Αποκάλυψη: Η τελευταία επίκυψη της ΕΠΟ στην ΑΕΚ πριν τον τελικό

Αποκάλυψη: Η τελευταία επίκυψη της ΕΠΟ στην ΑΕΚ πριν τον τελικό

Οι πρόθυμοι παράγοντες της Ομοσπονδίας ολοκλήρωσαν το έργο τους. Εκείνο που μετέτρεψε τον τελικό κυπέλλου σε κωμωδία.

Έστω και δυο μέρες πριν τον μαρτυρικό Τελικό Αγώνα του Κυπέλλου της περιόδου 2019/2020 και μετά τα όσα κωμικοτραγικά έχουν συμβεί με τη διεξαγωγή του η Ε.Π.Ο. κατάφερε, περί κατορθώματος πρόκειται, να αποφασίσει με ποια ρόστερ θα αγωνιστούν οι ομάδες.

Έτσι, με απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων αποφάσισε ότι ΑΕΚ και Ολυμπιακός θα αγωνιστούν με τα ρόστερ που διέθεταν στην περίοδο 2019/2020.

Η απόφαση, έστω και την ύστατη ώρα, ξεκαθαρίζει το τοπίο, διευκρινίζει στις δύο ομάδες τις δυνατότητες τους (όχι πως δεν τις γνώριζαν, ειδικά ο Ολυμπιακός) και απομακρύνει από τον ουρανό του Πάρκου Γουδή τα σύννεφα της απόλυτης ξεφτίλας που είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται επικίνδυνα.

Τι συνέβη; Οι αντιδράσεις του Ολυμπιακού και το απόλυτο νομικό κενό στην επιστολή/απάντηση της FIFA της 04.09.2020, όπου περιλαμβάνονταν μόνο μια «ισχυρή σύσταση» και καμία απόφαση, ρητή και δεσμευτική για τις δύο ομάδες, έφεραν την Ε.Π.Ο. σε αδιέξοδο.

Κατάλαβε, έστω και με την ταχύτητα αντίληψη του Βακάλη και του Γραμμένου, ότι χρειάζεται αυτή η «ισχυρή σύσταση», για να μπορεί να παράξει έννομα αποτελέσματα σε περίπτωση που κάποια ομάδα επιθυμεί «να κάνει την πλάκα της», να περιβληθεί με τον τύπο της απόφασης, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν παραβάσεις του άρθρου 23 του ΚΑΠ περί ‘αντικανονικής συμμετοχής» ποδοσφαιριστών.

Αν η κατάσταση έμενε χωρίς να προκύψει ισχυρή και δεσμευτική απόφαση της Ε.Π.Ο, δια ενός εκ των καταστατικά προβλεπόμενων οργάνων της, τότε όποια ομάδα ήθελε και τους νέους ποδοσφαιριστές θα χρησιμοποιούσε και θα γλεντούσε την ασυναρτησία της Ε.Π.Ο. να μεταφράζει την «ισχυρή σύσταση της FIFA» σε απόφαση.

Τις καταστρεπτικές, ακόμη και για αυτή την Ε.Π.Ο., συνέπειες μιας μη απόφασης τις επισήμανε η Νομική Υπηρεσία της Ομοσπονδίας και τις κατέστησε περισσότερο εναργείς η Α.Ε.Κ.

Η Ένωση αντιλήφθηκε αμέσως ότι οι, προ καιρού, ταρζανιές της στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ και τις ληγμένες Κάρτες Υγείας 12 ποδοσφαιριστών της ομάδας του Ιβάν Σαββίδη μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ εναντίον της, αν ο Ολυμπιακός αποφάσιζε να ρισκάρει και να αγωνιστεί με όλους τους νέους ποδοσφαιριστές του.

Ο Μελισσανίδης δεν ήθελε για κανένα λόγο να βρεθεί εκτεθειμένος ανεπανόρθωτα και να αναγκαστεί να «πιστολίσει» τον Γραμμένο που δεν αποφάσισε να καλύψει το κενό με μια ισχυρή και δεσμευτική απόφαση, ώστε κανείς να μην μπορεί να την παραβιάσει.

Δεν άντεχε η Ε.Π.Ο. να μην έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει την «παρανομία», στην οποία υποψιάζονταν πως θα προχωρούσε ο Ολυμπιακός, με μια δεσμευτική απόφαση και ο ίδιος να είναι δεσμευμένος να μην καταθέσει ένσταση αντικανονικής συμμετοχής (όπως έκανε με διάφορα ταρατατζούμ στην περίπτωση του Π.Α.Ο.Κ.) για να μην κατηγορηθεί για δύο μέτρα και δύο σταθμά ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό.

Οι άνθρωποι της ΑΕΚ αντιλήφθηκαν αμέσως το τεράστιο νομικό κενό που δημιουργήθηκε και επέμεναν ότι η Ε.Π.Ο. χρειάζεται απαραιτήτως να προχωρήσει στην έκδοση ειδικής απόφασης, που θα έχει όλους τους τύπους της νομιμότητας και θα είναι ισχυρή και δεσμευτική ενώπιον των πειθαρχικών Οργάνων, αν χρειαστεί να παρέμβουν.

Η κατάσταση κινδύνευε να καταστεί «μύλος», αλλά, τελικά, η ισχυρή πίεση των παραγόντων της ΑΕΚ στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο και οι συστάσεις της Νομικής Υπηρεσίας (λέγε με Νίκο Μπάρτζη) κατέστειλαν τις ενστάσεις Γραμμένου, που επέμενε πεισματικά στη μη ανάγκη να εκδοθεί ρητή απόφαση, κι έτσι η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων σήμερα αποφάσισε τα αναμενόμενα και κάλυψε το κενό.

Τι δεν μπορεί να καλυφθεί με κανένα εφεύρημα και με καμία απόφαση της Ε.Π.Ο.; Η ξεφωνημένη ξεφτίλα της να απαγορεύει σε ποδοσφαιριστές που νόμιμα με βάση εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς έχουν υπογράψει σύμβαση συνεργασίας με τις δύο ομάδες να πάρουν μέρος σε ένα αγώνα, όταν ο αγώνας αυτός διεξάγεται μια μέρα μετά την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου, αλλά ανήκει στην προηγούμενη αγωνιστική περίοδο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ