Ζεστή… μπύρα στον καύσωνα

Ζεστή… μπύρα στον καύσωνα

Οι ελληνικές ομάδες (έτσι όπως τα έκαναν) αναζητούν υπερβάσεις που δεν τις πιάνει το… μάτι στους προκριματικούς των κυπέλλων Ευρώπης. Αλλά δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.

24 Ιουλίου 2023 με 24 Ιουλίου του 2003 δεν είναι απλά είκοσι χρόνια για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι κάτι που είχαμε και που δεν θα αποκτήσουμε ξανά ποτέ: Δύο εξασφαλισμένες θέσεις σε ομίλους Champions League για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό που έγιναν τρεις από την πρόκριση της ΑΕΚ επί της ελβετικής Γκρασχόπερς. Και την ίδια στιγμή άλλες τρεις ομάδες –ΠΑΟΚ, Άρης, Πανιώνιος- στο κύπελλο UEFA.

Προνόμια που προσέφερε το αδιανόητο νο 6 στο ranking της UEFA πίσω από Ισπανούς, Ιταλούς, Άγγλους, Γερμανούς και Γάλλους και μπροστά από Πορτογάλους και Ολλανδούς. Ta θυμάσαι, τα αναζητάς ξανά για να διπλοτσεκάρεις και έπειτα απλά μελαγχολείς. Δεν είναι ότι πέρασαν, είναι ότι αποκλείεται να ξανάρθουν. Ακόμη και η φετινή εξαίρεση των πέντε ομάδων στα κύπελλα Ευρώπης περαστική είναι, μιας και η σεζόν που προηγήθηκε μας έριξε ξανά στο Νο20 με ότι αυτό συνεπάγεται.

Διαβάστε επίσης: Από τον Ντομινίκ στον Τσίλντρες και τον Άιβερσον: Οι 10 σπουδαιότερες μεταγραφές από το ΝΒΑ στην Ευρώπη

Κάτω από τους 19ους Κροάτες (ΑΕΚ-Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ΠΑΟΚ-Χάιντουκ Σπλιτ αν ο Δικέφαλος του Βορρά περάσει τη Μπεϊτάρ). Τους 14ους Ουκρανούς (Παναθηναϊκός-Ντνίπρο, Άρης-Ντιναμό Κιέβου αν οι Κιτρινόμαυροι περάσουν την Αραράτ της Αρμενία) και τους 5ους Γάλλους (η Μαρσέιγ περιμένει τον νικητή του Παναθηναϊκός-Ντνίπρο). Κάτω από 8ους Βέλγους και τους 13ους Ελβετούς (Ολυμπιακός-Γκενκ/Σερβέτ). Υπάρχει κάποιος ακόμη που συζητά για καλές και λιγότερο καλές κληρώσεις;

Ναι, «οκ» περασμένα μεγαλεία, ισχυρές έδρες, φανέλες που ζυγίζουν βαριά και μην υποτιμάς την ελληνική ζέστη του Αυγούστου. Έλα όμως που κάθε πιθανός καλοκαιρινός αντίπαλος προέρχεται από κάποιο ισχυρότερο πρωτάθλημα από το δικό μας σύμφωνα με την ίδια την βαθμολογία της UEFA.

Πέρσι τέτοια εποχή από τον ίδιο πόλεμο επιβίωσε ως τη φάση των ομίλων μόνο ο Ολυμπιακός: 1 στους 96! Φέτος έχουμε σίγουρη την ΑΕΚ και με 1/3 πρόκριση του Παναθηναϊκού ή 1/2 του Ολυμπιακού μπορεί να έχουμε και παραπάνω. Μετά όμως; Διότι δεν φτάνει να περάσουν 3/5 και να λέμε πάλι καλά. Επιβάλλονται και αποτελέσματα από τον Σεπτέμβρη και πέρα…

Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να συνέλθει για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον γιατί κάνει ότι μπορεί να μην συνέλθει –αλήθεια θα πει κάποιος κάτι επίσημα για την εμπλοκή παραγόντων 5 ομάδων της Super League και 15 της Super League 2 σε αυτό το διεθνές κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού ή θα συνεχίσουμε να τα κουβεντιάζουμε μεταξύ μας-.

Και κατ επέκταση διότι ο ρυθμός ανάπτυξης των άλλων ολοένα και ανοίγει τη διαφορά. Τις πέρασαν οι υπόλοιποι τις παιδικές ασθένειες. Επενδύουν στην παραγωγή ποδοσφαιριστών, δημιουργούν ισχυρούς συνεταιρισμούς, διατηρούν κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Αντιγράφουν τα πιο πετυχημένα και προηγμένα μοντέλα και βλέπουν τους ποιοτικούς δείκτες τους να κοιτάζουν προς τα επάνω. Εμείς δεν λέμε να τις αποχωριστούμε: Δώσαμε μάλιστα και αύξηση στον Σταύρο Μάνταλο για να μείνει απερίσπαστος στο έργο του να παριστάνει τον αρχιδιαιτητή, πίσω από τον αρχιδιαιτητή Στιβ Μπένετ που εισηγήθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή να πάρει… κάτι παραπάνω ο «αντιπρόεδρος» του για τις… υπερωρίες.

Αφήνοντας τη μπύρα σου έξω από το ψυγείο θα την πιείς ζεστή. Οι κληρώσεις των κυπέλλων Ευρώπης σε βάζουν να την αναζητήσεις τον Ιούλη μες τον καύσωνα. Κακό του κεφαλιού σου…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ