Ο ΚΑΠ είναι σαφής: Αφαίρεση βαθμών στο Κύπελλο (pics)

Ο ΚΑΠ είναι σαφής: Αφαίρεση βαθμών στο Κύπελλο (pics)

Τo Αρθρo 41, παρ4 και το Αρθρο 3, παρ1 του ΚΑΠ εξηγούν ξεκάθαρα γιατί όση προπαγάνδα κι αν γίνει, η (κανονική) αθλητική δικαιοσύνη ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να επιβάλλει αφαίρεση βαθμών στη Super League, αλλά στο Κύπελλο.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι εγκλωβισμένο. Εγκλωβισμένο σε συμφέροντα πολιτικά, αθλητικά, οικονομικά, δικαστικά. Πάσης φύσεως. Η εποχή της εξυγίανσης εξελίσσεται στην εποχή της χυδαίας εκμαύλισης της αλήθειας, των γεγονότων, του προφανούς. Με τον Ολυμπιακό να έχει μπει στο κάδρο και να βάλλεται από διάφορα κέντρα εξουσίας, με προφανή στόχο να μην μπορεί να πλησιάσει στην κορυφή.

Από την πρώτη στιγμή to10.gr αναφέρθηκε αναλυτικά σε όσα συνέβησαν στην Πάτρα και στα επεισόδια του αγώνα Παναχαϊκή-Ολυμπιακός, αλλά και για ποιους λόγους οι Ερυθρόλευκοι ΔΕΝ πρόκειται να τιμωρηθούν με αφαίρεση βαθμών από το πρωτάθλημα, αλλά από τους ομίλους του Κυπέλλου. Ο Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ), αν και κακογραμμένος, περιγράφει με σαφήνεια το τι πραγματικά ισχύει στην περίπτωση του Ολυμπιακού. Βάζοντας τέλος σε κάθε συζήτηση ή καλύτερα σε κάθε έως και στημένη συζήτηση για διαδικασίες άλλου τύπου. Αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Και όταν μπαίνει στο μίξερ με το κόμπλεξ, εκτίθεται αστραπιαία.

Ολες αυτές τις ημέρες έγινε εκτεταμένη παραγωγή fake news και με αφορμή το καλοστημένο μπάχαλο της Πάτρας, κάποιοι αποφάσισαν να παρουσιάσουν μία δική της νομική πραγματικότητα. Επιμένοντας ότι ο Ολυμπιακός θα τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών από το πρωτάθλημα της Super League. Ετσι τους συμφέρει, έτσι λένε. Αλλά δεν σημαίνει ότι έτσι είναι κιόλας.

Για να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι. Ο Ολυμπιακός πράγματι κινδυνεύει με αφαίρεση βαθμών. Αλλά από τους ομίλους του Κυπέλλου και μόνο. Οχι από το πρωτάθλημα. Διότι αυτό έχει προβλέψει ο νομοθέτης στον ΚΑΠ. Και μάλιστα σε δύο σημεία. του. Στο άρθρο 41 «Πρόγραμμα αγώνων – Γήπεδα» παρ4, αναφέρονται τα εξής: «Σε κάθε περίπτωση μη έναρξης ή μη λήξης (διακοπής) του αγώνα με υπαιτιότητα της μιας ή των δύο ομάδων επιβάλλονται οι ποινές του άρθρου 21 του παρόντος Κανονισμού, με εξαίρεση τα προβλεπόμενα στο άρθρο 43 του παρόντος και με την διευκρίνηση ότι αν το περιστατικό συμβεί σε μονό ή διπλό αγώνα, η υπαίτια ομάδα αποκλείεται από την συνέχεια του θεσμού, ενώ αν το περιστατικό συμβεί σε αγώνα που γίνεται στα πλαίσια φάσης ομίλων τότε της αφαιρούνται βαθμοί σύμφωνα με το άρθρο 21».

Τι αναφέρει η παράγραφος «4» του άρθρου 21; Αναφέρει με πολύ απλό τρόπο ότι εάν τεθεί θέμα αφαίρεσης βαθμών για αγώνα Κυπέλλου και υπάρχει σε εξέλιξη φάση των ομίλων, τότε Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ, ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ. Μπορεί το συγκεκριμένη άρθρο να μην αφορά στα επεισόδια, αλλά είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ, όπου γίνεται ξεκάθαρη, αναφορά σε αφαίρεση βαθμών από το μίνι πρωτάθλημα των ομίλων του Κυπέλλου «…αν το περιστατικό συμβεί σε αγώνα που γίνεται στα πλαίσια φάσης ομίλων τότε της αφαιρούνται βαθμοί σύμφωνα με το άρθρο 21». Με λίγα λόγια, έστω κι αν χρειάζεται να μελετήσει κανείς ξανά και ξανά τον ΚΑΠ και τον Πειθαρχικό Κώδικα για να βγάλει άκρη, το Αρθρο 41 λύνει κάθε απορία. Και βάζει τέλος σε κάθε ευσεβή πόθο για αφαίρεση βαθμών από το Πρωτάθλημα.

ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ Ο ΚΑΠ ΤΗΣ ΕΠΟ: ΠΡΩΤΟ ΣΕ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ… ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Πάμε και παρακάτω, όμως, διότι πολύς λόγος έχει γίνει και για την κλήση του Ολυμπιακού με το Αρθρο 13, παρ3, που αφορά τις «Ποινές σε ομάδες». Τι αναφέρει αυτό το άρθρο; Τα εξής: «Αφαίρεση βαθμών από μία Π.Α.Ε. ή ένα σωματείο από τον βαθμολογικό πίνακα του διεξαγόμενου, διεξαχθέντος ή μελλοντικού πρωταθλήματος».

Τι υποστηρίζουν οι θιασώτες της ντε και καλά τιμωρίας του Ολυμπιακού; Ότι είναι δεδομένο πια πως οι Ερυθρόλευκοι θα χάσουν βαθμούς από το πρωτάθλημα της Super League. Ελα, όμως, που σύμφωνα με την πάγια τακτική τους, συνεχίζουν να παραποιούν την αλήθεια. Διότι ο ΚΑΠ είναι σαφής και στηρίζει απόλυτα τα όσα αναφέρει το άρθρο 41. Με το Άρθρο 3 να ξεμπροστιάζει τις προθέσεις τους και να θέτει ουσιαστικό τέλος στην κουβέντα για αφαίρεση βαθμών.

Τι αναφέρει το «Άρθρο 3 Κατηγορίες διοργανώσεων – Εποπτεία»; Αυτό που από την πρώτη στιγμή έχει αποκαλύψει to10.gr σχετικά με τη διοργάνωση στην οποία θα τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός. Διότι η παράγραφος 1 του συγκεκριμένου άρθρου εξηγεί τι λογίζεται ως πρωτάθλημα και κυρίως θέτει την ξεκάθαρη ιεραρχία των διοργανώσεων. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Οι διοργανώσεις χωρίζονται στα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και στα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά κύπελλα.
1. Τα επαγγελματικά πρωταθλήματα που διεξάγονται υποχρεωτικά κάθε ποδοσφαιρική περίοδο είναι τα ακόλουθα:
α) Το Κύπελλο Ελλάδος.
β) Το πρωτάθλημα επαγγελματικών ομάδων της Α’ Εθνικής κατηγορίας (Super League)
γ) Το πρωτάθλημα επαγγελματικών ομάδων της Β’ Εθνικής κατηγορίας (Football League)».

Να το κάνουμε και λιανά;
1)
Το πρωτάθλημα του Κυπέλλου είναι πρώτο στην ιεραρχία της ΕΠΟ (Αρθρο 3, παρ1), πάνω από τη Super League.
2) Στον ΚΑΠ προβλέπεται ξεκάθαρα τιμωρία αφαίρεσης βαθμών από τη φάση των ομίλων του Κυπέλλου, εφόσον προκύπτει παράβαση (Αρθρο 41, παρ4).
3) Το Παναχαϊκή-Ολυμπιακός ήταν αγώνας για τη 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου, κάτι που σημαίνει ότι δεν συντρέχει επ’ ουδενί λόγος αφαίρεσης βαθμών από τη Super League.

Για να τελειώνουμε. Οσες πιέσεις κι αν δεχθεί η αθλητική δικαιοσύνη, όσο bullying κι αν της γίνεται από τα γνωστά κέντρα παραπληροφόρησης, αλλά και τα κάθε λογής «πιστόλια», οι νόμοι και οι κανονισμοί πρέπει να τηρούνται και θα τηρηθούν. Οι μεταμεσονύκτιες αποφάσεις, οι επιθέσεις σπίλωσης δικαστικών λειτουργών και η a la carte αποφάσεις δεν γίνεται να κρύψουν την αλήθεια. Οσο οργανωμένο κι αν ήταν το «έγκλημα», αυτή τη φορά οι εμπνευστές του αστόχησαν. Δεν διάβασαν καλά τον ΚΑΠ. Αν και τα είχαν προγραμματίσει όλα.

Βεβαίως,  τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί στο τοξικό περιβάλλον που ζούμε. Ακόμη και το ενδεχόμενο αφαίρεσης… 6-9-12 βαθμών από τον Ολυμπιακό. Από το πρωτάθλημα της Super League. Στον βωμό να βγει η ομάδα του Πειραιά από την εξίσωση του τίτλου με το ζόρι όλα μπορεί να γίνουν. Αλλωστε όταν ακούς τους Πολάκηδες αυτής της ζωής να «παραγγέλνουν» διώξεις δια μικροφώνου για πιο σοβαρά θέματα, στο ποδόσφαιρο θα κάνουν εξαιρέσεις;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ