Champions League: Έρευνα της UEFA για τον διαιτητή του τελικού, Σίμον Μαρτσίνιακ – «Μίλησε σε εκδήλωση ακροδεξιών»

Champions League: Έρευνα της UEFA για τον διαιτητή του τελικού, Σίμον Μαρτσίνιακ – «Μίλησε σε εκδήλωση ακροδεξιών»

Η UEFA ερευνά την καταγγελία ότι ο πασίγνωστος διαιτητής Σίμον Μαρτσίνιακ μίλησε σε ακροδεξιά εκδήλωση στην Πολωνία.

Σάλος έχει ξεσπάσει γύρω από το όνομα του Πολωνού διαιτητή Σίμον Μαρτσίνιακ, ο οποίος έχει οριστεί να σφυρίξει στον τελικό του Champions League ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ, ενώ ο ίδιος ήταν ο ρέφερι στον τελικό του Μουντιάλ ανάμεσα σε Αργεντινή και Γαλλία.

Διαβάστε επίσης: Στον αστερισμό του Κορδον: Προπονητής, ξεκαθάρισμα ρόστερ και Μπακαμπου

Η UEFA εξετάζει την αποπομπή του από τον τελικό, καθώς υπάρχει καταγγελία ότι ο Μαρτσίνιακ μίλησε σε εκδήλωση που οργάνωσε ο ακροδεξιός Σλάβομιρ Μέντζεν την περασμένη Δευτέρα.

Ο Μέντζεν είναι ο ηγέτης του Κόμματος της Συνομοσπονδίας στην Πολωνία. Το βασικό σύνθημα του κόμματος αναφέρει: «Στεκόμαστε απέναντι στους Εβραίους, τους ομοφυλόφιλους, την άμβλωση, τη φορολογία και την ΕΕ».

Ο ακροδεξιός πολιτικός το 2021 ήρθε στο προσκήνιο για αρνητικούς λόγους όταν δημιούργησε μια μπίρα με το όνομα White IPA Matters, η οποία διακωμωδούσε το κίνημα Black Lives Matter.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο 42χρονος Μαρτσίνιακ στις 29 Μαΐου συμμετείχε σε εκδήλωση με τον τίτλο «Έβερεστ», όπου θα προσφερόταν και μπίρα και οι συμμετέχοντες θα «συνδέονταν» μεταξύ τους. Αντιρατσιστές ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι η εκδήλωση ήταν στην πραγματικότητα μια προσπάθεια του Μέντζεν να αποκτήσει περισσότερη πολιτική υποστήριξη.

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της UEFA

Ο Guardian επικοινώνησε με την UEFA σχετικά με την καταγγελία, με τη Συνομοσπονδία να σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι είναι ενήμερη για όσα καταγγέλλονται για τον Μαρτσίνιακ και έχει ζητήσει διευκρινίσεις.

«Η UEFA και ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα απεχθάνονται τις ‘αξίες’ που προωθεί η εν λόγω ομάδα και λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της αυτούς τους ισχυρισμούς», τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ η Συνομοσπονδία αναμένεται να τοποθετηθεί για το θέμα σήμερα.

Η παρουσία του Μαρτσίνιακ στην εκδήλωση αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από την αντιρατσιστική οργάνωση Never Again (Ποτέ Ξανά). Ο Ραφάλ Πανκόφσκι, συνιδρυτής της οργάνωσης, δήλωσε: «Είμαστε σοκαρισμένοι και συγκλονισμένοι από τη δημόσια σύνδεση του Μαρτσίνιακ με τον Μέντζεν και την τοξική ακροδεξιά πολιτική του».

«Είναι ασυμβίβαστη με τις βασικές αξίες της ευγενούς άμιλλας, όπως η ισότητα και ο σεβασμός. Καλούμε τον διαιτητή να αναγνωρίσει το λάθος του. Αν δεν το κάνει, πιστεύουμε ότι η UEFA και η FIFA θα πρέπει να του επιβάλουν κυρώσεις».

Η αφίσα που διαφήμιζε την εκδήλωση έδειχνε τον Μέντζεν να πίνει μπίρα από ένα κύπελλο, ενώ μια άλλη αφίσα έδειχνε τον Μαρτσίνιακ με μια εμφάνιση διαιτητή της FIFA. Σε σελίδα φαν του Μαρτσίνιακ στο Facebook υπήρχε ανάρτηση με τον Μέντζεν να αναγγέλλει την παρουσία του στην εκδήλωση.

Στο σάιτ της εκδήλωσης ο Μαρτσίνιακ παρουσιαζόταν ως ομιλητής μαζί με τον Μέντζεν, που στη συνέχεια τον χαρακτήρισε «ομιλητή ιδιοφυΐα».

Ανεπαρκής αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων

Η απόφαση της UEFA αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον αφού η Συνομοσπονδία κατηγορείται από πολλές πλευρές ότι δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό στις διοργανώσεις της.

Ο θρύλος της Άρσεναλ και της Εθνικής Γαλλίας, Τιερί Ανρί τον περασμένο Απρίλιο σημείωσε χαρακτηριστικά ότι έχει βαρεθεί να βλέπει αντιρατσιστικά μηνύματα μόνο σε μπλουζάκια πριν από την έναρξη των παιχνιδιών, αλλά να μη γίνεται τίποτα κατά τη διάρκεια των αγώνων όπου έχουν παρατηρηθεί πολλές ρατσιστικές επιθέσεις.

Ο Guardian θυμίζει τον χλιαρό και ανεπαρκή τρόπο με το πώς η UEFA αντέδρασε πέρσι όταν οπαδοί της Σεβίλλης επιτέθηκαν με ρατσιστικά συνθήματα στον Ρίκο Λιούις της Μάντσεστερ Σίτι.

Επέβαλε πρόστιμο στην ομάδα της Ανδαλουσίας της τάξης των 4.319 ευρώ…

Πηγή: In.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ