Aντέρ Ιτουράσπε: Ο πρίγκιπας του Μπιέλσα στον δρόμο για την Τούμπα

Aντέρ Ιτουράσπε: Ο πρίγκιπας του Μπιέλσα στον δρόμο για την Τούμπα

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα έχτισε μεγάλο κομμάτι της φιλοσοφίας του γύρω του, την περίοδο της συνύπαρξής τους στην Μπιλμπάο. Οι οπαδοί της, του επιφύλαξαν συγκινητικό αντίο στην τελευταία του παράσταση στον Σαν Μαμές. Ο λόγος για τον Αντέρ Ιτουράσπε...

Είχε πολύ άγχος όσο πλησίαζε η ώρα. Η Μπιλμπάο είχε βγάλει σχετική ανακοίνωση. Είχε καλέσει τον κόσμο να παραμείνει στη θέση του. «Αποχαιρετάμε σήμερα τρεις εμβληματικούς παίκτες. Οι Σουασέτα, Ιτουράσπε και Ρίκο θα λάβουν την πιο ειλικρινή αναγνώριση, ευγνωμοσύνη και αγάπη από τον σύλλογο και τους οπαδούς του». Κυριακή, 12 Μαΐου και η Αθλέτικ Μπιλμπάο υποδεχόταν την Θέλτα. Το τελικό 3-1 ελάχιστοι θα το θυμούνται μετά από χρόνια. Το 90λεπτο πέρασε θαρρείς πιο γρήγορα από ποτέ άλλοτε.

Βγήκε από τη φυσούνα με εκείνο το άγχος που έχει ένας 20χρονος που ντεμπουτάρει μπροστά στο κοινό του Σαν Μαμές. Πότε ήταν να δεις η πρώτη φορά που ως μέλος της πρώτης ομάδας βγήκε από το αποδυτήρια και πάτησε εκείνο το χορτάρι; Σεπτέμβριος του 2008 ήταν, ένα στείρο 0-0 κόντρα στη Μάλαγα που δεν μπορεί να ξεχάσει.

Εκείνο το ανεξήγητο άγχος, ένιωθε κι εκείνη την στιγμή, κι ας πέρασε 12 ολόκληρες σεζόν στο Λάκκο των Λεόντων. Κι ας είναι πλέον ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας, ενός συλλόγου που ξέρει να αγκαλιάζει με ιδιαίτερη θέρμη τα παιδιά που βγαίνουν από τα σπλάχνα του.

Ο Αντέρ Ιτουράσπε, που φέρεται να απασχολεί ιδιαιτέρως τον ΠΑΟΚ όπως αποκάλυψε to10.gr, γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου του 1989 σε μια μικρή πόλη στην επαρχία Μπιθκάια. Το 1999, μόλις 10 ετών, πέρασε την πόρτα των Ακαδημιών της Μπιλμπάο. Έμεινε εκεί για τέσσερα χρόνια. Για μια σεζόν μετακόμισε στην Αμπαντίνο και έπειτα εκ νέου στην Μπιλμπάο. Ήταν οπαδός της ομάδας κι αυτό ίσως τον βοήθησε να καταλάβει άμεσα την ιδιαιτερότητα του κλαμπ. Ξεχώρισε σχεδόν αμέσως για το πάθος του, την ηγετική του φυσιογνωμία και τη θέληση να βελτιώνεται συνεχώς.

Ως επαγγελματίας αγωνίστηκε μια σεζόν (2007/08) στην Μπασκόνια ομάδα της τέταρτης κατηγορίας της αυτόνομης περιοχής των Βάσκων. Μια σεζόν αργότερα επέστρεψε στη βάση του και δεν έφυγε ποτέ. Δώδεκα διαδοχικές χρονιές δεν έβγαλε την ερυθρόλευκη. Το 2011/12 υπό τις οδηγίες του Μαρσέλο Μπιέλσα έκανε την πιο γεμάτη σεζόν του, αγωνιζόμενος για πάνω από 60 επίσημα παιχνίδια εκείνη τη χρονιά. Ενώ το 2013/14 ψηφίστηκε από τους ρεπόρτερ ως μέλος της καλύτερη ενδεκάδας της La Liga. Μάλιστα ο El Loco φαίνεται πως τον θέλει ξανά στην ομάδα του, στη Λιντς. Στην πρώτη φάση της συνεργασίας τους ο Αργεντινός τον ερωτεύτηκε. Έχτισε μεγάλος κομμάτι της τακτικής του γύρω του.

Από την αρχή της φετινής σεζόν είχε καταλάβει ότι ο νυν προπονητής της ομάδας Γκαίθκα Γκαριτάνο δεν τον υπολογίζει. Ο ίδιος ωστόσο στα 30 του χρόνια ξέρει πως έχει πολλά ακόμα να δώσει στο άθλημα, ακόμα κι αν πρέπει να είναι μακριά από τη Μπιλμπάο. Την περασμένη Κυριακή αγωνίστηκε για τελευταία φορά μπροστά στο κοινό του Σαν Μαμές. Το συμβόλαιό του εκπνέει, ο σύλλογος δεν θέλησε να του το ανανεώσει.

Βγαίνοντας ξανά στον αγωνιστικό χώρο, την περασμένη Κυριακή, μετά την συμπλήρωση των 90 λεπτών, βγήκε από τη φυσούνα και είδε τους συμπαίκτες του ντυμένους στα λευκά. Κάποιοι εξ’ αυτών φορούσαν το αγαπημένο του «8». Τον αριθμό που επέλεξε από μικρός να φορά, χάρη στο είδωλό του, Στίβεν Τζέραρντ. Παρέλαβε την τιμητική πλακέτα και έστρεψε το βλέμμα του προς την κερκίδα. Τον αποθέωναν και μόνο τότε κατάλαβε ότι ο κύκλος του στην ομάδα ολοκληρώθηκε.

https://twitter.com/Athletic_en/status/1127979028823138306

Ο Ιτουράσπε είναι ένας πραγματικά προικισμένος μέσος. Έχει τρομερή πάσα, κοντρόλ και γενικά πολύ καλή αίσθηση του χώρου. Τα επίπεδα φυσικής του κατάστασης είναι εξαιρετικά, βγάζει μεγάλη αποφασιστικότητα στο παιχνίδι του και μοιάζει… ατρόμητος. Έτσι τον περιγράφει ο Ντέιβντ Κάρτλιτζ δημοσιογράφος του ESPN που ειδικεύεται στο πρωτάθλημα της La Liga.

Τον περασμένο Δεκέμβρη βρέθηκε στο ρεπορτάζ της ΑΕΚ ως αντι – Σιμόες, ο Πορτογάλος τελικώς παρέμεινε στην Ένωση ενώ και το κασέ του Βάσκου ήταν μεγάλο. Τα χρήματα ωστόσο, δεν θα είναι πρόβλημα για τον διοικητικό ηγέτη του ΠΑΟΚ εφόσον θελήσει να βρει μια αξιόπιστη λύση για το κέντρο της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Ο πολύπειρος Βάσκος εξάλλου, έχει στο… βιογραφικό του 325 συμμετοχές με την Μπιλμπάο, έχει στα πόδια του έναν τελικό Europa League (2012) και πάνω από 21.000 λεπτά συμμετοχής στο ισπανικό πρωτάθλημα. Δεν τον «φλερτάρει» τυχαία ο απαιτητικός Μπιέλσα.

https://www.youtube.com/watch?v=lvudIL0UYEg

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ