Ραφίνια: Ικετεύοντας για φαγητό στο Πόρτο Αλέγκρε

Ραφίνια: Ικετεύοντας για φαγητό στο Πόρτο Αλέγκρε

Ο Ραφίνια που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη φαβέλα Ρεστίνγκα, έκανε τη διαφορά στο Παρίσι για την Μπαρτσελόνα

Το ποδόσφαιρο αν μη τι άλλο «γεννάει» ωραίες ιστορίες. Βγάζει στον αφρό ήρωες, δίνει την ευκαιρία για εκπλήρωση ονείρων.

Και τι ονείρων μάλιστα, κάποια από αυτά φάνταζαν κάποτε ουτοπικά αλλά στο ριζικό του καθενός μπορεί να είναι γραμμένα και θαύματα.

Διαβάστε επίσης: Η υπόσχεση που έδωσε ο Φορτούνης στον Σπύρο, η καλύτερη εκδοχή και το σοκαριστικό 13/28 γκολ

Και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, είχε να μη τι άλλο χρυσόσκονη στο (ποδοσφαιρικό) του ριζικό, αν και θα πρέπει να σημειωθεί πως πάλεψε με πολλούς δαίμονες πριν φτάσει στην απόλυτη δόξα.

Και δεν υπήρχε προφανώς καλύτερο μέρος από την πόλη του φωτός, για να λάμψει το αστέρι του Ραφίνια, καθώς ο Βραζιλιάνος άσος της Μπαρτσελόνα έστησε πάρτι στο «Παρκ Ντε Πρενς».

Ένας μικρός πρίγκιπας κι αυτός, όπως τότε στα μικράτα του, που σεργιάνιζε στους δρόμους του Πόρτο Αλέγκρε, ικετεύοντας για ένα κομμάτι ψωμί.

Για ένα «ξεροκόμματο», που όμως στα μάτια του νεαρού «Ράφι» έμοιζε με σανίδα σωτηρίας, με παράταση ζωής. Ικέτης για να ζήσει, για να πάει μια μέρα ακόμα παρακάτω.

Ο Βραζιλιάνος ακραίος επιθετικός φιγουράρει σήμερα στα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου, καθώς ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Μπαρτσελόνα στο εκτός έδρας παιχνίδι απέναντι στην Παρί.

Οι «μπλαουγκράνα» πήραν τη νίκη με 3-2 και δίκην υπερβολής θα μας επιτρέψετε την παρακάτω αναφορά. Ο Ραφίνια θέλησε να γίνει… Μέσι και τα κατάφερε, πετυχαίνοντας δύο εξαιρετικά γκολ κόντρα στους Γάλλους.

Ειδικά το δεύτερο θα μπορούσε άνετα να βρει θέση σε κάποιο… τοίχο στον γειτονικό Λούβρο, καθώς ο τρόπος με τον οποίο σουτάρει ο Βραζιλιάνος είναι έργο τέχνης.

Κάπως έτσι το είδε και Ντοναρούμα, μένοντας άγαλμα και ανήμπορος ν’ αντιδράσει στο πλασέ του εξτρέμ των Καταλανών.

Η απόλυτη φτώχεια στην φαβέλα

Ο Ραφίνια γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1996 στην Ρεστίνγκα, μια φαβέλα στην περιοχή του Πόρτο Αλέγκρε, λίγο μακριά από το κέντρο της πόλης.

Και πως ήταν τα παιδικά χρόνια του σταρ της Μπαρτσελόνα; Κάτι παραπάνω από δύσκολα, αν κρίνει κάποιος από τις αφηγήσεις του διεθνούς άσου, ή καλύτερα για ν’ ακριβολογούμε, ο όρος δύσκολα δεν μπορεί να αποδώσει την πραγματικότητα.

Μεγάλωσε συνθήκες φτώχειας και δεν ήταν λίγες οι φορές που η κατάσταση έφτανε σε σημείο εξαθλίωσης.

«Μια ζωή μέσα στους δρόμους…» θα μπορούσε να τιτλοφορείται η ζωή του Ραφίνια ως παιδί, για να δανειστούμε και τους στίχους του τραγουδιού.

Μεγάλωσε σ’ ένα μικρό σπίτι στη φαβέλα και έπεφτε για ύπνο στο μοναδικό δωμάτιο που υπήρχε. Εκεί κοιμόνταν όλη η οικογένεια αλλά και τα ζώα που είχαν.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο ίδιος ικέτευσε στους δρόμους του Πόρτο Αλέγκρε για τα προς το ζην. Και για να «αντιγράψουμε» ακόμα μια φορά την σοφία των τραγουδιών, ένα είναι το σίγουρο. «Για ένα κομμάτι ψωμί πρέπει να φτύσεις αίμα δικέ μου».

Υπήρχε αδικία και φτώχεια στον κόσμο του Ραφίνια αλλά υπήρχε και το ριζικό, ναι αυτό που αναφέραμε στον πρόλογο.

Και το ριζικό του Βραζιλιάνου επιθετικού έμελλε να είναι καλό.

Το ταλέντο στο ποδόσφαιρο έδωσε τη δυνατότητα στον Ραφίνια να βρει έναν καλύτερο τρόπο ζωής και τώρα απολαμβάνει αγαθά που πριν από δεκαπέντε χρόνια ήταν γι’ αυτόν και την οικογένειά του, άπιαστα όνειρα.

Η Σπόρτινγκ και ο Φερνάντες

Ο Ραφίνια έφυγε από την πατρίδα του και σε ηλικία 20 χρονών πήρε μεταγραφή στην Βιτόρια Γκιμαράες στην Πορτογαλία, αποδεικνύοντας πολύ γρήγορα την αξία του.

Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και απέκτησε τον Ραφίνια σε ηλικία 22 ετών και όπως αποδείχθηκε ήταν μια σωστή κίνηση από τα «λιοντάρια».

Έμεινε ένα χρόνο στην πορτογαλική ομάδα καθώς η Ρεν έδωσε 21 εκατ. Ευρώ για να τον εντάξει στο δυναμικό της. Αυτή τη χρονιά στην Σπόρτινγκ έγινε πολύ καλός φίλος με τον Μπρούνο Φερνάντες και ο Βραζιλιάνος άσος έχει μιλήσει πολλές φορές με κολακευτικά λόγια για τον πρώην συμπαίκτη του.

«Ο Μπρούνο είναι φίλος μου και μ’ έχει βοηθήσει πολύ. Ήταν πάντα εκεί για μένα» έχει τονίσει ο Ραφίνια για τον μεσοεπιθετικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μετά τη Ρεν, ο Ραφίνια πήρε μεταγραφή στη Λιντς κι έπαιξε στην Πρέμιερ Λιγκ και τώρα η Μπαρτσελόνα, συνεχίζοντας μια παράδοση των Βραζιλιάνων παικτών που έκαναν τεράστια καριέρα στην ομάδα της Βαρκελώνης.

Ο Ραφίνια έκανε ένα μοναδικό show λοιπόν στο Παρίσι και αν η Μπαρτσελόνα καταφέρει να πάρει την πρόκριση στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, θα το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον Ραφίνια.

Τον πιτσιρικά που ικέτευε για φαγητό στους δρόμους του Πόρτο Αλέγκρε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ