Κύπελλα Ευρώπης: Το «εις το επανιδείν» του Ολυμπιακού, η σύγκριση με το 2005 και οι «πικρές» αλήθειες… (vids)

Κύπελλα Ευρώπης: Το «εις το επανιδείν» του Ολυμπιακού, η σύγκριση με το 2005 και οι «πικρές» αλήθειες… (vids)

Από αύριο τα «κύπελλα Ευρώπης» είναι ξανά μια πικρή ιστορία για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Ήταν Δεκέμβρης του 2005, όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο με μπόλικο προβληματισμό υποδέχονταν την είδηση πως καμία από τις έξι ομάδες μας στα κύπελλα Ευρώπης δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει κάποιο εισιτήριο για τα νοκ-άουτ του Φλεβάρη.

Έφτασε Νοέμβρης του 2022 για να (ξανά)συμβεί κάτι αντίστοιχο και αυτό θα μπορούσε να έχει και καλή ανάγνωση διότι ενδιάμεσα χωρούν 17 ολόκληρα χρόνια. Μόνο που η ιστορία δεν είναι έτσι ακριβώς. Και σίγουρα δεν την κουβεντιάζει κανείς στα Κύπελλα Ευρώπης πέραν από τον Ολυμπιακό που τα τελευταία 100 βράδια του θα μπορούσες να τα συναντήσεις μελλοντικά σε κάποιο βιβλιοπωλείο: στο ράφι με τα «θρίλερ» και τη «μεταφυσική».

Διότι άντε να σου έλεγε κάποιος στις 20 Ιουλίου πως ο πρωταθλητής Ελλάδας θα έχανε μόλις ένα εκτός έδρας παιχνίδι του από τα έξι που χώρεσαν στο ευρωπαϊκό του καλεντάρι ως τις 27 Οκτώβρη και τελικά θα έμενε εκτός νυμφώνος. Ή ότι σε αυτό το ταξίδι τέσσερα ματς μακριά από το Καραϊσκάκη και ένα στο Φαληρικό γήπεδο θα άλλαζαν «αποτέλεσμα» στις καθυστερήσεις, υποχρεώνοντας τον Ολυμπιακό στην ανταλλαγή τεσσάρων νικών και μιας ισοπαλίας με τέσσερις ισοπαλίες και μια ήττα! Κάτι σαν τον νόμο του Μέρφι, εκείνον που επιμένει πως «όταν κάτι μπορεί να πάει στραβά, όλα θα πάνε στραβά».

Ως το 90΄+2΄

Το παράδειγμα της περασμένης Πέμπτης έμελλε να γίνει το πλέον χαρακτηριστικό και τελικά και το καταδικαστικό σε τούτη τη προσπάθεια. Στο 90΄+2 της αναμέτρησης με τη Φράιμπουργκ στο Europa Park ο πρωταθλητής Ελλάδας προηγούνταν με 1-0 της καταπληκτικής φέτος γερμανικής ομάδας του Κρίστιαν Στράιχ και ήταν έτοιμος να πανηγυρίσει μια σπουδαία νίκη.

Την ίδια στιγμή στο «Μπουζουάρ» της Ναντ η γαλλική ομάδα ήταν στο 1-1 με τη Καραμπάγκ και το αποτέλεσμα αυτό είχε και άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον: Ολυμπιακός και Ναντ συγκατοικούσαν στους 4 βαθμούς και όλα έδειχναν πως θα έλυναν τις διαφορές τους για το εισιτήριο που οδηγεί στους «24» του Conference League απόψε στο γήπεδο «Καραϊσκάκης».

Ούτε στο… σινεμά

Αυτός ο συσχετισμός –του τελικού πρόκρισης στο Φάληρο- θα έμενε στην θέση του αν στις καθυστερήσεις που απέμεναν δεν έμπαινε κάποιο γκολ. Ή αν σκόραρε μόνο η Φράιμπουργκ. Μόνο ο Ολυμπιακός. Μόνο η Καραμπάγκ. Μόνο η Ναντ. «Χαλούσε» μόνο αν πετύχαιναν γκολ ταυτόχρονα και οι Γερμανοί και οι Γάλλοι: Προέκυψε το…. Τζακ-ποτ αλλά αυτό δεν παραξένεψε κανέναν.

Διότι όπως ήδη αναφέραμε όσα συνέβησαν σε τούτο το «ερυθρόλευκο» ταξίδι φέτος θα μπορούσε να αποτελέσουν αφορμή για… λογοτεχνία. Κάπως έτσι έγινε και στη Χάιφα με τη Μακάμπι (20/7, 1-1, Χαζίζα 90΄+2΄), τη Μπρατισλάβα (11/9, 2-2, Σάπονιτς 90΄+4), με τον Απόλλωνα Λεμεσού στο «Καραϊσκάκης» (25/8, 1-1, Πίτας 90΄), στη Ναντ (8/9, 1-2, Γκεσάν 90΄+3΄). Ολοκληρώθηκε με το να συμβεί ταυτόχρονα σε Γερμανία και Γαλλία σε αυτό που λένε «κορύφωση» του δράματος.

Απολογισμός στην ώρα του

Ήταν μόνο «ατυχία» όλο αυτό και τέλος πάντων φτάνει η ατυχία να εξηγήσει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο μια τέτοια κατάσταση; Προφανώς όχι. Ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να συλλέξει όλα τα μηνύματα ανοίγοντας το «μαύρο κουτί» αυτής της υπόθεσης. Και της δεδομένης αγωνιστικής του ευθύνης –δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες στο Φάληρο λέει ο… λογαριασμός- .

Μόνο που το timing αυτή τη στιγμή δεν προσφέρεται για απολογισμό. Απόψε υποδέχεται τη Ναντ στο Φάληρο με μια σειρά από «υποχρεώσεις» που δεν είναι τελικά και τόσο τυπικές να τον βαραίνουν. Και κυρίως από την Κυριακή (6/11) ως την επόμενη ουσιαστικά απλώνονται στο χορτάρι οι πιθανότητες επιστροφής των Ερυθρόλευκων στην διεκδίκηση του φετινού πρωταθλήματος.

Η άλλη όψη

Φυσικά όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις. Η ομάδα που τη Πέμπτη στρίμωξε άγρια την φορμαρισμένη Φράιμπουργκ μέσα στο σπίτι της, δεν γίνεται να τα βλέπει όλα μαύρα: Η ημιτελής συμφωνία του Αλέξανδρου Πασχαλάκη που φόρεσε μπέρτα σούπερ-ήρωα ως το 90΄+2΄, η εντυπωσιακή προσαρμογή του 19χρονου Ανδρέα Ντόι σε αυτό το επίπεδο απαιτήσεων, η εικόνα του Ολυμπιακού στο καταπληκτικό πρώτο ημίχρονο που θα μπορούσε τελικά να έχει «καθαρίσει τη μπουγάδα» αν δεν πήγαιναν στράφι κλασικές ευκαιρίες: Όλα τους «σημάδια» ουσιαστικής ανάκαμψης για ένα σύνολο που ακόμη δεν έχει δείξει τις πραγματικές της δυνατότητες.

«Ήταν καταπληκτικός ο Ολυμπιακός» παραδέχτηκε ο Κρίστιαν Στράιχ αποδίδοντας τα εύσημα. «Δεδομένου του αντιπάλου, ήταν η καλύτερη φετινή εμφάνιση ελληνικής ομάδας για 60΄-70΄» πρόσθεσε σχολιάζοντας στο διαδίκτυο ο πολύπειρος Κώστας Κατσουράνης. Δεν τα αφήνεις αυτά στη μοίρα τους, ειδικά όταν τώρα μπήκε ο Νοέμβρης. Τα βήματα εμπρός που γίνονται επιβάλλεται να έχουν και την ανάλογη συνέχεια στο μονοπάτι που χάραξε ο Μίτσελ.

Η πικρή αλήθεια

Εκείνον τον Δεκέμβρη του 2005 το ελληνικό ποδόσφαιρο παρά την αποτυχία ήταν ακόμη στο Νο 8 του UEFA ranking -εξ ου και οι έξι ομάδες στα κύπελλα Ευρώπης, ανάμεσα τους ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκούς με θέση στους ομίλους του Champions League-. Τον Οκτώβρη του 2022 η κατρακύλα στον κατήφορο μας έχει ρίξει στο Νο 20 και πλέον στο καλύτερο σενάριο η σεζόν θα ολοκληρωθεί με την Ελλάδα στο Νο 19.

Αυτό σημαίνει πως από τη σεζόν 2024-25 επιστρέφουμε στις τέσσερις ομάδες (όπως φέτος) εκ των οποίων ο πρωταθλητής θα αγωνίζεται από τον πρώτο προκριματικό του Champions League και οι υπόλοιποι στα προκριματικά του Conference League. Η κατάσταση μοιάζει να ορίζει τη διαφορά της ημέρας με τη νύχτα. Δεκαεπτά χρόνια μετά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και η ευθύνη προφανώς δεν πέφτει σε ερυθρόλευκες πλάτες. Δεν φταίει ο Ολυμπιακός που ήταν μόνος του από τον Αύγουστο στην Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο

Δεν ευθύνεται που η τελευταία νίκη του Παναθηναϊκού (245 στο UEFA ranking) στα κύπελλα Ευρώπης χάνεται στο 2017 και η τελευταία νίκη του σε ομίλους καταγράφηκε τον Νοέμβρη του 2012. Δεν έχει σχέση με το γεγονός ότι ο –προκαταβολικά ισχυρός σε όλες τις κληρώσεις- ΠΑΟΚ (No 60 στο ranking) αποκλείστηκε από τη Λέφσκι Σόφιας τον Ιούλιο και ότι η ΑΕΚ (No 125 στο ranking) κατάφερε να μείνει συνολικά φέτος εκτός διαδικασίας. Όλα αυτά τα χρόνια ο Ολυμπιακός είναι ο μόνος πραγματικά συνεπής σε προσφορά στον «κοινό» λογαριασμό των ελληνικών ομάδων στα κύπελλα Ευρώπης και ο ΠΑΟΚ ο μοναδικός που έχει συμβάλλει.

Δεν φτάσαμε τυχαία ως εδώ. Και δεν φαίνεται να υπάρχει και κάποιο σχέδιο απόδρασης στο συρτάρι. Ειδικά όσο κανείς δεν κάθεται γύρω από ένα τραπέζι να κάνει μια τέτοια συζήτηση. Όσο οι ομάδες μας για παράδειγμα παίζουν προκριματικά από τον Ιούνη και το πρωτάθλημα ξεκινά τέλη Αυγούστου ας πούμε αυτά θα έχουμε. Αλλά όπως φαίνεται ουσιαστικά απασχολεί πολύ λίγους και συνήθως σε λάθος στιγμή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ