Τι δουλειές έκανε ο Βέγγος μέχρι να τον ανακαλύψουν και να γίνει ηθοποιός

Τι δουλειές έκανε ο Βέγγος μέχρι να τον ανακαλύψουν και να γίνει ηθοποιός

Ο Βέγγος αποτέλεσε ξεχωριστό κεφάλαιο στον ελληνικό κινηματογράφο που απέκτησε δικό του φανατικό κοινό. Ακόμη και σήμερα λέμε τη φράση «Τρέχει σαν τον Βέγγο», καθώς στις ταινίες του ήταν αεικίνητος και δραστήριος.

Είχε παίξει σε 126 ταινίες και μέχρι το τέλος της ζωής του δεν σταμάτησε να εργάζεται στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία του σκηνοθέτη Νίκου Τζίμα «Το πέταγμα του κύκνου».

Ο Βέγγος αποτέλεσε ξεχωριστό κεφάλαιο στον ελληνικό κινηματογράφο που απέκτησε δικό του φανατικό κοινό. Ακόμη και σήμερα λέμε τη φράση «Τρέχει σαν τον Βέγγο», καθώς στις ταινίες του ήταν αεικίνητος και δραστήριος.

Γεννήθηκε το 1926 στο Νέο Φάληρο και ήταν μοναχοπαίδι. Μεγάλωσε φτωχικά και αναγκάστηκε από μικρός να βγει στο μεροκάματο. Εργάστηκε ως παγοπώλης, γαλατάς και σε εργαστήριο δερμάτων. Ο πατέρας του ήταν αγωνιστής της Αντίστασης και είχε χάσει τη δουλειά εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Μόλις ενηλικιώθηκε, ο Βέγγος έκανε τη στρατιωτική του θητεία στο στρατόπεδο της Μακρονήσου, όπου ήρθε σε επαφή με τους εξόριστους καλλιτέχνες και το θέατρο.

Όπως είχε πει σε συνέντευξή του:

«Θυμάμαι, όταν ήμουν στη Μακρόνησο το ’49, στις παραστάσεις που οργάνωνε ο Νίκος Κούνδουρος, στο θεατράκι που είχαμε στο Δεύτερο Τάγμα. Με έβαζε και έπαιρνα το μικρόφωνο κι έλεγα ό,τι μου κατέβαινε στο μυαλό. Έκανα μιμήσεις, παρωδούσα διαφημίσεις για γυναικείες κρέμες, οτιδήποτε. Γελούσαν οι πάντες. Από πού κι ως πού εγώ αστείος, αναρωτιόμουνα μέσα μου…

Εκεί πρωτοείδα θέατρο. Είδα τον Κατράκη και τους άλλους μεγάλους να παίζουν. Ο Κούνδουρος με είχε σταμπάρει και πίστευε ότι θα μπορούσα να παίξω και με έβαλε κι έκανα διάφορα, σαν κλόουν περισσότερο».

Ο Κούνδουρος ήταν ο άνθρωπος που του άλλαξε τη ζωή. Μετά τη Μακρόνησο του έδωσε τον πρώτο του ρόλο στην ταινία «Μαγική πόλη» του 1954. Παράλληλα εργαζόταν ως φροντιστής ενώ συμμετείχε με μικρούς ρόλους σε διάφορες ταινίες. Έπαιξε στις ταινίες «Ο δράκος», «Διακοπές στην Αίγινα», «Μανταλένα», «Ο Ηλίας του 16ου»,» Ποτέ την Κυριακή» και έπαιξε στο πλευρό του Νίκου Σταυρίδη στην ταινία «Οι δοσατζήδες».

Ωστόσο, οι ταινίες που τον καθιέρωσαν στη συνείδηση του κοινού ως μεγάλο κωμικό ήταν «Φανερός πράκτωρ 000», «Τρελός, παλαβός» και «Βέγγος, Ποιος Θανάσης» τις οποίες χρηματοδότησε ο ίδιος από την εταιρεία παραγωγής που ίδρυσε το 1964 με το όνομα «ΘΒ-Ταινίες Γέλιου».

Η εταιρεία του χρηματοδότησε μερικές από τις καλύτερες ταινίες του, όμως ήταν η αιτία που χρεοκόπησε και έχασε το σπίτι του. Πουλούσε μετοχές των ταινιών του σε ιδιώτες, όμως δεν ήταν σε θέση να τους δώσει πίσω τα κέρδη από τα ποσοστά με αποτέλεσμα να καταστραφεί οικονομικά και να αναγκαστεί να κλείσει την εταιρεία.

Όπως είχε πει: «Η στιγμή που ξεβίδωσα την πινακίδα με το όνομα της εταιρείας από τον τοίχο, δεν περιγράφεται. Ένιωθα σαν να ξηλώνω τα όνειρα μου. Όλα».

Ακολούθησαν οι ταινίες «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» και «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας», που σημείωσαν τεράστια επιτυχία. Τη δεκαετία του ’80 μεταπήδησε εύκολα στη βιντεοκασέτα και τη δεκαετία του ’90 συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τον Παντελή Βούλγαρη, αποδεικνύοντας ότι ήταν εξίσου ταλαντούχος στους δραματικούς ρόλους.

Ήταν παντρεμένος με τη Μίνα μέχρι το τέλος της ζωής του την οποία γνώρισε όταν εργαζόταν ως γαλατάς. Όπως είχε πει σε συνέντευξή του: «Της πήγαινα πάγο στο σπίτι. Δούλευα σε γαλακτοπωλείο. Ανέβαινα το λόφο Σκουζέ με 100 χιλιόμετρα. Πιστέψτε με! Με τον πάγο στο χέρι. Η μία πόρτα άνοιγε, η άλλη έκλεινε. Είστε πολύ καλή, της έλεγα. Μακάρι να ήταν όλες οι πελάτισσες σαν κι εσάς». Η Μίνα είχε αποκαλύψει ότι γοητεύτηκε από τα ωραία πράσινα μάτια του, τη λάμψη από ευγένεια, καθαρότητα και καλοσύνη που εξέπεμπαν…»

Ο Βέγγος απέκτησε δυο γιους και εγγόνια τα οποία υπεραγαπούσε. Το 2008 η πλατεία της γειτονιάς του μετονομάστηκε σε πλατεία Θανάση Βέγγου και ο αγαπημένος ηθοποιός βρέθηκε στην εκδήλωση μαζί με την οικογένεια του και συγκινημένος ευχαρίστησε τον κόσμο για την τιμή που του έκανε.

Δείτε μερικές από τις καλύτερες ατάκες του ηθοποιού:

Πηγή: thecaller.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ