Ολυμπιακός- Νότιγχαμ Φόρεστ: Ποδόσφαιρο όπως πρέπει να είναι

Ολυμπιακός- Νότιγχαμ Φόρεστ: Ποδόσφαιρο όπως πρέπει να είναι

Δύο επιτυχημένα project σε μια 5ετία. Ο Ολυμπιακός. Η Νότιγχαμ. Ένας μόνιμος πρωταθλητής και ένας μύθος που μόλις επέστρεψε.

Ολυμπιακός και Νότιγχαμ λοιπόν. Το κουβεντιάζουν αρκετοί από το απόγευμα της Κυριακής. Από το τελευταίο σφύριγμα του Τζον Μος στο Γουέμπλεϊ που έσβησε τη δίψα 23 ολόκληρων χρόνων για την Νότιγχαμ Φόρεστ.

Αναζητούν τη «σχέση», ου μην και την ισορροπία, όπως τότε -Μάη του 2017- που επισημοποιήθηκε πως τα δύο μεγάλα club θα είναι πλέον «ομόσταυλα».

Λογικό με βάση τον – διεθνή- θόρυβο που δικαίως προκάλεσε η μεγάλη επιστροφή των Άγγλων. Λογικότερο όμως να σταθείς στο αυτονόητο: Στον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος άνθρωπος, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, και η ίδια ομάδα συνεργατών γύρω του κατάφερε στην ίδια πενταετία να τρέξει δύο επιτυχημένα ποδοσφαιρικά project στο υψηλότερο επίπεδο και σε δύο εντελώς διαφορετικά ποδοσφαιρικά περιβάλλοντα.

Εκείνο που έχει τον Ολυμπιακό μόνιμο πρωταθλητή Ελλάδας και σταθερά ένα club που συνεχίζει να ονειρεύεται κάτι παραπάνω στην Ευρώπη όντας στο top 30-35 της διεθνούς κατάταξης. Και εκείνο που έφερε την δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, Νότιγχαμ ξανά στην ελίτ του Αγγλικού ποδοσφαίρου.

Και αν –δικαίως- κάποιος σκεφτεί ότι τους Ερυθρόλευκους ο Βαγγέλης Μαρινάκης τους έχει στα χέρια του από τον Ιούνιο του 2010 και πως ήδη στο δωμάτιο με τα τρόπαια από τότε έχουν προστεθεί 10 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα σε 12 χρόνια; Μάλλον ξεχνά τι συνέβη την Άνοιξη του ΄18. Τότε που ο διοικητικός ηγέτης των Πειραιωτών πάτησε το κουμπί της επανεκκίνησης φτιάχνοντας Ολυμπιακό από την… αρχή. Την ομάδα που φέρει πλέον φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Πέδρο Μαρτίνς.

Ούτε κουβέντα…

«Είμαστε άνθρωποι του ποδοσφαίρου μέχρι το μεδούλι, αγαπάμε και ξέρουμε το παιχνίδι. Η «ομάδα» μας έχει αποδείξει πως ξέρουμε πως να φέρνουμε την επιτυχία στο ποδόσφαιρο με το να κερδίζουμε το ένα πρωτάθλημα μετά το άλλο με τον Ολυμπιακό» προϊδέαζε ο Βαγγέλης Μαρινάκης το αγγλικό κοινό τον Μάη του 2017 στις πρώτες του δηλώσεις σαν ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ.

«Εγώ στην ζωή μου έχω μάθει να δημιουργώ. Θα τα χτίσω όλα από την αρχή. Ο Ολυμπιακός θα γίνει η ομάδα που ονειρευόμαστε. Στην ζωή μου δεν έχω φοβηθεί ποτέ τίποτα. Κάθε μέρα χτίζω και συνθέτω κάτι καινούριο, με επιτυχία, οπότε κανένα πρόβλημα. Όλα από την αρχή!» είπε στις αρχές του Απρίλη του 2018 στην περίφημη ομιλία του προς τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού προαναγγέλλοντας το μέλλον. Ταξιδεύεις στον χρόνο «μπρος-πίσω» και διαπιστώνεις πως δεν περίσσεψε ούτε κουβέντα…

Νότιγχαμ από την αρχή

Από το καλοκαίρι του 2017 ο Βαγγέλης Μαρινάκης έφτιαξε το ποδοσφαιρικό club Νότιγχαμ Φόρεστ από την αρχή. Με μια μεγάλη επένδυση πριν το ποδόσφαιρο… για το ποδόσφαιρο. Από τα βελτιωτικά έργα υποδομής και τις χαμηλότερες τιμές στα εισιτήρια ως την δημιουργία ενός νέου οργανογράμματος που θα υπηρετούσε το σχέδιο με τελικό στόχο την επιστροφή στην Πρέμιερ Λιγκ.

Η ομάδα που κέρδισε την άνοδο πέντε χρόνια μετά, είναι αποκλειστικά προϊόν αυτού του πλάνου: Ο Τζο Γουόραλ, ο Ράιν Γέιτς, ο αεικίνητος Μπρέναν Τζόνσον που ήταν στην 11άδα του Κυριακάτικου τελικού είναι παιδιά της παραγωγικής διαδικασίας της Νότιγχαμ, ενώ ένα άλλο μέλος της ίδιας παρέας από τον Γενάρη του 2021 είναι στην Άστον Βίλα σε μια πώληση 16 εκατ ευρώ. Ο Τζεντ Σπενς, ο Κέναν Ντέιβις, ο Φίλιπ Ζινκερνάγκελ και ο Τζέημς Γκάρνερ «ευρήματα» από την εγχώρια αγορά «δανεισμών» σε καταπληκτικές ηλικίες. Ο προπονητής Στιβ Κούπερ το επόμενο next big thing των πάγκων.

Η Νότιγχαμ κατάφερε να «επιστρέψει» με μια ομάδα μικρό έργο τέχνης, δίχως μπάτζετ πρωταθλητισμού. Το έκανε μια φορά προ διετίας φτάνοντας πριν τη πηγή. Το έκανε και τώρα σβήνοντας τη δίψα της.

Μια ομάδα, μια εποχή

Την ίδια στιγμή; Ο Ολυμπιακός 2018-2022 είναι η ομάδα που έκανε three peat σε κατακτήσεις πρωταθλημάτων στα χρόνια της «εξυγίανσης» και κόντρα σε όλους.

Που πήρε το νταμπλ του 2020. Που αγωνίστηκε δύο φορές στους ομίλους του Champions League και έφτασε δύο φορές στους «16» του Europa League.

Η ομάδα που έστειλε τον Κώστα Τσιμίκα στη Λίβερπουλ, τον Ζοσέ Σα και τον Ντανιέλ Ποντένσε στην Γουλβς. Που επαναπάτρισε τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο και τον Κώστα Μανωλά. Η ίδια που ετοιμάζεται πλέον για την season 5 του Πέδρο Μαρτίνς έχοντας πάντα τον πήχη ψηλότερα από κάθε άλλον στον εγχώριο ανταγωνισμό.

Αν τα προσθέσεις όλα αυτά; Σίγουρα καταλήγεις εύκολα στο συμπέρασμα. Ότι δεν έτυχε. Ότι απλά πέτυχε. Ποδόσφαιρο όπως πρέπει να είναι…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ