Ο Ολυμπιακός του μοντέλου Κορδόν, οι αποφάσεις του Ισπανού και η μεγάλη ανάγκη

Ο Ολυμπιακός του μοντέλου Κορδόν, οι αποφάσεις του Ισπανού και η μεγάλη ανάγκη

Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός αποφάσισε να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος, είναι απαραίτητος ο χρόνος για τον Κορδόν.

Για πρώτη φορά επί ημερών της διοίκησης Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Ολυμπιακός άλλαξε μοντέλο λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος αυτό το καλοκαίρι. Ο ισχυρός άνδρας των Πειραιωτών, αποφάσισε να δώσει τα κλειδιά του συλλόγου σε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Με την πρόσληψη του Αντόνιο Κορδόν στον ρόλο του αθλητικού διευθυντή, το τμήμα πέρασε σε μια νέα εποχή. Με τον Ισπανό να είναι πλέον το απόλυτο κουμάντο.

Δεν είναι υπερβολή. Είναι η αποτύπωση της πραγματικότητας. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να λειτουργήσει ένα μοντέλο όπως αυτό που επέλεξε ο Ολυμπιακός, είναι να δώσεις χρόνο και χώρο στον νέο αθλητικό διευθυντή. Χρόνο για να ενημερωθεί για όλα, ποδοσφαιριστές, συνεργάτες, χώρους, συνήθειες. Αλλά και χώρο, για να κάνει τις ενέργειες που επιθυμεί, να πάρει τις αποφάσεις που θεωρεί ότι θα ανεβάσουν επίπεδο τους Πειραιώτες.

Διαβάστε επίσης: Έντσο Μαρέσκα: Το ερυθρόλευκο παιδί του Γκουαρντιόλα μπροστά στην πρώτη του μεγάλη προπονητική πρόκληση

Όταν ο Κορδόν ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό, άπαντες εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την απόφαση το τμήμα να περάσει σε… ποδοσφαιρικά τεχνοκρατικά χέρια. Ο Κορδόν βρίσκεται κοντά ένα μήνα στην καθημερινότητα των Πειραιωτών και καθημερινά δουλεύει. Με σκοπό να λυθούν όλα τα ανοιχτά θέματα της ομάδας του Μεγάλου Λιμανιού. Τα οποία δεν είναι λίγα. Καθημερινά ενημερώνεται για πράγματα που ίσως δεν γνώριζε, μαθαίνει τα πάντα σε ό,τι έχει να κάνει με τη νέα του ομάδα. Διότι, όπως λέει, ο ίδιος έτσι λειτουργεί. Θέλει να γνωρίζει από το τι απασχολεί έναν παίκτη, έως ποιους κώνους και ποια όργανα θα χρησιμοποιηθούν στην προπόνηση, με ποια ομάδα θα παίξει φιλικό ο Ολυμπιακός, ακόμη και πώς θα γίνεται η επικοινωνία του συλλόγου.

Είναι σαφές ότι ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα μεγάλων πιέσεων. Και ακόμη μεγαλύτερων απαιτήσεων. Ολοι θέλουν το ιδανικό. Να γίνονται όλα γρήγορα, χωρίς ρίσκο και με εξασφαλισμένο αποτέλεσμα. Συνδυασμός που δεν μπορεί να επιτευχθεί εύκολα. Ακόμη και σε συστήματα που είναι ίδια για χρόνια. Πόσο μάλλον τώρα, που ο σύλλογος προσπαθεί να αλλάξει τρόπο λειτουργείας, αλλάζοντας σε σημαντικό βαθμό τις συνήθειες και την πολιτική του.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Το θέμα του προπονητή, για παράδειγμα, είναι πολύ σοβαρό. Κομβικό για το πώς θα πάει παρακάτω ο Ολυμπιακός. Πώς θα χτιστεί τη νέα σεζόν. Και είναι προφανές ότι ο Κορδόν προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα, ώστε να μην γίνει λάθος. Το γεγονός ότι οι Πειραιώτες ξεκινούν αργά τις επίσημες υποχρεώσεις τους είναι ένα μεγάλο «αβάντζο» και έδωσε τη δυνατότητα να γίνουν οι επαφές με υπομονή και με περίσσια λεπτομέρεια. Με τον Ισπανό παράγοντα να βρίσκεται, πλέον, στο τελικό στάδιο της επιλογής.

Μόλις ολοκληρωθεί η πρόσληψη του προπονητή, ο Κορδόν θα κληθεί να περάσει στην… επόμενη πίστα των υποχρεώσεών του ως επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος του Ολυμπιακού. Θα κληθεί να υλοποιήσει τις βουλές του νέου τεχνικού. Να ενισχύσει το ρόστερ με ποδοσφαιριστές ποιότητας, που θα τον ανεβάσουν επίπεδο. Αλλά και να βρει λύσεις στο μεγάλο αγκάθι που έχει να αντιμετωπίσει ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια. Τους πολλούς ποδοσφαιριστές που επιστρέφουν από δανεισμό. Και αρκετοί εκ των οποίων, δεν θα κριθούν απαραίτητη για το ρόστερ.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή το μοντέλο έχει αλλάξει, δεν αποκλείεται να προκύψουν εκπλήξεις σε αυτές τις επιλογές. Για παράδειγμα, μπορεί ο Κορδόν να θέλει να αξιοποιήσει κάποιον ή κάποιους από τους παίκτες που πέρυσι δεν υπολογίζονταν. Οι περιπτώσεις Ζινκερνάγκελ και Αγκιμπού Καμαρά είναι ενδεικτικές. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κορδόνι θεωρεί ότι και οι δύο μπορούν να βοηθήσουν πολύ στη νέα σεζόν. Το ίδιο πιθανότατα θα ίσχυε και για τον Χένρι Ονιεκουρού, εάν δεν υπήρχε η υποχρεωτική οψιόν της Αδάνα Ντεμιρσπόρ. Λέγεται πως ο αθλητικός διευθυντής των Πειραιωτών έχει εκφραστεί με καλά λόγια για την αξία του και τα χαρακτηριστικά του Νιγηριανού, που η αλήθεια πάντως είναι ότι μόνο στην πρώτη του σεζόν στον Πειραιά, προκάλεσε μόνο αρνητικές σκέψεις με την απόδοση και τη συνολική παρουσία του.

ΟΧΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΟΓΙΚΑ…

Από τη στιγμή που το κουμάντο του ποδοσφαιρικού τμήματος πήγε σε έναν άνθρωπο που εδώ και σχεδόν 20 χρόνια έχει επιτελικές θέσεις σε σημαντικούς συλλόγους του διεθνούς ποδοσφαίρου, μπορεί να προκύψουν αποφάσεις και κινήσεις που ίσως ξενίσουν. Ή ίσως θεωρούνται απρόβλεπτες. Και αυτό είναι απολύτως λογικό. Διότι ο Κορδόν είναι ένας παράγοντας με συγκεκριμένο πλάνο και τρόπο λειτουργείας. Και πάνω στις ιδέες του θα προσπαθήσει να προσαρμόσει και τις εξελίξεις στον Ολυμπιακό. Τώρα τον μαθαίνουμε και τώρα μας μαθαίνει. Κάποια πράγματα μπορεί να μας φαντάζουν περίεργα, αλλά στο δικό του μυαλό, στη δική του ποδοσφαιρική προσέγγιση, είναι τα απολύτως λογικά. Διότι έτσι πορεύεται όλα αυτά τα χρόνια.

Για παράδειγμα, στην Μπέτις ο Κορδόν δεν έγινε γνωστός επειδή έκανε σπουδαίες μεταγραφές. Όχι μόνο για αυτό, τουλάχιστον. Εκανε τη διαφορά την 3ετία που έμεινε στη Σεβίλλη, επειδή αξιοποίησε στο έπακρο το ρόστερ που βρήκε. Αξιοποίησε τον θησαυρό των ακαδημιών. Παίκτες που δεν υπολογίζονταν, έμειναν και έγιναν σημαντικοί. Σημαντικοί ελεύθεροι αποκτήθηκαν. Και γενικώς το χτίσιμο έγινε με τη λογική «πρώτα αξιολογούμε τους δικούς μας και μετά κοιτάμε έξω από το σπίτι μας». Αυτό σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει. Αλλά είναι ποδοσφαιρικό. Είναι το λογικό. Και είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να βρεις πώς οι πάνω από 40 παίκτες θα μειωθούν με σωστά κριτήρια και με τη λιγότερη δυνατή ζημιά για τον σύλλογο. Ή καλύτερα, με το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.

Πού καταλήγουμε; Ότι ο Κορδόν δεν μπορεί να κριθεί τώρα. Δεν πρέπει να κριθεί τώρα. Κυρίως δεν μπορεί να κριθεί σκληρά. Και με υπερβολές. Χωρίς να φανεί τι θέλει να κάνει, πώς σκοπεύει να το κάνει, αλλά και τι ομάδα επιθυμεί να δημιουργηθεί στον Ολυμπιακό. Υπομονή, λοιπόν. Και ψυχραιμία. Είναι ανάγκη να υπάρχουν και τα δύο όταν χτίζεις σχεδόν από την αρχή. Και με νέο αρχιτέκτονα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ