως όλοι να ‘χτυπήσουν την πόρτα’ της εθνικής ομάδας της χώρας στην οποία βρίσκονται. Κάτι τέτοιο το Μαρόκο έχει εκμεταλλευτεί υποδειγματικά, προσελκύοντας ποδοσφαιριστές που έχουν ανδρωθεί στην Ευρώπη.

Σε ένα ρόστερ 26 παικτών οι 13 έχουν γεννηθεί σε χώρες της Ευρώπη με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τους αστέρες της ομάδας Χακίμ Ζιγές ( Ολλανδία ) και Ασράφ Χακίμι ( Ισπανία ) ενώ ο Γιασίν Μπόνο είναι γεννημένος στον Καναδά. Με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιείται μία αμφίδρομη συνεργασία.

Ο παίκτης συμμετέχει σε διεθνείς οργανώσεις με την εθνική, ενώ ταυτόχρονα η ομάδα γεμίζει το ‘οπλοστάσιο’ της με ποιοτικούς παίκτες που έχουν σμιλευτεί στο Ευρωπαϊκό πρότυπο άθλησης. Οι χώρες της Αφρικής με αυτόν τον τρόπο έχουν ενισχυθεί σημαντικά και πρόκειται να συνεχίσουν να δυναμώνουν.

Επιμέλεια: Άγγελος Κρεμαστός

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ