Ποδόσφαιρο στην αφρικανική χώρα Ελλάδα. Καμία σωτηρία

Ποδόσφαιρο στην αφρικανική χώρα Ελλάδα. Καμία σωτηρία

Μια ιστορία από μια «αφρικανική» χώρα και η αναδιάρθρωση, που πηγαίνει για του χρόνου, όπως αποφάσισε πριν από λίγο Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου.

Υπήρχε κάποτε, σε μια μακρινή χώρα, κάπου στο βορινότερο σημείο της Αφρικής, όπου έπαιζαν ένα άθλημα που λεγόταν ποδόσφαιρο. Χωρίς αναδιάρθρωση. Μέχρι που ήρθε στην εξουσία ένας λαϊκιστής ηγέτης, που αποφάσισε ότι το ποδόσφαιρο μπορούσε να γίνει «εργαλείο». Πολυεργαλείο, για την ακρίβεια, μέσω του οποίου θεωρούσε ότι θα μπορούσε να βρει πρόθυμους αγοραστές για να πουλήσει το παραμύθι του.

Και πράγματι, βρήκε. Πολλούς, πάρα πολλούς. Και μοίρασε πολλά εκατομμύρια. Πολλά, πάρα πολλά. Και διέκοψε πρωταθλήματα εναντίον των «κακών» που του χαλούσαν το παραμύθι. Και τελικούς Κυπέλλου ανέβαλλε, γιατί δεν άρεσαν οι διαιτητές. Και «παρήγγειλε» τίτλους για λογαριασμό των «φίλων» του. Και έκανε συμμάχους πρώην «φίλους» των νυν εχθρών του. Όλα στον βωμό της εργαλειοποίησης του «όπιου των λαών», όχι της θρησκείας (κατά Καρλ Μαρξ), αλλά του ποδοσφαίρου.

Ενός ποδοσφαίρου, ωστόσο, που με τις κινήσεις του λαϊκιστή ηγέτη, βρέθηκε βουτηγμένο στην αβεβαιότητα, κυριολεκτικά στον… αέρα, δίχως παρόν και με… επικίνδυνο μέλλον. Βλέπετε, μπορεί τα «δικά μας παιδιά» να έκαναν τη δουλειά τους, να εξυπηρετήθηκαν και να πέτυχαν τους στόχους τους, αλλά οι πολλοί οδεύουν ολοταχώς στον γκρεμό. Και ενώ ο λαϊκιστής ηγέτης και η αυλή του θα έπρεπε, είτε να αφήσουν το ποδόσφαιρο στην ησυχία του, είτε να φροντίσουν για διαφάνεια και δικαιοσύνη στο άθλημα, το σκοινί είναι έτοιμο να σπάσει. Αποκλειστικά λόγω της ηγεσίας της χώρας να κάνει το «παγόνι». Τον Πόντιο Πιλάτο. Μια πρακτική, με ανυπολόγιστα αποτελέσματα…

ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η ΕΕΠ

Σε άλλα νέα, τώρα, την περασμένη εβδομάδα οι ομάδες της ελληνικής Super League, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη συζήτησαν το θέμα της αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων. Ένα ζήτημα που αποτέλεσε βασικό κομμάτι για να ανοίξει τον κρατικό κουμπαρά η Κυβέρνηση για τις 7 ομάδες που δεν είχαν τηλεοπτικό συμβόλαιο τον περασμένο Αύγουστο. Ο κ. Βασιλειάδης ξεκαθάρισε στις ομάδες ότι δεν αλλάζει θέση η Κυβέρνηση. Παράλληλα έστειλε στην ΕΠΟ την τροπολογία για την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος, δίνοντας διορία μιας εβδομάδας στην ομοσπονδία για να τοποθετηθεί επί του θέματος και να εκφράσει τυχόν αντιρρήσεις. Πέταξε το μπαλάκι αλλού. Και οι ομάδες είδαν ότι αυτό πήγε στα χέρια του πρωθυπουργού. Ετσι, ήθελαν να κάνουν ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα, για να μην γίνει φέτος η αναδιάρθρωση, να μείνουν 16 οι ομάδες στη Super League. Και από του χρόνου, βλέπουμε.

Αυτό το «βλέπουμε» ήταν το βασικό ζητούμενο της συζήτησης που έγινε σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, με μοναδικό θέμα την αναδιάρθρωση και παρουσία της αρμόδιας Επιτροπής, των εκπροσώπων της Super League και του προέδρου της Football League.

Η ΕΕΠ, λοιπόν, αποφάσισε να εισηγηθεί στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, την τροποποίηση της τροπολογίας για την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος. Για την ακρίβεια, εισηγείται να συνεχιστεί το πρωτάθλημα με 16 ομάδες και τη νέα σεζόν (με απευθείας υποβιβασμό δύο ομάδων και άνοδο δύο), ενώ η επιτροπή θα εισηγηθεί την ίδρυση της Super League 2 με 12 ομάδες και τη μείωση των ομάδων της Football League σε 14 ομάδες.

ΑΣ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ

Οι πληροφορίες δεν έπεσαν έξω. Πληροφορίες που διαρρέονταν εντέχνως σε συγκεκριμένα κέντρα, ώστε να… βγαίνουν όπως πρέπει, αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Πρωθυπουργός δεν θέλουν την αναδιάρθρωση τώρα. Βλέπετε, οι ανακατατάξεις μπορεί να ρίξουν ιστορικές ομάδες, από σημαντικές πόλεις και περιφέρειες της χώρας. Κάτι που μπορεί να δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους και να κάνει δύσκολη τη ζωή των υποψηφίων. Εκλογές έχουμε, άλλωστε, γιατί να χαλάμε τις καρδιές μας; Ας τα φτιάξουν οι επόμενοι.

Οσο για ποινικές ρήτρες στη συμφωνία με την ΕΡΤ; Ποιος ασχολείται, τώρα. Θα ασχοληθούμε ξανά, όταν έρθει η ώρα της δικαιοσύνης για μία από τα πιο σκανδαλώδη «δώρα» του κράτους σε ανώνυμες εταιρείες. Ένα «δώρο» που καταστρατήγησε κάθε νόμο της τηλεοπτικής αγοράς και δημιούργησε ιστορικό προηγούμενο στην αξία, τη σημασία και τις πραγματικές διαστάσεις της φράσης «πεταμένα κρατικά λεφτά». Αυτά τα 50+ εκατομμύρια που έχει συμφωνήσει να δώσει η ΕΡΤ στις 7 ομάδες που εκπροσωπεί, αλλά και στις 4 που υποτίθεται ότι θα υποβιβάζονταν, θα δοθούν κανονικά. Στις 7, αλλά και πιθανώς ακόμη 2, που βρίσκονται σε συζητήσεις με τον… κουμπαρά της κρατικής τηλεόρασης.

Οσο για το γεγονός ότι στην αρχή της χρονιάς και για να μπει η ΕΡΤ στο παιχνίδι των τηλεοπτικών, υπήρξε ενυπόγραφη δέσμευση των 7 ΠΑΕ για την αναδιάρθρωση και ήδη έχει υπογραφεί από τους συλλόγους η προκήρυξη της επόμενης σεζόν, με… 14 και όχι 16 ομάδες; Αυτή είναι μια άνευ σημασίας λεπτομέρεια. Που δεν θα χαλάσει τα σχέδια της Κυβέρνησης. Εξάλλου, τι 14, τι 16. Το κύριο ζητούμενο είναι να μην χαλάσουμε τις καρδιές μας με τους ψηφοφόρους…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ