Η… εκτόξευση του Ποκουσέφσκι (vids)

Η… εκτόξευση του Ποκουσέφσκι (vids)

Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι μετά από τους πρώτους δύσκολους μήνες στους Θάντερ, βρήκε ρυθμό και χώρο στο ροτέισον και αποδεικνύει παιχνίδι με το παιχνίδι ότι αξίζει να βρίσκεται στο ΝΒΑ.

O Αλεξέι Ποκουσέφσκι έκανε το «άλμα» το περασμένο καλοκαίρι, καθώς επιλέχθηκε στο Νο. 17 του ντραφτ από τους Θάντερ, που είδαν στο πρόσωπο του έναν πολύ ιδιαίτερο παίκτη. Ο πρώην φόργουορντ του Ολυμπιακού είχε όλα τα φόντα για να αγωνιστεί και να πρωταγωνιστήσει στον μαγικό κόσμο, για αυτό και η Οκλαχόμα αποφάσισε να κινηθεί τόσο ψηλά στο ντραφτ για να τον κάνει δικό της.

Οι άνθρωποι των Θάντερ ενθουσιάστηκαν στις πρώτες προπονήσεις με τον «Πόκου», ο οποίος έχει εξαιρετικό σουτ για το ύψος του, αλλά και πολύ υψηλό μπασκετικό ΙQ που μπορεί να τον κάνει να ξεχωρίσει. Ωστόσο, έπρεπε και πρέπει να δουλέψει πολύ το σώμα του, αλλά και τα πόδια του για να ανέβει επίπεδο. Οι παράγοντες της Οκλαχόμα ήθελαν πολύ να δουλέψουν πάνω στο project Ποκουσέφσκι, για αυτό άλλωστε είχαν στείλει στη Μινεσότα τον Ισπανό Ρίκι Ρούμπιο και τις επιλογές Νο25 και Νο28, για να αποκτήσουν τα δικαιώματα του.

Μπορεί να βιάστηκαν να τον αποκτήσουν όμως δεν βιάστηκαν καθόλου στην ένταξή του στο ρόστερ και κυρίως στο ροτέισον. Ο «Πόκου» τους πρώτους μήνες δεν έπαιζε σχεδόν καθόλου, ενώ αγωνίστηκε για μερικές εβδομάδες και στην G-League. Μετά τον Ιανουάριο όμως επέστρεψε άλλος παίκτης, κέρδισε πολύ χρόνο στο ροτέισον των Θάντερ και πλέον είναι μέλος της βασικής πεντάδας της ομάδας. Το γεγονός ότι η Οκλαχόμα δεν διεκδικεί την είσοδο της στα playoffs έδωσε χώρο στους νέους παίκτες και ειδικότερα στον Ποκουσέφσκι να δείξει το ταλέντο του.

Μετά τη δύσκολη προσαρμογή, ο πρώην ερυθρόλευκους φόργουορντ έχει φτιάξει τη δυναμική του, τα πόδια του, τον τρόπο που αμύνεται, αλλά και τα στατιστικά του, αφού πλέον έχει 7,6 πόντους, 4,6 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ ανά παιχνίδι. Παράλληλα, έχει σημειώσει μερικά ιστορικά ρεκόρ με τη φανέλα των Θάντερ, όπως τα 6 μπλοκ σε ένα ματς, ή τους 25 πόντους κόντρα στη Σάρλοτ με 7/11 τρίποντα και φυσικά το μέλλον είναι μπροστά του.

Η «βόλτα» από τη G-League που τον ανέβασε επίπεδο

Ο ψηλόλιγνος νεαρός με μπόι 2,13μ. θεωρούνταν παίκτης που παίζει και στην περιφέρεια, όμως οι Αμερικανοί είδαν αρχικά κάτι άλλο… Οι λέξεις «κοκκαλιάρης», «αδύναμος», «επίμονος στο σουτ» έκαναν την εμφάνιση σε κάθε κριτική των πρώτων αγώνων του. Ο «υποβιβασμός» του στις αρχές της σεζόν στη θυγατρική λίγκα του ΝΒΑ ήταν το έναυσμα της εκτόξευσης. Σε ένα πολύ σκληρό πρωτάθλημα ο Πόκου πήρε πολλά λεπτά συμμετοχής, δούλεψε το σώμα του και το footwork του και επέστρεψε έτοιμος.

Στο δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα δεν πρόσφερε μεν νούμερα (μ.ό. 7,9π., 7,3ριμπ., 4ασ.), αλλά κέρδισε χρόνο συμμετοχής (25,2΄), ηρεμία από την πίεση του ΝΒΑ και, κυρίως, αυτοπεποίθηση. Ειδικά στο κομμάτι της άμυνας. Στο πρώτο μισό της σεζόν, ο Ποκουσέφσκι είχε διψήφιο αριθμό πόντων μόλις σε ένα από τα 17 παιχνίδια που αγωνίστηκε. Μόνο μία φορά σκόραρε περισσότερα από τρία σουτ και είχε 25% στα σουτ και 18% στα τρίποντα. Επιστρέφοντας στους Θάντερ όμως όλα πλέον ήταν διαφορετικά…

Η επιστροφή, η καθιέρωση και η… εκτόξευση

Οι Θάντερ μεσούσης της σεζόν αποφάσισαν να κάνουν ένα άτυπο tanking, αφήνοντας τους νεαρότερους παίκτες να βγουν μπροστά. Παίκτες όπως ο Μάλεντον, ο Ρόμπι, ο Ζερόμ και φυσικά ο Ποκουσέφσκι βρήκαν πολύ χρόνο συμμετοχής. Δυο-τρεις μήνες περίπου μετά από αυτή την απόφαση οι ιθύνοντες των Θάντερ πρέπει να μοιάζουν δικαιωμένοι, ειδικά με τον «Πόκου».

Στο πρώτο ματς του με την επιστροφή του από τη G-League, ο Ποκουσέφσκι πέτυχε 14 πόντους. Δύο αγώνες μετά, κατέγραψε το πρώτο νταμπλ – νταμπλ της καριέρας του με 23 πόντους και 10 ριμπάουντ. Από εκεί και μετά μετράει συνεχώς πάνω από 10 πόντους μέσο όρο, ενώ μαζεύει και περίπου 5 ριμπάουντ. Η αλλαγή στο κορμί του δεν φαίνεται, όμως ο τρόπος που αμύνεται μιλάει από μόνος του. Στις 19 Απριλίου μάλιστα έκανε 6 μπλοκ στο ματς με τους Ράπτορς και έγινε ο πρώτος ρούκι που καταφέρνει κάτι τέτοιο με τη φανέλα των Θάντερ.

Το πιο σημαντικό δεν είναι όμως οι αριθμοί του, οι οποίοι στα τελευταία ματς είναι πολύ υψηλά. Το πιο σημαντικό είναι ότι επέστρεψε ένας άλλος παίκτης από τη G-League με φουλ αυτοπεποίθηση, ενώ προσφέρει σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Το παραδέχτηκε πριν μερικές εβδομάδες και ο προπονητής του, Μαρκ Ντάγκνολτ, ενώ τόνισε και πιο πρόσφατα πως στο μέλλον ο οργανισμός της Οκλαχόμα θα μπορεί να στηριχτεί στον «Πόκου».

Η ευκαιρία στον Πόκου θυμίζει… Αντετοκούνμπο

Ο Ποκουσέφσκι μπορεί να μην είναι το prospect που είχαν δει οι Μπακς στον Αντετοκούνμπο όταν τον επέλεξαν, όμως έχει κερδίσει με το… σπαθί του θέση στη βασική πεντάδα. Δεδομένα θα έχει ενεργό ρόλο και τη νέα χρονιά, ενώ οι Θάντερ πιστεύουν πολύ στις δυνατότητες του. Η ρούκι χρονιά του «Πόκου» θυμίζει την αντίστοιχη του Greek Freak στους Μπακς, όπου τα ελάφια είχαν παρατήσει τη σεζόν και είχαν δώσει χρόνο στους νέους παίκτες. Ο Αντετοκούνμπο βρήκε πολύ χρόνο και φυσικά τις επόμενες χρονιές μεγαλούργησε όντας πλέον αν όχι ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο, ένας από τους καλύτερους.

Την ίδια εξέλιξη μπορεί να έχει και ο Ποκουσέφσκι, αφού έδειξε τα διαπιστευτήρια του τη φετινή σεζόν. Δεν λέμε ότι θα φτάσει στο επίπεδο του Γιάννη (μακάρι να το κάνει), αλλά μπορεί να γίνει ένας πολύ σημαντικός παίκτης στους Θάντερ και γιατί όχι σε βάθος χρόνου ο ηγέτης τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δουλέψει το καλοκαίρι, κυρίως στο σώμα του, αφού τόσο το σουτ, αλλά και την ικανότητα να μοιράζει την μπάλα την έχει και με το παραπάνω. Το ύψος του του δίνει μεγάλο πλεονέκτημα και αναμένεται το φετινό καλοκαίρι να είναι κομβικό για το μέλλον του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού πήγε στο ΝΒΑ για να μείνει…

Δείτε τον Ποκουσέφσκι εν δράσει:

Οι εμφανίσεις του στη G-League

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ