Κώστας Μήτρογλου: Δύο καπνισμένες κάνες… (vids, pics)

Κώστας Μήτρογλου: Δύο καπνισμένες κάνες… (vids, pics)

Ο «πιστολέρο» του ελληνικού ποδοσφαίρου έβαλε τέλος στην επαγγελματική του καριέρα και το «10» θυμάται τα επιτεύγματα του!

Δεν ήταν ο επιθετικός που θα έτρεχε να μαρκάρει σε όλο το γήπεδο. Δεν ήταν αυτός που θα έπεφτε στην… φωτιά ώστε να διεκδικήσει μια «χαμένη» μπάλα. Δεν θα έκανε το παραπάνω σπριντ.

Ήταν όμως ο «killer», ο γκολτζής, ο γεννημένος σκόρερ, είτε με τα πόδια είτε με το κεφάλι.

Ο λόγος φυσικά για τον Κώστα Μήτρογλου. Ένας επιθετικός ο οποίος γνώριζε όσο ελάχιστοι Έλληνες φορ την τέχνη του να στέλνεις την μπάλα στα δίχτυα, ένας πραγματικός «πονοκέφαλος» για κάθε γκολκίπερ, ο οποίος ήξερε πως μόλις τον βρει απέναντι του τότε το μόνο που έχει να κάνει είναι να μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα του.

Διαβάστε επίσης: Άρης: Δεν θα διαλέξει παιχνίδια κόντρα στον Ολυμπιακό

Πλέον στα 34 του και έχοντας φορέσει τις φανέλες των Γκλάντμπαχ Β, Ολυμπιακού, Πανιωνίου, Ατρόμητου, Φούλαμ, Μπενφίκα, Ολιμπίκ Μαρσέιγ, Γαλατασαράι, Αϊντχόφεν και Άρη ο Κώστας Μήτρογλου αποφάσισε να «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια με to10 να κάνει μια αναδρομή στην σπουδαία καριέρα του η οποία εκτοξεύτηκε στο μεγάλο λιμάνι.

Τα πρώτα βήματα επί γερμανικού εδάφους και ο Νιόπλιας

Γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου του 1988 στις Κρηνίδες της Καβάλας. Λίγο μετά τη γέννηση του, οι γονείς του, Γιώργος και Αναστασία, αποφάσισαν να φύγουν από την Ελλάδα για τη Γερμανία αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Εγκαταστάθηκαν στην πόλη Νόικιρχεν-Φλιν και ο πατέρας του άνοιξε ένα εστιατόριο στο Ντουίσμπουργκ ώστε να μπορούν να βγάζουν τα προς ζην.

Οι ικανότητες του εντυπωσίασαν τους σκάουτερ της Γκλάντμπαχ, οι οποίοι εισηγήθηκαν την απόκτηση του. Στα 16 του χρόνια εντάσσεται στις ακαδημίες του γερμανικού συλλόγου. Μεγαλώνοντας βελτίωνε τις ικανότητες του και η κλήση του στο γκολ, είχε 38 γκολ σε 35 ματς με την Κ19 της Γκλάντμπαχ.
Το καλοκαίρι του 2007 σε ένα τουρνουά ο νεαρός επιθετικός συστήθηκε στο ελληνικό κοινό και είχε έρθει η στιγμή που θα το μάγευε. Ο τότε προπονητής της Εθνικής Νέων, Νίκος Νιόπλιας τον εμπιστεύτηκε και εκείνος φρόντισε να του το ανταποδώσει.
Τι έκανε; Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων, συμβάλλοντας τα μέγιστα ώστε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να φτάσει μέχρι τον τελικό εκεί όπου ηττήθηκε από την Ισπανία με 1-0.
Το «πουλέν» του Τάκη Λεμονή και ο… δύσκολος Βαλβέρδε

Φυσικά τα κατορθώματα του δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους «μεγάλους» του ελληνικού πρωταθλήματος, με τον Ολυμπιακό τον Ιούλιο του ίδιου έτους να τον κάνει δικό του. Ωστόσο η πρώτη του σεζόν στους Πειραιώτες ήταν αναγνωριστική. Η αλλαγή περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τα όχι και τόσα καλά ελληνικά του είχαν ως αποτέλεσμα να μετρήσει μόλις 12 συμμετοχές και τέσσερα γκολ.
Στην συνέχεια στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού κάθισε ο Ερνέστο Βαλβέρδε με τον Βάσκο τεχνικό να μην τον εμπιστεύεται τόσο δίνοντας του ελάχιστες ευκαιρίες, ενώ και το χαμένο του πέναλτι κόντρα στην Ανόρθωση έκανε ακόμη χειρότερη την κατάσταση.
Καθιερώθηκε στην ενδεκάδα μέχρι που εμφανίστηκε και πάλι ο Βαλβέρδε

Ο Ερνέστο έφυγε και ο Μήτρογλου πήρε θέση στην ενδεκάδα. Τα δύο τέρματα που πέτυχε στο «αιώνιο» ντέρμπι το 2009 τον έκανα το αγαπημένο παιδί της κερκίδας, ωστόσο ο Ολυμπιακό εκείνη την χρονιά δεν κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα.
Αυτό ανάγκασε τον ισχυρό άνδρα των Πειραιωτών, Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος μόλις είχε αναλάβει τα ηνία του συλλόγου να επαναφέρει στον πάγκο της ομάδας τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Αποτέλεσμα; Ο Μήτρογλου είναι τρίτος στην ιεραρχία των φορ, πίσω από τους Πάντελιτς και Μιραλάς καταγράφοντας πέντε συμμετοχές.
Ο δανεισμός του σε Ατρόμητο και Πανιώνιο


Η μόνη λύση ήταν να δοθεί δανεικός ώστε να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Ο Πανιώνιος ήταν σε δυσχερής θέση και ο Τάκης Λεμονής ήξερε ότι ο Μήτρογλου μπορεί να βοηθήσει το σύλλογο να παραμείνει στην κατηγορία. Και είχε δίκιο. Σε 11 παιχνίδια σκόραρε οχτώ φορές και έδωσε ανάσα σωτηρίας στους Νεοσμυρνιώτες.

Επιστρέφοντας στον Πειραιά θα ετοίμαζε ξανά τα πράγματα του, ώστε αυτή την φορά να μετακομίσει στο Περιστέρι για λογαριασμό του Ατρόμητου. Σε 34 παιχνίδια πρωταθλήματος ο Κώστας σκόραρε 17 φορές, κάνοντας την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του μέχρι τότε, στέλνοντας τους Περιστεριώτες στον τελικό του Κυπέλλου αλλά και στα play offs.

 

 

Επιστροφή και πάλι στον Πειραιά  

Η ώρα για να δείξει τι αξίζει με την φανέλα του Ολυμπιακού είχε φτάσει για τον Κώστα Μήτρογλου. Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ διαδέχθηκε τον Ερνέστο Βαλβέρδε δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον υψηλόσωμο φορ ο οποίος μαζί με τον Τζιμπούρ συνθέτουν ένα δυνατό δίδυμο. Κάνει γεμάτες εμφανίσεις, κυρίως στην Ευρώπη όπου και βρίσκει δίχτυα τέσσερις φορές.

Ο Πορτογάλος τεχνικός αποχωρεί και ο Μίτσελ αναλαμβάνει. Συνέχισε στους ίδιους ρυθμούς. Η ερχόμενη σεζόν είναι η πιο παραγωγική της καριέρα του σκόραρε 14 τέρματα σε 12 παιχνίδια με το όνομα του να μπαίνει σε αρκετά… μπλοκάκια ευρωπαϊκών συλλόγων.

Πήρε τα «πιστόλια» του και στην Εθνική

Γύρισε στον Πειραιά και τις σεζόν 2012-13 και 2013-14 πέτυχε 25 γκολ συνολικά στο πρωτάθλημα κι επτά στο Champions League.

Εκείνες οι δύο χρονιές ήταν χρυσές στην καριέρα του. Τον Νοέμβριο του 2013 στα μπαράζ με τη Ρουμανία για το Μουντιάλ της Βραζιλίας, η Ελλάδα νίκησε εντός 3-1 και ήρθε 1-1 εκτός. Από τα τέσσερα γκολ, ο Μήτρογλου πέτυχε τα τρία. Μέλος της Εθνικής στο Euro 2012 και στο Μουντιάλ του 2014. Έχασε τεράστια ευκαιρία να σκοράρει με την Κόστα Ρίκα στην παράταση και να στείλει τη χώρα μας στα προημιτελικά. Συνολικά με το εθνόσημο έχει 65 αγώνες και 17 γκολ.

Η αποτυχία στη Φούλαμ και η επιστροφή στον Ολυμπιακό

Τον Ιανουάριο του 2014, η Φούλαμ αποκτά τα δικαιώματα του έναντι του ποσού των 15 εκατομμύριων ευρώ. Η κίνηση αυτή δεν στέφθηκε με επιτυχία. Δεν κατάφερε ποτέ να δικαιώσει τους ανθρώπους της ομάδας. Δεν προσαρμόστηκε, είχε θέματα με την φυσική κατάσταση και με τραυματισμούς. Μένει αρκετό καιρό εκτός δράσης.

Ο απολογισμός; Μόλις τρείς συμμετοχές. Οκτώ μήνες αργότερα επιστρέφει στον Πειραιά με τη μορφή δανεισμού. Βρίσκει ξανά τα πατήματα του και θυμίζει τον ποδοσφαιριστή που όλοι γνώριζαν.

Καταγράφει 34 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, σημειώνοντας 19 τέρματα.

 

Τα 52 με τη Μπενφίκα, οι δύο δανεισμοί 

Το καλοκαίρι του 2016 οι άνθρωποι της Μπενφίκα έχουν πεισθεί για τις ικανότητες του Έλληνα επιθετικού και καταβάλλουν τη ρήτρα των επτά εκατομμυρίων στη Φούλαμ για να τον αποκτήσουν.

Με 25 γκολ στην πρώτη σεζόν του και 27 στην δεύτερη, ο Μήτρογλου αποτελεί ένα από τους πιο… καυτούς φορ στην Ευρώπη, αναγκάζοντας την Μαρσέιγ να βγάλει από τα ταμεία της 15 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τον εντάξει στο δυναμικό της.

Ωστόσο στη Γαλλία δεν δείχνει το ίδιο αποτελεσματικός, έχοντας αρκετές δυσκολίες όσον αφορά την προσαρμογή του.

Ακολουθούν δύο δανεισμοί. Ο πρώτος τον έστειλε στην Τουρκία. Με τη φανέλα της Γαλατασαράι κατάφερε να αγωνιστεί μόλις 289΄και να σημειώσει δύο τέρματα. Ο δεύτερος τον έστειλε στην Ολλανδία, όπου υπολογιζόταν ως ρεζέρβα και βρήκε δίχτυα μόλις τρεις φορές σε 18 συμμετοχές με τη φανέλα της Αϊντχόφεν.

 

Η επιστροφή στην πατρίδα για τον Άρη 

Έπειτα και από την περιπέτεια στην Ολλανδία, ο Κώστας Μήτρογλου επέστρεψε στις χώρα μας στις 26 Γενάρη του 2021 με σκοπό να βρει ξανά τον παλιό του καλό εαυτό, ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα τα περίμεναν οι δύο πλευρές.

Έπειτα από 11 ματς και δύο τέρματα τον Μάρτιο του 2022 ο Άρης αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό της σπουδαίας του καριέρας.

Οι αριθμοί της καριέρα του

Όσα πρέπει να ξέρετε για τον Μήτρογλου

Α) Έχει αγωνισθεί σε Γερμανία, Αγγλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Γαλλία και Ελλάδα

Β) Είναι «τρελοκομείο» Η ψυχή της παρέας και μεγάλο πειραχτήρι. Κάνει συνέχεια πλάκες.

Γ) Βγάζει τα φρύδια του, κάνει περίεργα κουρέματα

Δ) Το Νοέμβριο του 2009 ο Σωκράτης Κόκκαλης επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις του Ρέντη για να ζητήσει τη νίκη στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Στρέφεται προς τον Μήτρογλου και τον ρωτά τι σημαίνουν τα πιστόλια που κάνει όταν πανηγυρίζει. «Κώστα, τι σημαίνουν τα πιστόλια που κάνεις στους πανηγυρισμούς μετά τα γκολ; Δεν είσαι ούτε καουμπόης, ούτε στην Άγρια Δύση και καλό θα είναι να το σταματήσεις». Στο ντέρμπι, ο Μήτρογλου θα πετύχει δύο γκολ και θα βγάλει «πολυβόλο».

Ε) Τρία χατ τρικ σε 35 ημέρες! Το πρώτο ήταν απέναντι στο Λεβαδειακό στη Βοιωτία, το δεύτερο κόντρα στην Ξάνθη και το τρίτο στο ματς του Ολυμπιακού με τη Βέροια στο «Γ. Καραϊσκάκης».

ΣΤ) Στη νίκη της Μπενφίκα με 5-1 επί της Μπράγκα το 2016 ο Μήτρογλου πέτυχε γκολ και είδε 60.000 κόσμο να φωνάζει ρυθμικά το όνομα του.

Ζ) Έχει πάει στο «Πάμε Πακέτο». Το 2015 ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού, ο Αλέξανδρος, επισκέπτεται το φαληρικό γήπεδο και συναντά από κοντά το ίνδαλμα του, τον Κώστα Μήτρογλου.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ