Η ρητή απόφαση Κορδόν, Μαρτίνεθ για Ιμπόρα, ο «σάπιος» Ορμπάιθ, τα 43 ματς και μια απορία

Η ρητή απόφαση Κορδόν, Μαρτίνεθ για Ιμπόρα, ο «σάπιος» Ορμπάιθ, τα 43 ματς και μια απορία

Αντόνιο Κορδόν και Ντιέγκο Μαρτίνεθ ήθελαν ασυζητητί τον Ιμπόρα, όπως κάποτε ο Βαλβέρδε τον Ορμπάιθ. Και οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τις μεταγραφικές του κινήσεις. Και το έκανε με έναν ποδοσφαιριστή που δεν προκάλεσε ενθουσιασμό στο κοινό. Και τι μ’ αυτό, ωστόσο;

Ο Βιθέντε Ιμπόρα δεν είναι ποδοσφαιριστής που αποκτήθηκε για να χαρεί ο κόσμος στο άκουσμα της απόκτησής τους. Είναι ένας παίκτης που έκανε χαρούμενους αυτούς που τον επέλεξαν. Τον Αντόνιο Κορδόν και (κυρίως) τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ.

Διαβάστε επίσης: Το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για Έλληνα φόργουορντ και η… σφήνα ιταλικής ομάδας

Έχει σημασία να αναφέρουμε κάτι πολύ σημαντικό: Εδώ και 15 ημέρες ο Ολυμπιακός δεν ασχολήθηκε με άλλον αμυντικό χαφ. Υπήρχε κοινή απόφαση αυτός να είναι ο Ιμπόρα, από προπονητή και αθλητικό διευθυντή. Σε όλες τις συναντήσεις για τα μεταγραφικά ζητήματα, οι Ερυθρόλευκοι ενημέρωναν ότι οι θέσεις που έμεναν ανοιχτές ήταν εκείνες του στόπερ, του επιθετικού και του εξτρέμ. Οι υπεύθυνοι του μεταγραφικού σχεδιασμού είχαν αποφασίσει ποιος ήταν ο μέσος που ήθελαν. Και περίμεναν να λυθούν τα θέματα με το ιδιοκτησιακό του καθεστώς.

Κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει την εξέλιξη της παρουσίας του Ιμπόρα στον Ολυμπιακό. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος τι θα κάνει. Αλλά εκείνο στο οποίο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία είναι ότι οι Πειραιώτες απέκτησαν έναν ποδοσφαιριστή που παραμένει κανονικός, ενεργός και με δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι έχει πατήσει τα 35 του χρόνια. Οι 43 συμμετοχές στη Λεβάντε, είναι ενδεικτικές. Όπως και οι προτάσεις που είχε στα χέρια του. Και τις οποίες απέρριψε για να παίξει στον Ολυμπιακό.

Κορδόν και Μαρτίνεθ τον επέλεξαν χωρίς την παραμικρή δεύτερη σκέψη. Διότι ξέρουν τι αγοράζουν. Και τα καλά και τα αρνητικά. Οι δύο τεχνικοί προϊστάμενοι του Ολυμπιακού πήραν τον Ιμπόρα γιατί θέλουν να εκμεταλλευτούν τον ιδιαίτερο τρόπο παιχνιδιού του. Την ηγετική του παρουσία. Επιλέχθηκε να αποτελέσει το μυαλό της ομάδας. Όπως έκανε σε όλη την καριέρα του σε ομάδες όπως η Σεβίλλη και η Βιγιαρεάλ. Ομάδες στις οποίες έγινε αρχηγός.

Πολλοί αρνούνται την πραγματικότητα. Ο Ιμπόρα πριν λίγα χρόνια θα ερχόταν στην Ελλάδα μόνο για διακοπές. Πλέον, έρχεται γιατί θέλει να συνεχίσει να παίζει σε υψηλό επίπεδο.

Κάτι ακόμη. Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να αλλοιώνουμε την πραγματικότητα. Δήλωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου είπε, ότι στόχος είναι κυρίως η απόκτηση παικτών ηλικίας 20-26 ετών, οι οποίοι θα συνδυαστούν με κάποιους έμπειρους, υψηλού επιπέδου και παραστάσεων ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα έχουν τον ρόλο του καθοδηγητή.

Το δεύτερο σκέλος της απάντησης, αποκρύπτεται για λόγους που μόνο όσοι το κάνουν γνωρίζουν. Είναι πιθανώς οι ίδιοι που κάποτε έστηναν στον τοίχο τον Ερνέστο Βαλβέρδε για την απόκτηση του «τελειωμένου» Ορμπάιθ. Εκείνος ο «σάπιος» Βάσκος, εξελίχθηκε ίσως στον κορυφαίο αμυντικό χαφ που έχει περάσει από τον Πειραιά.

Αντί επιλόγου, μια σημείωση. Η περίπτωση του Ιμπόρα, δείχνει τι ακριβώς έχει αλλάξει φέτος στον Ολυμπιακό. Επαναλαμβάνουμε, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος εάν ο Ισπανός θα «βγει», εάν θα μπορέσει να αποδώσει τα αναμενόμενα. Αλλά είναι μια επιλογή που έγινε με καθαρά ποδοσφαιρικά κριτήρια από τον προπονητή και τον αθλητικό διευθυντή.

Ξανά: από τον προπονητή και τον αθλητικό διευθυντή. Οι οποίοι δεν διάλεξαν χωρίς δεύτερες σκέψεις. Χωρίς καμία αμφιβολία για την επιλογή τους. Αυτό τι μας δείχνει; Ότι ο Ολυμπιακός ακολουθεί το πλάνο που χαράσσουν οι ποδοσφαιράνθρωποι που χρυσοπλήρωσε για να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα και να την επαναφέρουν στην κορυφή.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, θα πρέπει όλοι να αποφασίσουμε. Θέλουμε ποδοσφαιρικό πλάνο, ακόμη και με επιλογές που δεν αρέσουν σε πρώτη ανάγνωση; Θέλουμε ανθρώπους που να ακολουθούν το σχέδιό τους; Είναι σαφές ότι σε αυτή τη φάση η διοίκηση και ο καθ’ ύλην αρμόδιος, έχουν πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ