Το ποδόσφαιρο της Ιταλίας ζει και πάλι ένδοξες στιγμές (vids)

Το ποδόσφαιρο της Ιταλίας ζει και πάλι ένδοξες στιγμές (vids)

Η Ρόμα που έκανε την αρχή και οι τρεις που πήραν την «σκυτάλη» από την Γιουβέντους. Το ιταλικό ποδόσφαιρο βροντοφωνάζει ξανά «παρών» στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ελίτ.

Δεν έχουν περάσει πολλές ώρες από την στιγμή που η κληρωτίδα στη Νιον ανέδειξε τα ζευγάρια της φάσης των «8» του Champions League. Μια κλήρωση η οποία επιφύλλασε την τιτανομαχία ανάμεσα στην Μπάγερν και την Σίτι, αλλά και τον ιταλικό «εμφύλιο» Μίλαν – Νάπολι.

«Ροσονέρι» και «Παρτενοπέι» θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για μια θέση στα ημιτελικά, ωστόσο δεν είναι οι μοναδικοί εκπρόσωποι του ιταλικού ποδοσφαίρου στα… αστέρια.

Διαβάστε επίσης: Που το πάει τελικά η Εφές: Σε ανοιχτή κόντρα ο Λάρκιν με τον Αταμάν- Χαμός στο twitter- Θα μπει στα playoffs…

Στην παρέα προστίθεται και η Ίντερ από την οποία εξαρτάται το αν ο φετινός τελικός του Champions League θα έχει σίγουρα ιταλικό «χρώμα».

Το ποδόσφαιρο της γείτονας χώρας αναβιώνει ξανά ένδοξες στιγμές του παρελθόντος, βροντοφωνάζοντας «παρών» στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ελίτ.

Ο θρίαμβος της Ρόμα έκανε την αρχή 

Ο τίτλος του UEFA Europa Conference League που κατέκτησε η Ρόμα τον περασμένο Μάιο, σταμάτησε μια 12χρονη αναμονή για το ιταλικό ποδόσφαιρο, που είδε επιτέλους μια από τις ομάδες της να κερδίζει κάποια διοργάνωση της UEFA.

Το ερώτημα που εύλογα δημιουργήθηκε με την έναρξη της φετινής σεζόν στο ευρωπαϊκό στερέωμα ήταν το εξής: Θα οικοδομηθεί το ιταλικό ποδόσφαιρο από τον θρίαμβο της Ρόμα ή θα αποδειχτεί ένα τυχαίο γεγονός;

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία της σεζόν η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι ένα τεράστιο ΝΑΙ, με τους ιθύνοντες του ιταλικού ποδοσφαίρου να γεμίζουν με υπερηφάνεια, βλέποντας τρεις εκπροσώπους τους στα προημιτελικά για πρώτη φορά μετά το μακρινό 2006.

Η δεκαετία της κυριαρχίας 

Από το 1990 έως το 1999, υπήρξαν 24 περιπτώσεις που μια ιταλική ομάδα έφτασε σε τελικό συλλόγων της UEFA. Στους 30 τελικούς στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο/Champions League, το Κύπελλο UEFA και το Κύπελλο Κυπελλούχων εκείνης της δεκαετίας, συμμετείχε τουλάχιστον ένας ιταλικός σύλλογος σε 20 περιπτώσεις!

Η Γιουβέντους (τρεις φορές), η Πάρμα και η Ίντερ (και οι δύο δύο φορές) κέρδισαν τη διοργάνωση, ενώ η Τορίνο, η Ίντερ, η Γιούβε, η Φιορεντίνα, η Ρόμα και η Λάτσιο έχασαν η καθεμία από έναν τελικό.

Το 1990, το ιταλικό ποδόσφαιρο έκανε απίστευτα σπάνιο. Και οι τρεις συλλογικές διοργανώσεις κατακτήθηκαν ταυτόχρονα από ομάδα της Serie A. Η Μίλαν ξεπέρασε την Μπενφίκα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, η Σαμπντόρια νίκησε την Άντερλεχτ στο Κύπελλο Κυπελλούχων, ενώ η Γιουβέντους επικράτησε της Φιορεντίνα στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Η δεκαετία του 2000 είδε τη Μίλαν να γίνεται ένας από τους κορυφαίους συλλόγους στον κόσμο, φτάνοντας σε τρεις τελικούς Champions League (συμπεριλαμβανομένης της εξ ολοκλήρου ιταλικής αναμέτρησης με τη Γιουβέντους το 2003), κερδίζοντας δύο από αυτούς. Προσθέστε και τον τίτλο της Ίντερ τη σεζόν 2009-10 στην ίδια διοργάνωση.

Η φθίνουσα πορεία των τελευταίων ετών έδωσε την θέση της στην επιτυχία

Από το 2010-11 έως το 2020-21, μόνο η Γιουβέντους (δύο φορές, και τις δύο στο Champions League) και η Ίντερ (2019-20 Europa League) μπόρεσαν να φτάσουν σε τελικό συλλογικών διοργανώσεων, χάνοντας κάθε φορά από ισπανικό σύλλογο.

Από αυτό καταλαβαίνει κανείς την οπισθοδρόμηση του ιταλικού ποδοσφαίρου στο ευρωπαϊκό μέτωπο αυτόν τον αιώνα. Έπεσαν στην τέταρτη στους συντελεστές της Εθνικής Ομοσπονδίας της UEFA, ωστόσο δούλεψαν μεθοδικά έχοντας την διάθεση να ακολουθήσουν την νέα φόρμουλα επιτυχίας.

Λίγους μήνες μετά την επιτυχία της Ρόμα, οι Ιταλοί δείχνουν πως «έχτισαν» πάνω στην επιτυχία της ομάδας του Μουρίνιο, γευόμενοι πλέον τους «καρπούς».

Την στιγμή που μιλάμε η Serie A παρουσιάζει ομάδες με μεγάλη ένταση στο παιχνίδι τους, που έχουν αφήσει στην άκρη τις πολλές και σύνθετες αμυντικές τακτικές, όντας πλέον πρωταγωνίστριες στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ελίτ.

Το ποδόσφαιρο της Ιταλίας μπορεί να ονειρεύεται ξανά…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ