«Έφυγε» ο Γερμανός θρύλος, Γιούργκεν Γκραμπόφσκι

«Έφυγε» ο Γερμανός θρύλος, Γιούργκεν Γκραμπόφσκι

Ο Γιούργκεν Γκραμπόφσκι, ένας από τους θρύλους τους γερμανικού ποδοσφαίρου, πέθανε σε ηλικία 78 ετών στο Βισμπάντεν.

Όποιος θυμάται τη δεκαετία του 1970 στο γερμανικό ποδόσφαιρο, δεν θα σκεφτεί μόνο τις μεγάλες επιτυχίες της Εθνικής ομάδας και των συλλόγων αλλά ανακαλεί στη μνήμη και τις εξαιρετικές προσωπικότητες, παίκτες ποιότητας στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Γιούργκεν Γκραμπόφσκι ήταν ένας απ΄ αυτούς τους σπουδαίους καλλιτέχνες του ποδοσφαίρου. Ο «Γκράμπι» πέθανε το απόγευμα της Πέμπτης σε ηλικία 77 ετών, με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης και όλο το γερμανικό ποδόσφαιρο να θρηνεί την απώλεια ενός θρύλου.

Ο εκλιπών σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική Δυτικής Γερμανίας το 1974 κι έπαιξε βασικό ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου στο Μουντιάλ που είχε διοργανώσει η χώρα του.

Μετά το σοκ (0-1) απέναντι στην Ανατολική Γερμανία, ο Γκραμπόφσκι βοήθησε να ξεκινήσει η ανατροπή στο τουρνουά, με νίκη επί της Σουηδίας (4-2), σκοράροντας ένα γκολ. Στον τελικό του Μονάχου τα «πάντσερ» είχαν νικήσει την Ολλανδία τγων Κρόιφ και Νέεσκενς με 2-1.

Γεννημένος στις 7 Ιουλίου 1944 στο Βισμπάντεν, ο Γκραμπόφσκι ξεκίνησε ως επιθετικός και στη συνέχεια καθιερώθηκε ως ακραίος, ενώ μπορούσε να αγωνιστεί και ως επιθετικός μέσος.

Το 1965 μεταγράφηκε στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης και μαζί της κατάκτησε το Κύπελλο Γερμανίας το 1974 και το 1975, καθώς και το τότε Κύπελλο UEFA, το 1980.

Με την Εθνική Δυτικής Γερμανίας μέτρησε 44 συμμετοχές και 5 γκολ. Ήταν μέλος της αποστολής στα Μουντιάλ του 1966 (δεν έπαιξε), 1970 και 1974. Ήταν γνωστός για την ευελιξία του, καθώς μπορούσε να παίξει και στις δύο πλευρές της επίθεσης.

Η καριέρα του τερματίστηκε το 1980, ύστερα από τραυματισμό που υπέστη από τάκλιν του Λόταρ Ματέους, παίκτη της Γκλάντμπαχ τότε, σε έναν αγώνα πρωταθλήματος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ