Βίρτους Μπολόνια: Oι «Ελληνες» την οδηγούν σε μεγαλεία!

Βίρτους Μπολόνια: Oι «Ελληνες» την οδηγούν σε μεγαλεία!

Βασίζεται σε «Ελληνες» ή για να ειπωθεί σωστότερα, σε ανθρώπους του μπάσκετ που πέρασαν πριν από χρόνια από την Ελλάδα και άφησαν, λίγο ή περισσότερο, το αποτύπωμά τους.

Ηταν η εβδομάδα της εντυπωσιακής Βίρτους. Της ομάδας που κάποτε υπήρξε η ναυαρχίδα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και τώρα επιδιώκει να ανέβει ξανά στα ψηλά πατώματα της επικαιρότητας. Την Τετάρτη έθεσε στην Ιταλία νοκ άουτ τη Μπάγερν (85-83) και το βράδυ της Παρασκευής επικράτησε με άνεση εκτός έδρας της Αλμπα (83-68).

Με τις επιτυχίες απέναντι στις …γερμανίδες της Ευρωλίγκας, η Βίρτους έφτασε τις 14 νίκες σε 19 αγωνιστικές, βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τη φαινομενικά ανίκητη Ρεάλ και στοχεύει σε ακόμη καλύτερες ημέρες.

Πώς, όμως, κάνει αυτή την τρελή πορεία μια ομάδα που ελάχιστοι την ανέμεναν στην αρχή της σεζόν; Θα έλεγε κάποιος πως βασίζεται σε «Ελληνες» , ή για να ειπωθεί σωστότερα, σε ανθρώπους του μπάσκετ που πέρασαν πριν από χρόνια από την Ελλάδα και άφησαν, λίγο ή περισσότερο, το αποτύπωμά τους.

Εχει επιτυχίες στην πολυετή πορεία του και δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το περασμένο φθινόπωρο έφερε στην πέμπτη θέση τη Λετονία και ανακηρύχθηκε κορυφαίος τεχνικός στο Μουντομπάσκετ. Τι έκανε στα μέρη μας; Τον είδαμε στον πάγκο της ΑΕΚ τη σεζόν 2018-’19, χωρίς όμως κάποια εντυπωσιακά ή χειροπιαστά αποτελέσματα.

Ο Ντάνιελ Χάκετ αποτελεί έναν από τους αγαπημένους παίκτες των φίλων του Ολυμπιακού. Φόρεσε την ερυθρόλευκη τη διετία ’15-’17, τραυματίστηκε σοβαρά, επανήλθε και έδειξε πως ξαναβρίσκει ρυθμό αγώνων, αλλά τελικά αποφασίστηκε το διαζύγιο. Ισως και ο ίδιος να λυπήθηκε για την εξέλιξη, όταν όμως εμφανίστηκε ως αντίπαλος στον Πειραιά, το κοινό φώναξε ρυθμικά το όνομα του Χάκετ, αποδεικνύοντας πως δεν ξέχασε το πάθος και την αφοσίωση του Ιταλού στην ομάδα.

Άλλος παίκτης με θητεία στην Ελλάδα; Ο Μπράιαντ Ντάνστον.
Τον γνωρίσαμε στον Αρη τη σεζόν 2010-’11, μετά έδωσε αρκετά ως αμυντικός κλάσης στον Ολυμπιακό (’13-’15) και ακολούθως πραγματοποίησε πορεία στην Εφές προτού καταλήξει στη Βίρτους. Δεν είναι μικρός, στα 38 βαδίζει ο Ντάνστον και δεν θεωρείται τόσο αξιόπιστος όσο παλαιότερα. Αλλά «κουμπώνει» στο σύνολο, όπως πολλά προσφέρει ο επίσης γερόλυκος Χάκετ των 36 ετών, ασφαλώς ο ποιοτικός Σενγκέλια που είναι 32 και βέβαια ο Μπιλινέλι που έφτασε τα 37 και ακόμη αντέχει, έχοντας και τα γαλόνια πολλών χρόνων στο ΝΒΑ.

Τελικά, τι ακριβώς κάνει η Βίρτους; Με πολλούς έμπειρους και ορισμένα νέα παιδιά θέλει να φτάσει σε μια έκπληξη. Ο Μπάνκι βασίζεται σε πολλούς, ανοίγει το rotation και ας αναφερθεί πως εντυπωσιάζει ο Λούντμπεργκ, ένας Δανός 29 ετών με ρίζες από τη Νιγηρία. Το αν αντέξει έως το φινάλε της διαδρομής θα το δούμε τους προσεχείς μήνες.

Η Βίρτους, όμως, παραμένει ενδιαφέρουσα ιστορία. Μια ομάδα από τη μητρόπολη του ευρωπαϊκού μπάσκετ και με αστέρια στη φανέλα της. Εμαθε τους Ιταλούς μπάσκετ με τα 16 πρωταθλήματα, τα οκτώ Κύπελλα, τα δύο κύπελλα πρωταθλητριών (1998, 2001) και το ένα κυπελλούχων (1990). Μια εικοσαετία (2001-2021) βρισκόταν στην …εξορία, με υποβιβασμούς που πλήγωσαν το κοινό της: ο ένας για οικονομικούς λόγους, ο άλλος αγωνιστικός.

Αλλά γύρισε, βρήκε χρηματοδότη και κατ’ επέκταση τον δρόμο της. Τσάμπιονς Λιγκ το 2019, πρωτάθλημα Ιταλίας το ’21 (πρώτη φορά μετά το 2001), Γιούροκαπ το ’22 και εισιτήριο για την Ευρωλίγκα και εδώ είναι ξανά η ομάδα – θρύλος. Η ομάδα με τα …αμέτρητα ονόματα (από Κνορ και Σινούντινε έως Γκραναρόλο, Κίντερ και Μπάκλερ ) που θέλει ως Βίρτους Μπολόνια να θυμίσει πως τα βαριά χαρτιά παραμένουν υπολογίσιμα. Αλήθεια, ποιος μπορεί πλέον να αγνοήσει τους διψασμένους για διάκριση Ιταλούς;

πηγή: in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ