Αναδιάρθρωση χρειάζεται ο εγκέφαλος των κυβερνώντων, όχι η Λίγκα

Αναδιάρθρωση χρειάζεται ο εγκέφαλος των κυβερνώντων, όχι η Λίγκα

Στην προ Γκαγκάτση εποχή, αν ακουγόταν το όνομα Ρεχάγκελ, η αντίδραση θα ήταν «ποιος είναι τούτος ο Ρεχάγγελος; Από ποια κλαδική ήρθε συστημένος;».

Ανεξαρτήτως από το πως αξιολογεί ο καθένας του θητεία του Βασίλη Γκαγκάτση ως προέδρου της ΕΠΟ, εκείνο που του πιστώνεται πέρα από κάθε αμφιβολία, είναι πως έκοψε το Γόρδιο δεσμό κράτους- ποδοσφαίρου. Μέχρι να αναλάβει, η ΕΠΟ λειτουργούσε ως προέκταση κρατικής υπηρεσίας, κάθε που άλλαζε κυβέρνηση στη χώρα, άλλαζε και η αντίστοιχη στην ομοσπονδία.

Έπιανε ο τοπικός βουλευτής τον πρόεδρο της ΕΠΣ του χωριού και τον έψηνε να ψηφίσει τον εκλεκτό του κόμματος. Με το αζημίωτο εννοείται, αν ήθελε άδεια για φαρμακείο έβαζε πλάτη, άμα λάχει του διόριζε και την κόρη στη ΔΕΗ. Μόλις άλλαζε κυβέρνηση, ο αντίπαλος βουλευτής διόριζε το γιο του βλαχοπροέδρου και τον έφερνε στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Έτσι ζούσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα, με το ποδόσφαιρο να ελέγχεται πλήρως από το κράτος, μέχρι που ήρθε ο Γκαγκάτσης και με τα όποια λάθη του, κατάφερε να πετύχει το αυτοδιοίκητο, όχι στα χαρτιά, αλλά και στην ουσία.

Μην το υποτιμάτε αυτό, έτσι πήραμε το Euro. Μέχρι τότε, οι ομοσπονδιακοί προπονητές επιλέγονταν από το Μαξίμου, βάσει κομματικών πεποιθήσεων, το ΠΑΣΟΚ έφερνε τους Αρχοντίδηδες και η ΝΔ απαντούσε με το συγχωρεμένο τον Αλκέτα. Με τα δεδομένα της προ Γκαγκάτση εποχής, έτσι και ακουγόταν το όνομα Ρεχάγκελ, η αντίδραση των κομματικών στελεχών θα ήταν «ποιος είναι τούτος ο Ρεχάγγελος; Από ποια κλαδική ήρθε συστημένος;».

Αυτή ήταν ομολογουμένως η πιο σημαντική παρακαταθήκη του Γκαγκάτση, ο Σαρρής ανέλαβε το 2012 με κυβέρνηση ΝΔ όντας κομματικό μέλος του Σύριζα και επί κυβέρνησης Σύριζα, εξέπεσε του αξιώματός του. Τον διαδέχτηκε ο βαμμένος Νεοδημοκράτης, Γκιρτζίκης, επί πρώτης φοράς αριστεράς.

Κι αυτό δεν αποτελεί εξαγνισμό για τα λάθη τους, τουλάχιστον όμως το ποδόσφαιρο απαλλάχτηκε από τον εναγκαλισμό με το κράτος, που σε θεωρητική βάση μπορεί να μην είναι απαγορευτικός, για τα ισχύοντα στην Ελλάδα όμως, όπου ανέκαθεν επικρατούσε το μικροκομματικό συμφέρον, ισοδυναμούσε με καταστροφή.

Κι εκεί που έλεγες «τουλάχιστον ξεμπλέξαμε από τους χαρτογιακάδες των κομμάτων», εμφανίζεται ο νυν υπουργός ως εαρινός Άη Βασιλει-άδης, αποφασισμένος να επαναφέρει το φάντασμα της αναδιάρθρωσης! Για να πάρει την εξουσία ο Σύριζα απορρόφησε το μισό ΠΑΣΟΚ, ο Τσίπρας συναγωνίστηκε σε δημαγωγία τον Αντρέα και σαν κερασάκι στην τούρτα, έρχεται ο Βασιλειάδης να μας θυμίσει το παλιό καλό ΠΑΣΟΚ, το Ορθόξοδο που λέει και η troll σελίδα στο facebook.

Κάποτε ανέβαιναν κατηγορία οι ομάδες κατ΄αυτόν τον τρόπο, άλλοτε γλίτωναν τον υποβιβασμό, προεκλογικά πάντα! Για να τους τιμήσει ο κόσμος στις εκλογές, αφού το δημόσιο δε χωρούσε άλλους κι έμοιαζε με πισινό υπέρβαρης που φορά brazilian, ήταν ένα πρώτης τάξεως ρουσφετάκι.

Τι κι αν όλες οι μελέτες εμπειρογνωμόνων καταλήγουν πως η μείωση των ομάδων είναι μονόδρομος για να αναπνεύσει έστω και λίγο το ποδόσφαιρο, τι κι αν το ζητά η NOVA που αποτελεί τον κύριο χρηματοδότη του (υπο)προϊόντος άρα μπορεί να αξιολογήσει επαρκώς τα οικονομικά μεγέθη και τις προοπτικές, τι κι αν το αντιλαμβάνεται και ο πιο αδαής φίλαθλος, πως ο ανταγωνισμός αποτελεί πανάκεια και πως για τη φτωχή Ελλαδίτσα, οι 16 ομάδες, ισοδυναμούν με στραγγαλισμό.

Ο Βασιλειάδης είναι τόσο άπλας που δεν τις κάνει 18, αλλά 20!!! Κάνε τις 30 ρε γίγαντα, τζάμπα είναι, τσέκαρε που έχει μονοεδρικές ή που υστερούν περισσότερο τα ποσοστά του κόμματος και βάλε μέσα, Γρεβενά, βάλε Ναύπλιο, Τρίκαλα, Ποντικονήσι, Καλαμπάκα, Διακοφτό, βάλε Ύδρα, Πάρο και Ψαρά που λέει και το άσμα, καλοκαίρι μπήκε. Προσέξτε και κουτοπονηριά όμως, φέτος να γίνουν 20 και του χρόνου που δε θα είναι κυβέρνηση, 12!

Να λέει ο ψαράς στην Πάρο και ο τσοπάνης στην Καρδιτσομαγούλα «μα τι υπουργάρα ήταν εκείνος ο Βασιλειάδης, αναβάθμισε το ποδόσφαιρο, ήρθαν ομαδάρες στο χωριό μας, βγάλαμε φωτό με Λιβάγια και Πέλκα, μας έδειξαν και στην ΕΡΤ, τώρα ξεραΐλα πάλι…».
Δεν υπάρχει ο άνθρωπος, μιλάμε για τον ορισμό του πολιτικού τυχοδιωκτισμού.

Όχι ότι δεν το ξέραμε, οι κατά καιρούς παρεμβάσεις του στη διάρκεια της σεζόν αφορούσαν στο αν θα επιτραπεί η μετακίνηση οπαδών των Φαρσάλων στην Καρδίτσα για το γειτονικό ντέρμπι, άντε και καμιά δήλωση περί «μηδενικής ανοχής σε θέματα βίας», για να παραστήσει τον αποφασισμένο και το σκληρό, σε σημείο που έκανε τους πάντες να αναρωτιούνται «καλά, αυτός δεν έχει άλλη δουλειά να κάνει;».  Η απάντηση είναι απλή, «όχι δεν είχε δουλειά να κάνει. Αν είχε, δε θα ασχολούνταν με π@π@ριές».

ΥΓ. Λίγες μέρες πριν ο Βασιλειάδης έδωσε συνέντευξη σε ΜΜΕ της Γαλλίας, όπου απαντώντας σε ερώτηση για τα κρούσματα βίας, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε πως «σε μια χώρα με τόσα κοινωνικά προβλήματα και υψηλά ποσοστά ανεργίας, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα».

Είχε απόλυτο δίκιο κι αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι πως για κάθε τι, υπάρχει μια γενεσιουργός αιτία, τίποτα δε φυτρώνει από μόνο του, πάντα υπάρχει ένας σπόρος που κάνει τη δουλειά. Κάποτε η Ελλάδα άκμαζε οικονομικά, υπήρχαν βιομηχανίες, ισχυρές βιοτεχνίες, παραγωγή ανάπτυξη κι αυτός ήταν ο λόγος που υπήρχαν δυνατές ομάδες στην επαρχία, που καθιστούσαν το ποδόσφαιρο πιο ανταγωνιστικό, οπότε δεν ετίθετο ποτέ θέμα μείωσης των ομάδων. Οι τοπικές κοινωνίες είχαν χρήματα να στηρίξουν τις ομάδες τους, είτε με χορηγίες, είτε και με την αγορά ενός απλού εισιτηρίου.

Σήμερα όχι μόνο δεν έχουν και φυτοζωούν περιμένοντας τη δόση της NOVA, αλλά φροντίζει ο ίδιος να στερεί τα πενιχρά έσοδα από τις ΠΑΕ με κωμικές αποφάσεις, όπως έκανε πχ στο Λαμια-ΠΑΟΚ, όπου απαγόρευσε την έκδοση εισιτηρίων. για να παραστήσει τον υπουργό-επιθεωρητή Κάλαχαν. Η Παναχαΐκή πχ που θέλει να ανεβάσει κατηγορία από την πίσω πόρτα (συμβολική η αναφορά, δεν έχω κάτι με την ομάδα, ίσα ίσα στον Κατσούρ έχω τρελή αδυναμία), εδρεύει σε μια περιοχή που κάποτε είχε την Πειραϊκή Πατραϊκή, ο κόσμος της περιοχής έτρωγε ψωμάκι και συντηρούσε ταυτόχρονα δεκάδες ακόμα επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνταν γύρω από αυτήν.

Η Λάρισα όταν πήρε το πρωτάθλημα είχε μια Βιοκαρπέτ πίσω της, σήμερα έχει τον Κούγια! Αυτοί ο κολοσσοί (εξαιρείται ο Κούγιας) είτε έβαλαν λουκέτο, είτε την έκαναν στις Βουλγαρίες για να απαλλαγούν από τις ληστρικές φορολογίες, αν λοιπόν θέλει Παναχαΐκές, Δράμες και Πανσερραϊκόυς στα σαλόνια, δεν γίνεται να το καταφέρει με ρουσφέτια και χάρες. ούτε με χρηματοδότηση από το υστέρημα των φορολογουμένων, μέσω ΕΡΤ.

Όχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά γιατί αν ανέβουν χαριστικά και συντηρούνται με τα ψέματα, είναι θέμα χρόνου να επιστρέψουν από εκεί που ήρθαν. Αν ισχυροποιηθεί η χώρα άρα και οι κοινωνίες πέριξ των ομάδων, θα υπάρξουν και δυνατές ομάδες και σίγουρα θα τα καταφέρουν από μόνες τους χωρίς κρατική επιδότηση, σε μια τέτοια περίπτωση όμως, δε θα έχουν ανάγκη κανέναν υπουργό να παριστάνει τον εαρινό Αη Βασιλει-άδη.

Ψιλά γράμματα θα πείτε για μια κυβέρνηση, που στραγγαλίζει κάθε υποψία επιχειρηματικότητας, με το σχέδιο της να περιορίζεται στο βόλεμα των μισών Ελλήνων στο δημόσιο και των υπολοίπων να περιμένουν κάνα επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, για να βάλουν 300 ευρώ στο παντελόνι. Το ίδιο μοντέλο πάνε να εφαρμόσουν και στο ποδόσφαιρο, οπότε αν υπάρχει κάτι που χρειάζεται αναδιάρθρωση δεν είναι η Λίγκα, αλλά ο εγκέφαλος αυτών που μας κυβερνούν…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ