Μαρκ Κλάτενμπεργκ: Οκτώ ημέρες για μία δικαιολογία

Μαρκ Κλάτενμπεργκ: Οκτώ ημέρες για μία δικαιολογία

Ο Κλάτενμπεργκ έστησε ένα βίντεο 11 λεπτών, ενσωμάτωσε κάποιους αποσπασματικούς διαλόγους του VAR, διαμόρφωσε ένα ολόκληρο αφήγημα για τη χρήση της τεχνολογίας offside line κι ενώ η Ελλάς περίμενε την τελική του ετυμηγορία, επέλεξε να κάνει την πάπια, που λένε και στα περίχωρα του Λονδίνου.

Σε χρόνο ανύποπτο, οχτώ (8) ολόκληρες μέρες μετά τον επίμαχο αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός και τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε από την απόφαση του διαιτητή, κατόπιν υπόδειξης του VAR, να ακυρωθεί ως οφσάϊντ του Ελ Αραμπί το γκολ του Χασάν, ο κ. Κλάτενμπεργκ αποφάσισε να προχωρήσει σε «δημόσια μαθήματα περί της τεχνολογίας στη χρήση του VAR», με σκοπό να ακυρώσει το αφήγημα του Ολυμπιακού.

Έστησε ένα βίντεο έντεκα (11) σχεδόν λεπτών, ενσωμάτωσε σε αυτό κάποιους αποσπασματικούς διαλόγους του VAR και του  AVAR με τον κ. Καραντώνη, διαμόρφωσε ένα ολόκληρο αφήγημα για την χρήση της τεχνολογίας offside line κι ενώ σύμπασα η Ελλάς περίμενε την τελική του ετυμηγορία, όπως έπραξε για τις υπόλοιπες φάσεις της 4ης αγωνιστικής (πέναλτι Μάτος κ.λ.π.) επέλεξε να κάνει την πάπια, που λένε και στα περίχωρα του Λονδίνου. Καμία ευθεία τοποθέτηση, καμία τελική ετυμηγορία, καμία υπεράσπιση της απόφασης των διαιτητών.

Στην καλύτερη περίπτωση μισόλογα και γενικόλογες αναφορές στις διατάξεις των κανόνων του παιχνιδιού, που δεν εμπεριέχουν κανένα κίνδυνο για την προσωπική αξιοπιστία και αξιοπρέπεια του αρχιδιαιτητή.

Εύκολα κάποιος, βλέποντας το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα με … κακουργηματική καθυστέρηση, αναρωτιέται αν η βασική στόχευση ήταν να αποδειχθεί σωστή η απόφαση των διαιτητών, άρα να ακυρωθεί ο Ολυμπιακός  ή να στοιχειοθετηθεί η κλήση σε απολογία του Κώστα Καραπαπά.

Η ιστορία του κ. Κλάτενμπεργκ πάσχει και πάσχει σημαντικά ό,τι και αν επικαλεστεί, ως αιτιολογία, για την απόφαση του να επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση ένα θέμα που κρίθηκε απολύτως τις προηγούμενες μέρες και ο καθένας στη χώρα διαμόρφωσε άποψη.

Αναρωτιέται ο κάθε καλόβολος φίλαθλος ή και οπαδός ακόμη:

Η δημιουργία του βίντεο και η συγγραφή του αφηγηματικού κειμένου για την εφαρμογή της τεχνολογίας στην offside line χρειάστηκαν οχτώ (8) ολόκληρες μέρες για να ολοκληρωθούν; Τότε, γιατί την προηγούμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου εκδόθηκε εκείνη η κωμική ανακοίνωση της ΚΕΔ/ΕΠΟ με μια ακόμη πιο αστεία φωτογραφία να τη συνοδεύει και την επομένη, Τρίτη 6 Οκτωβρίου ο κ. Κλάτενμπεργκ δεν ανέφερε το παραμικρό στην καθιερωμένη ανάλυση των διαιτητικών αποφάσεων;

Ποιος εξέδωσε την ανακοίνωση της ΚΕΔ/ΕΠΟ, με εντολή τίνος και γιατί επεδίωξε να κλείσει αμέσως, πρωί-πρωί Δευτέρας 5 Οκτωβρίου, το θέμα και δεν περίμενε τον ίδιο τον Άγγλο αρχιδιαιτητή να πάρει δημόσια θέση; Η δημοσιοποίηση του σημερινού βίντεο είναι ή όχι μια απόλυτη απαξίωση της πρώτης αντίδρασης της ΚΕΔ/ΕΠΟ, την οποία ο κ. Κλάτενμπεργκ δείχνει  ευθέως ότι αρνείται;

Η τελική κρίση του κ. Κλάτενμπεργκ ποια είναι; Επιβεβαιώνει, κοιτώντας τον τηλεοπτικό φακό, ότι η φάση είναι όντως οφσάϊντ ή, εμμέσως πλην σαφώς, το αρνείται μη αναλαμβάνοντας την ευθύνη να καταλογίσει, ευθέως όπως το συνηθίζει, την υποτιθέμενη παράβαση;

Στην ανάλυση του ο κ. Κλάτενμπεργκ επιβεβαιώνει πως η τοποθέτηση των ποδοσφαιριστών στον αγωνιστικό χώρο για να εφαρμοστεί η τεχνολογία της offside line γίνεται χειροκίνητα, είναι ανθρώπινη επιλογή. Η τεχνολογία αναλαμβάνει απλώς να δικαιολογήσει ή όχι την επιλογή αυτή και τίποτε περισσότερο. Όσες γραμμές παράλληλες ή κάθετες και αν «τραβηχτούν», πάντα η βάση αναφοράς τους είναι η τοποθέτηση των ποδοσφαιριστών στον αγωνιστικό χώρο. Γι’ αυτό το λόγο έγινε ο κακός χαμός στην Ισπανία και τρέχει κόσμος στα δικαστήρια. Για την τοποθέτηση των ποδοσφαιριστών χειροκίνητα στο χώρο.

Ο κ. Κλάτενμπεργκ πρέπει να κατανοήσει σύντομα ένα πράγμα: δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγει την κριτική, την πολεμική ακόμη, με δικολαβίες αγγλικού τύπου. Ούτε υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί ευμενώς επειδή στέκεται μπροστά σε ένα φακό και διευκρινίζει φάσεις και παραβιάσεις ή όχι των κανόνων του παιχνιδιού.

Όπως έκανε έως τώρα θα βγει ευθέως και θα πάρει θέση για την επίμαχη φάση με την καθαρότητα που το έχει πράξει σε άλλες ανάλογες σε όλες τις προηγούμενες αγωνιστικές. Δεν θα κρυφτεί πίσω από τα θρασίμια που έχει στους πίνακες εκπαιδευμένα από έναν μαϊντανό ονόματι Κουκουλάκη. Τότε θα κριθεί και όχι κρυπτόμενος πίσω από αναλύσεις περί της τεχνολογίας. Αυτές τις κάνει καλύτερα ένας πληροφορικάριος από ένα ΙΕΚ της πλάκας…

Η φάση του οφσάϊντ του Ελ Αραμπί ανήκει σε εκείνες για τις οποίες έγινε διευκρίνιση από τη FIFA πριν την έναρξη της φετινής περιόδου με την επισήμανση ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχει κανένα οφσάϊντ. Δόθηκε ειδική οδηγία στους διαιτητές για την αντιμετώπιση ανάλογων φάσεων. Το γνωρίζει πολύ καλά αυτό ο κ. Κλάτενμπεργκ. Οι εκπαιδευτές της δικής του ΚΕΔ το έχουν πάρει χαμπάρι;

Αυτό το αλαλούμ φαίνεται ότι ήταν ο λόγος που αποφάσισε να δημοσιοποιήσει αυτό το βίντεο και να εκτεθεί ο ίδιος αποφεύγοντας να πάρει τα κομμάτια των διαιτητών που του κληροδότησε ο Περέιρα. Τόσο απλά. Με την αλήθεια είναι το θέμα τι θα γίνει και με μια καλύτερη σχέση με το χρόνο. Αυτά είναι τα ζητούμενα.

Τα υπόλοιπα προσεχώς και σε κάθε ευκαιρία έως ότου ο Πρόεδρος της ΚΕΔ/ΕΠΟ αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με την ελληνική διαιτησία και καταθέσει το δικό του πλάνο για την εξέλιξη της. Αν του αρέσει να πληρώνει αμαρτίες αλλωνών, εμάς μας περισσεύει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ