Η πρώτη μεγάλη εβδομάδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Οι τρεις που ρίχνονται στη «μάχη», οι κληρώσεις και η οριακή θέση της Ελλάδας

Η πρώτη μεγάλη εβδομάδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Οι τρεις που ρίχνονται στη «μάχη», οι κληρώσεις και η οριακή θέση της Ελλάδας

Οι τρεις από τους πέντε εκπροσώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη ανοίγουν τον... χορό και δεν έχουν περιθώρια λάθους. Οι κληρώσεις της Δευτέρας, η δεινή θέση της χώρας στο UEFA Ranking και οι αλλαγές από την επόμενη σεζόν.

Χάρη στη 15η θέση στην οποία τερμάτισε η Ελλάδα στο UEFA Ranking τη σεζόν 2021-22, βγάζει φέτος πέντε ομάδες στην Ευρώπη από το περσινό πρωτάθλημα. ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Άρης ετοιμάζονται να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στις τρεις διοργανώσεις, σε μία χρονιά κομβική για το ελληνικό ποδόσφαιρο λόγω της δεινής θέσης στην οποία βρίσκεται πλέον στην κατάταξη.

Μετά την περσινή κάκιστη σεζόν για τους τέσσερις εκπροσώπους, η Ελλάδα έπεσε στην 20η θέση με 25.225 βαθμούς (ουσιαστικά 19η γιατί θα προσπεράσει τη Ρωσία που παραμένει εκτός), κάτι που σημαίνει πως από την επόμενη σεζόν επιστρέφουμε στα τέσσερα ευρωπαϊκά εισιτήρια, μετά το φετινό ευχάριστο διάλλειμα. Κι αν φέτος τα πράγματα δεν πάνε καλά για τις πέντε ομάδες μας και δεν υπάρξει μία πολύ καλή συγκομιδή, τότε ενδέχεται να υποθηκευτεί το μέλλον των ομάδων μας για αρκετά χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός: Η υπέρβαση με Μίχαϊλιουκ, το ΝΒΑ και η έκπληξη…

Ανοίγουν τον… χορό οι τρεις 

Για να το πάρουμε όμως με τη σειρά, αρχικά πρέπει να σημειωθεί πως αυτή την εβδομάδα μπαίνουν στη «μάχη» οι τρεις εκπρόσωποι. Ο Παναθηναϊκός παίζει στη Σλοβακία με την Ντνίπρο την Τρίτη (25/7, 21:00) στον 20 προκριματικό του Champions League και δύο μέρες αργότερα ακολουθούν οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης στον 2ο προκριματικό του Conference League. Ο Άρης παίζει στο Γιερεβάν με την Αραράτ (27/7, 18:00) και ο ΠΑΟΚ υποδέχεται στη Τούμπα την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ (27/7, 20:30). Οι ρεβάνς είναι προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα.

Οι κληρώσεις

Πριν από τα παιχνίδια ωστόσο, οι τρεις τους θα μάθουν τους αντιπάλους τους για τους επόμενους γύρους, εφόσον προκριθούν. Τους αντιπάλους τους θα μάθουν επίσης και οι ΑΕΚ, Ολυμπιακός για τον 3ο προκριματικό του Champions League και τον 3ο προκριματικό του Europa League αντίστοιχα. Στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί στη Νιόν της Ελβετίας η κλήρωση για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, στις 14:00 για τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση και στις 15:00 για την τρίτη.

Ο μεγάλος κίνδυνος

Το φετινό καλοκαίρι είναι κομβικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο ελέω και των σαρωτικών αλλαγών που έρχονται από τη μεθεπόμενη σεζόν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και – σε επίπεδο προκριματικών τουλάχιστον – επηρεάζουν κυρίως τις χώρες που θα είναι στις θέσεις 16-33 της UEFA. Εκεί δηλαδή που πιθανώς θα βρίσκεται και η Ελλάδα.

Τη νέα σεζόν λοιπόν που δεδομένα η Ελλάδα βγάζει τέσσερις ομάδες και όχι πέντε, ο πρωταθλητής θα παίξει στον 2ο προκριματικό του Champions League, ο δεύτερος στον 1ο προκριματικό του Europa League, ο τρίτος στον 2ο προκριματικό του Conference League, το ίδιο και ο τέταρτος ή ο Κυπελλούχος. Η μεγάλη διαφορά δηλαδή είναι στο ότι ο Κυπελλούχος δεν κερδίζει εισιτήριο στο Europa League κι ενώ η ελληνική ομάδα που θα παίξει στα προκριματικά αυτής της διοργάνωσης, θα ξεκινήσει από τον πρώτο γύρο.

Όσον αφορά στην κατάταξη της χώρας μας, το μόνο σίγουρο είναι πως μία σεζόν σαν την περσινή στην Ευρώπη, θα συνιστά καταστροφή καθώς πολύ κοντά στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον τρεις χώρες. Aν η Ελλάδα πέσει κάτω από την 22η θέση τότε τα καλοκαιρινά προκριματικά θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα και οι ομάδες μας ξεκινούν ακόμη πιο νωρίς τις υποχρεώσεις τους.

Το ranking αυτή τη στιγμή:

Το καλό, το σούπερ και το ιδανικό σενάριο 

Συνοπτικά λοιπόν, με δεδομένο ότι ο Άρης είναι ανίσχυρος στις επόμενες δύο κληρώσεις και δεν έχει περιθώριο λάθους, κάτι που ισχύει και για τον ΠΑΟΚ ο οποίος όμως θα είναι σε όλες τις κληρώσεις δυνατός, θα συνιστά τεράστια αποτυχία αν δεν έχουμε τουλάχιστον τρεις εκπροσώπους σε ομίλους τη νέα σεζόν.

ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μοιάζει αρκετά πιθανό και εφικτό να τα καταφέρουν ενώ πιθανότητες έχει και ο ΠΑΟΚ εφόσον δεν παρουσιάσει πρόσωπο σαν το περσινό. Το ιδανικό θα ήταν βέβαια να προκριθούν και οι πέντε, ωστόσο για τον Άρη θα χρειαστεί υπέρβαση.

Τέλος, μία καλή πορεία φέτος είναι πολύ σημαντική και για τις ίδιες τις ομάδες. Πλην Ολυμπιακού και σε μικρότερο βαθμό του ΠΑΟΚ, οι άλλοι τρεις έχουν τεράστια ανάγκη για βαθμούς ώστε να φτιάξουν και το δικό τους ευρωπαϊκό μέλλον. Και οι τρεις προέρχονται από κακές ή ανύπαρκτες παρουσίες στην Ευρώπη την προηγούμενη πενταετία κι αν ούτε φέτος καταφέρουν να μαζέψουν βαθμούς, τότε τα επόμενα χρόνια το έργο τους στις κληρώσεις θα είναι ακόμη πιο δύσκολο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ