Ερώτηση στη Βουλή κατά Κοντονή και Καμμένου για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Ερώτηση στη Βουλή κατά Κοντονή και Καμμένου για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Με μια κίνηση που έχει και συμβολισμό και ουσία η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θέτει με σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή συνολικό ζήτημα για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο χώρο της δικαιοσύνης στρεφόμενη ευθέως κατά του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή.

Στην ανακοίνωση αυτή οι βουλευτές τη ΔΗΣΥ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να «αμφισβητήσει και να επηρεάσει την λειτουργία της Δικαιοσύνης και των Ανεξάρτητων Αρχών» και ότι το κυβερνητικό σχέδιο αποσκοπεί «στη χειραγώγηση των δικαστών και καθοδήγηση του έργου της Δικαιοσύνης, ώστε να εξυπηρετούνται ενέργειες του κυβερνητικού επιτελείου».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν τόσο προηγούμενη δήλωση του πρωθυπουργού που παρομοίαζε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης με «θεσμικό εμπόδιο», όσο και φαινόμενα παράκαμψης της ιεραρχίας για να πληρωθούν κορυφαίες θέσεις στον Άρειο Πάγο, την αντιπαράθεση που είχε υπάρξει ανάμεσα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και την εισαγγελέα Εφετων κ. Τσατάνη, όπως και το θέμα που είχε τεθεί σε σχέση με ενδεχόμενη αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση των δικαστικών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους θεσμούς της δικαιοσύνης και τις αποφάσεις τους. Χαρακτηριστικό το παρακάτω απόσπασμα:

«Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δήλωνε ότι «η Δικαιοσύνη θα βγάλει την απόφασή της αλλά δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα το ΣτΕ να ακυρωσει το διαγωνισμό». Την πρωτόγνωρη ενέργεια να προκαταλαμβάνει ο Πρωθυπουργός μελλοντική απόφαση της Ολομέλειας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου συμπλήρωνε, με χυδαίο τρόπο, ο κατά σύστημα υβριστής Υπουργός κ. Πολάκης, ο οποίος κατηγορούσε τους Δικαστές του ΣτΕ ότι «λειτουργούν υπέρ των εργολάβων και κλείνουν τα μάτια μπροστά στους μηχανισμούς παραδικαστικού κυκλώματος», χαρακτηρίζοντας μάλιστα  «τυφλοπόντικες και τρωκτικά» Λειτουργούς της Εισαγγελίας.»

Παράλληλα, δεν ξεφεύγουν από τα βέλη της κριτικής των βουλευτών της ΔΗΣΥ ο τρόπος που ορισμένα μέσα είχαν χρησιμοποιήσει ακόμη και «ροζ» υπαινιγμούς τις παραμονές της απόφασης στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες: «Με φόντο την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, «κίτρινα» δημοσιεύματα ορισμένων εφημερίδων, φιλικά προσκείμενων στην Κυβέρνηση –μεταξύ αυτών και της εφημερίδας «Η Αυγή»-εναντίον  Αντιπροέδρου του ΣτΕ και σημαντικού δικαστικού λειτουργού, έδωσαν την αφορμή στον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο να κινήσει πειθαρχικό έλεγχο εναντίον του. Όταν ζητήθηκε, με πρωτοβουλία μας, από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η διερεύνηση τυχόν παράνομης χρήσης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, η απάντηση της Αρχής ήταν θετική καταδικάζοντας τα εν λόγω έντυπα.» Αντίστοιχα, δεν παραλείπουν να επισημάνουν τα κατά καιρούς ιδιαίτερα απαξιωτικά για τους δικαστικούς σχόλια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Κεντρικό ρόλο στην ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΣΥ παίζει η αναλυτική τοποθέτηση για τους χειρισμούς και τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη του Πάνου Καμμένου. Ειδικότερα υποστηρίζουν ότι:

« Η αντιθεσμική και παράνομη παρέμβαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένου στην υπόθεση Noor 1 και στην καθοδήγηση του μάρτυρα –ισοβίτη κρατούμενου  Γιαννουσάκη παραμένει ακόμη προς διερεύνηση, παρά την κάλυψη που παρείχε ο Πρωθυπουργός στον εν λόγω Υπουργό. Οι πτυχές αυτής της υπόθεσης διαμορφώνουν την εικόνα ενός παραπολιτικού κυκλώματος με παραδικαστικές διαστάσεις, και πρέπει να εξετασθούν διεξοδικά. Τα στοιχεία που ήρθαν στην δημοσιότητα τεκμηριώνουν τις παράνομες παρεμβάσεις  της εκτελεστικής εξουσίας, την  μη νόμιμη λειτουργία λιμενικών, σωφρονιστικών και δικαστικών αρχών, την παραβίαση του Π.Κ., του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Σωφρονιστικού Κώδικα.  Σε αυτή την υπόθεση, υπάρχουν ενδείξεις για τη δράση ομάδας ανθρώπων, που ενώνονται και συνεννοούνται μεταξύ τους για να διαπράξουν αδικήματα (έναν  Υπαξιωματικό του Λιμενικού, στελέχη κρατικών Υπηρεσιών, στελέχη Υπουργείων, έναν Υπουργό και άλλα ίσως ακόμα πρόσωπα) και που επιδιώκουν να επηρεάσουν την εξέλιξη μίας δικαστικής υπόθεσης, από την έκβαση της οποίας φαίνεται να έχουν πολιτικό ή άλλο όφελος. Λειτουργούν με οργανωμένο τρόπο, με στόχο να στοιχειοθετήσουν την εμπλοκή συγκεκριμένου επιχειρηματία. Η παρέμβαση Καμμένου  στον κρατούμενο και στην Εισαγγελέα κ. Τζίβα έγινε με στόχο να καθοδηγηθεί η διαδικασία. Ο κρατούμενος είχε καταγγείλει ότι η Εισαγγελέας συζητούσε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατά τον χρόνο λήψης της υποτιθέμενης κατάθεσής του. Έχει διερευνηθεί ποτέ αυτό; Οι κλήσεις, οι συνομιλίες και τα μεταμεσονύκτια μηνύματα μεταξύ του Υπουργού κ. Καμμένου και του κρατούμενου, καθώς και οι παροτρύνσεις να καταθέσει εναντίον επιχειρηματία  για να πάρει ο κρατούμενος αναστολή, τι άλλο στοιχειοθετούν εκτός από    χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και συναλλαγή; Ο Πρωθυπουργός γνώριζε τα πάντα όπως διαβεβαίωσε την Βουλή ο κ. Καμμένος και καλύπτει μέχρι σήμερα τις αντιθεσμικές και παράνομες παρεμβάσεις του Υπουργού στην Δικαιοσύνη. Κι εδώ είναι απορίας άξιον το ότι η ανωτέρω εισαγγελική λειτουργός ως προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Πειραιώς δεν ανέθεσε την υπόθεση σε υφιστάμενό της αλλά την κράτησε η ίδια (κίνηση όχι παράτυπη αλλά ασυνήθης), και στη συνέχεια πήρε στα χέρια της και την υπόθεση του ποδοσφαίρου, κίνηση ακόμη πιο ασυνήθης.» 

Όμως, σοβαρά ερωτήματα εγείρουν και οι διαπιστώσεις για την υπόθεση του πλοίο που πιάστηκε με λαθραία τσιγάρα κοντά στην Κρήτη και το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις για αυτή την υπόθεση. Υπενθυμίζουμε ότι στο φορτίο του συγκεκριμένου πλοίου περιλαμβάνονταν και πακέτα τσιγάρων της ΣΕΚΑΠ. Ως προς αυτό το θέμα οι βουλευτές της ΔΗΣΥ επισημαίνουν:

«Ταυτόχρονα, αδιερεύνητη παραμένει μέχρι σήμερα η υπόθεση του ακινητοποιημένου πλοίου στο λιμάνι της Παλαιοχώρας Χανίων, και αδιευκρίνιστες οι σοβαρές ενδείξεις που υπάρχουν για το λαθρεμπόριο τσιγάρων Οι αντιφατικές απαντήσεις των συναρμόδιων Υπουργών, η αδράνεια και η απροθυμία λήψης των κατάλληλων μέτρων οδηγούν σε βάσιμες υποψίες ότι η Κυβέρνηση, με αντιθεσμικές παρεμβάσεις της, συγκαλύπτει ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.»

Ούτε, όμως, ξεφεύγουν από το στόχαστρο της κριτικής και οι χειρισμοί γύρω από το ζήτημα της έκδοσης των 8 τούρκων στρατιωτικών. Υποστηρίζουν ότι:

« Τέλος, ακόμα και στην περίπτωση της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και της χορήγησης ασύλου σε αυτούς, ο Πρωθυπουργός φέρεται – κατά τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, οι οποίες δεν διαψεύσθηκαν- να είχε υποσχεθεί στον Τούρκο ομόλογο του την ταχεία διευθέτηση των τουρκικού αιτήματος, παραβλέποντας ότι υπάρχει Δικαιοσύνη, δικονομικές εγγυήσεις και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Και σε αυτή την υπόθεση η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης με την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής είχε προφανή πολιτική στόχευση. Κι ακόμη, αρνητική εντύπωση προκαλεί η στάση της κυβέρνησης να μεταφέρει στις πλάτες των δικαστών, το βάρος της απόφασης αν στην Τουρκία έγινε πραξικόπημα ή όχι και αν η δράση των «8» ήταν υπέρ ή όχι της ελευθερίας, αξιολόγηση που το Σύνταγμα εν προκειμένω κατοχυρώνει στο άρθρο 5 για την προστασία της προσωπικής ελευθερίας και όχι για τη χορήγηση ασύλου.»

Την ερώτηση υπογράφουν 19 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συζήτησή της στη Βουλή και οι απαντήσεις του Σταύρου Κοντονή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ