Σεισμός: «Κυβέρνηση, παραιτήσου!», φωνάζουν στα γήπεδα της Τουρκίας – Παραιτήθηκε ο Μπαχτσελί από την Μπεσίκτας

Σεισμός: «Κυβέρνηση, παραιτήσου!», φωνάζουν στα γήπεδα της Τουρκίας – Παραιτήθηκε ο Μπαχτσελί από την Μπεσίκτας

Δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι στην Τουρκία βροντοφώναξαν το σύνθημα «κυβέρνηση παραιτήσου» κατά τη διάρκεια των ποδοσφαιρικών αγώνων του Σαββατοκύριακου, ενώ πέταξαν λούτρινα ζωάκια στο γκαζόν για να τιμήσουν τα παιδιά-θύματα του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου.

Οπαδοί της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας, ακολουθώντας το παράδειγμα οπαδών μιας άλλης ποδοσφαιρικής ομάδας, της Φενερμπαχτσέ, με συνθήματά τους κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να παραιτηθεί, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τον καταστροφικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία, σε μια από τις σπάνιες ηχηρές και ανοιχτές διαμαρτυρίες κατά των αρχών στη χώρα.

Διαβάστε επίσης: Καραπαπάς για Βαρούχα: «Μαζέψτε τον…»

«Ψέματα, εξαπατήσεις»
«Κυβέρνηση, παραιτήσου!» τραγουδούσαν χιλιάδες οπαδοί της ομάδας Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη στο στάδιο Ινονού χθες Κυριακή το βράδυ κατά τη διάρκεια του αγώνα πρωταθλήματος με την Αντάλιασπορ.

Πέταξαν επίσης λούτρινα ζωάκια στο γκαζόν (φωτογραφία, επάνω, από AP, και βίντεο κάτω από το Twitter) για να τιμήσουν τα παιδιά-θύματα του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου που σκότωσε περισσότερους από 44.000 ανθρώπους στην Τουρκία και έπληξε επίσης τη γειτονική Συρία. «Τα παιδιά πάντα χαμογελούν» έγραψε η Μπεσίκτας στην ανάρτησή της.

Το Σάββατο, οπαδοί της Φενερμπαχτσέ φώναζαν συνθήματα «Ψέματα, εξαπατήσεις, πέρασαν 20 χρόνια, παραιτηθείτε!» κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με την Κόνιασπορ.

Μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών, η τουρκική κυβέρνηση έχει επικριθεί έντονα από την αντιπολίτευση και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης για καθυστερημένη ανταπόκριση σε σεισμόπληκτες περιοχές.

Με τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές να πλησιάζουν, η δημοτικότητα του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήδη πληγωμένη από την οικονομική κρίση, έχει δεχθεί νέο πλήγμα.

Προσπαθώντας να φιμώσει επικριτές, η Αγκυρα απέκλεισε προσωρινά την πρόσβαση στο Twitter στις 8 Φεβρουαρίου.

«Οι φωνές βρίσκουν ένα κενό και υψώνονται»

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας (RTUK) επέβαλε επίσης κυρώσεις σε τρία τηλεοπτικά κανάλια για κριτική στην κυβέρνηση.

«Ο σεισμός δεν καταστρέφει μόνο σπίτια, αλλά και την αυτοκρατορία του φόβου. Ακόμα κι αν απαγορεύσουμε το Twitter ή τηλεοπτικά κανάλια (…), οι φωνές βρίσκουν ένα κενό και υψώνονται. Οπως συνέβη στην κερκίδα της Φενέρμπαχτσε», τόνισε ο τούρκος δημοσιογράφος Μουσταφά Χος στο Twitter χθες Σάββατο.

Οι οπαδοί της Μπεσίκτας, ενός από τους συλλόγους της Κωνσταντινούπολης, είναι γνωστό ότι βρίσκονται αρκετά κοντά στην αντιπολίτευση.

Ανοιχτές εκκλήσεις για παραίτηση των αρχών είναι σπάνιες στην Τουρκία μετά τη σκλήρυνση της εξουσίας από τον πρόεδρο Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του το 2016.

«Ανεύθυνο και παράλογο»

«Καθώς η χώρα μας παλεύει ενάντια στη μεγαλύτερη καταστροφή του αιώνα, το να φωνάζουμε συνθήματα παραίτησης κατά τη διάρκεια του αγώνα Φενερμπαχτσέ-Κόνιασπορ είναι ανεύθυνο και παράλογο», αντέδρασε στο twitter ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο αρχηγός του κόμματος Εθνικιστική Δράση, εταίρος του συνασπισμού του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP.

Ο Μπαχτσελί κάλεσε μάλιστα τους συλλόγους να λάβουν «επείγοντα και απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσουν ότι οι αγώνες διεξάγονται χωρίς φιλάθλους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο αντιπρόεδρος του MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης) Semih Yalçın, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ο πρόεδρος του κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί παραιτήθηκε από μέλος της Μπεσίκτας.

Η ασέβεια προς τους μάρτυρες του σεισμού μας και η εκμετάλλευση της κατάστασης για την πρόκληση χάους δεν ταιριάζουν στις εθνικές ηθικές αξίες της Μπεσίκτας, ανέφερε ο Semih Yalçın.

«Ο πρόεδρός μας παραιτήθηκε από σήμερα από την ιδιότητα του μέλους της Μπεσίκτας» πρόσθεσε.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ