VAR: Τώρα όλοι θέλουν να τους… ακούν!

VAR: Τώρα όλοι θέλουν να τους… ακούν!

Από όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη που χρησιμοποιεί VAR, μόνο στην Ελλάδα οι συνομιλίες των διαιτητών δεν είναι διαθέσιμες στις ομάδες! Οσα έγιναν στο Λεγανές-Λεβάντε εκθέτουν Περέιρα, ΕΠΟ και το ζοφερό προσωπείο της Εξυγίανσης.

Πριν ακόμη ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Super League, ο Ολυμπιακός είχε ζητήσει οι καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ των διαιτητών που βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και εκείνων που βρίσκονται στο VAR, όχι απλά να καταγράφονται, αλλά και να δίνονται στις ομάδες. Ειδικά σε περιπτώσεις που προκύπτει αμφισβητούμενη φάση ή κάποιο κραυγαλέο λάθος. Όπως επίσης για δικαστική χρήση, στα πειθαρχικά όργανα.

Μόνο ο Ολυμπιακός είχε απαιτήσει να είναι στη διάθεση των συλλόγων αυτές οι συνομιλίες. Με τους κατέχοντας τα ηνία του παρασκηνίου του ελληνικού ποδοσφαίρου να σφυρίζουν κλέφτικα και να κάνουν πως δεν ακούν. Εως ότου ήρθε η στιγμή να κάνουν ακόμη μία εντυπωσιακή κυβίσθηση. Διότι μετά τον Ολυμπιακό, άρχισαν να το ζητούν και άλλοι σύλλογοι να… ακούσουν τους διαιτητές και τους VARίστες. Μέχρι και ο… ΠΑΟΚ το ζήτησε, επειδή, λέει, ήθελε να ακούσει τι είπε ο Σιδηρόπουλος στον Ελβετό διαιτητή του ντέρμπι με την ΑΕΚ. Αίτημα τελείως περιττό, καθώς εάν ήθελαν να μάθουν, θα μπορούσε πολύ εύκολα και αξιόπιστα να τους ενημερώσει ο τοποτηρητής του Ιβάν στην ΕΠΟ και εκ δεξιών του, ο Πάνος από το «Νησί». Ο «προστάτης» του «κορυφαίου». Θα τους τα μετέφερε όλα, με κάθε λεπτομέρεια. Ούτε κόμμα δεν θα έχανε.

Το Σάββατο ήρθε η σειρά του Παναθηναϊκού να ζητήσει να… ακουστούν οι φωνές των διαιτητών. Απαίτησαν οι Πράσινοι να τους δοθούν οι καταγεγραμμένες συνομιλίες (σ.σ. όλες καταγράφονται) μεταξύ διαιτητών και VAR, για να μάθουν τι είδε και (κυρίως) τι είπε ο Σκουλάς στον Κομίνη στις δύο φάσεις που καθόρισαν το αποτέλεσμα: Τη λανθασμένη ακύρωση γκολ του Παναθηναϊκού και την επίσης λανθασμένη κατακύρωση του οφσάιντ γκολ της Ξάνθης.

Ο Ολυμπιακός, ως η πρώτη (και μοναδική εκείνη την περίοδο) ομάδα που ζητούσε να ισχύσει ό,τι και στις υπόλοιπες χώρες με τις συνομιλίες των διαιτητών, δεν εισακούστηκε από τους ταγούς, τους υποτακτικούς της ΚΕΔ και της ΕΠΟ. Τώρα, όμως, που ο ΠΑΟΚ (έστω και για τα μάτια του κόσμου) έθεσε θέμα VAR, ταρακουνήθηκαν. Με την επίθεση του Παναθηναϊκού στον Περέιρα και την κουστωδία του, να είναι ένα ακόμη χτύπημα στην ανικανότητα των ποδοσφαιρικών θεσμών να δώσουν ουσιαστικές λύσεις.

Σε κανονικές χώρες, όπου το ποδόσφαιρο δεν διοικείται από Γραμμένους, Βακάληδες και Λασκαράκηδες και τις λοιπές δυνάμεις της εξυγίανσης, οι ομάδες έχουν δικαίωμα να ακούν αυτούς που (μπορούν να) καθορίζουν τα αποτελέσματα των αγώνων τους. Στη βορειότερη χώρα της Αφρικής, αυτή είναι μια πολυτέλεια που έχει μόνο ο Μέλο Περέιρα και οι… συνδαιτυμόνες του.

Τι σημαίνει κανονικότητα; Αυτό που έγινε στην Ισπανία. Λίγες ώρες μετά το τέλος του αγώνα Παναθηναϊκός-Ξάνθη. Στον αγώνα Λεγκανές-Λεβάντε, η γηπεδούχος ομάδα προηγήθηκε με πέναλτι που υποτίθεται έκανε ο Σιόβας στο 45ο λεπτό. Στο VAR φάνηκε ξεκάθαρα ότι η παράβαση έγινε εκτός περιοχής. Αλλά ο VAR, για κάποιον ακατανόητο λόγο, έδειξε πέναλτι και παρέσυρε και τον ρέφερι της αναμέτρησης, Χοσέ Λουίς Μονουέρα Μοντέρο. Με μια εξόφθαλμη φάση αδικίας της Λεγκανές που προκάλεσε σάλο, αλλά και μεγάλες αντιδράσεις.

Η ομάδα του Δημήτρη Σιόβα έχει ζητήσει επανάληψη του αγώνα, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη αλλοίωση. Μάλιστα, στα επίσημα social media του συλλόγου δημοσιεύτηκαν και φωτογραφίες που δείχνουν ξεκάθαρα και χωρίς να χρειάζεται δεύτερη ματιά, ότι η ανατροπή γίνεται εκτός περιοχής. «Δεν έχουμε ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις και πρόκειται να ζητήσουμε να επαναληφθεί η αναμέτρηση από το λεπτό του ανύπαρκτου πέναλτι», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του συλλόγου, Βικτόρια Παβόν.

https://twitter.com/CDLeganes/status/1180581376917008385

Για το θέμα πήρε θέση και η RFEF (Βασιλική Ισπανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου), με επίσημη ανακοίνωση. Τι ανέφερε στην ανακοίνωσή της; Ότι δεν υπήρξε κανένα τεχνικό πρόβλημα στο VAR και ουσιαστικά βγάζει στη σέντρα τους διαιτητές της αναμέτρησης. Καθώς θεωρεί ότι αυτοί είναι υπόλογοι και λάθεψαν.

Το σημαντικότερο όλων, ωστόσο, αφορά στην τελευταία πρόταση της ανακοίνωσης της Ισπανικής Ομοσπονδίας. Τι αναφέρει; Τα εξής: «Για την πλήρη διαφάνεια, η δυνατότητα προβολής και ακρόασης (της φάσης και των συνομιλιών του VAR), έχει ήδη δοθεί στους δύο συλλόγους, ώστε να μπορούν να ελέγξουν τι συνέβη». Τις μας λέει εδώ η RFEF; Ότι οι διάλογοι του VAR, οι εικόνες και συνολικά ότι έγινε με το σύστημα, είναι στη διάθεση των συλλόγων. Όλα. Χωρίς να κρύβεται κανείς.

Αλλά αυτά συμβαίνουν στην… Μπανανία της Πριμέρα Ντιβιζιόν, της Πρέμιερ Λιγκ, του Καμπιονάτο, παντού. Παντού, εκτός από την προηγμένη ποδοσφαιρικά Ελλάδα, στην οποία το ποδόσφαιρο λειτουργεί ρολόι, στα ικανά και πεντακάθαρα χέρια των Γραμμένων, του κάθε Περέιρα, αλλά και των σκιών του παρασκηνίου, που δρουν ανεξέλεγκτα και ωμά, με συγκεκριμένη στόχευση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ