Στιβ Κούπερ: Ποιος είναι ο προπονητής που οδηγεί τη Νότιγχαμ Φόρεστ στην Premier League (pics)

Στιβ Κούπερ: Ποιος είναι ο προπονητής που οδηγεί τη Νότιγχαμ Φόρεστ στην Premier League (pics)

Ο Στιβ Κούπερ έχει μεταμορφώσει τη Νότιγχαμ Φόρεστ και βήμα-βήμα την οδηγεί προς την άνοδο στην Premier League μετά από 23 χρόνια. Ποιός είναι όμως ο Ουαλός προπονητής;

Για να δούμε τη Νότιγχαμ Φόρεστ στα σαλόνια της Premier League πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο αρκετά πίσω. Συγκεκριμένα, στην περίοδο 1998-99. Μετά από 23 χρόνια όμως η ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη μοιάζει να είναι πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία.

Κάθε επιτυχία έχει και τον πρωταγωνιστή της. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση, στην οποία ο Στιβ Κούπερ είναι το… πρώτο όνομα. Ο Ουαλός προπονητής μεταμόρφωσε ολικά τη Νότιγχαμ. Όταν ανέλαβε τον Σεπτέμβριο η αγγλική ομάδ είχε μαζέψει μόλις έναν βαθμό στην Championship μετά από επτά αγωνιστικές. Αυτό ήταν και το χειρότερο ξεκίνημα του συλλόγου από το 1913!

Με τον Κούπερ στον πάγκο, οι «κόκκινοι» μετρούν 19 νίκες και 5 ήττες σε 33 παιχνίδια, ενώ βρίσκονται στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα, όντας στο -7 από την απευθείας άνοδο, αλλά και μέσα στις θέσεις για τα πλέι οφ ανόδου. Όλα αυτά τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, ενώ έχουν και δυο ματς λιγότερα.

Όλη αυτή η επιτυχία πιστώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον 42χρονο τεχνικό, που πέρα από την πορεία στο πρωτάθλημα οδήγησε τη Φόρεστ μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου. Αυτή ήταν και η πρώτη παρουσία της ομάδας σε προημιτελική φάση οποιασδήποτε διοργάνωση από το 1996, όταν είχε κονταριστεί με την Μπάγερν στους «8» του Κυπέλλου UEFA.

Το γρήγορο ξεκίνημα και τα… αστέρια του

Τη σεζόν 1998-99, δηλαδή την τελευταία σεζόν της Νότιγχαμ στην Premier League, ο Στιβ Κούπερ βίωνε το επαγγελματικό του ντεμπούτο ως ποδοσφαιριστής στην Ρέξαμ. Δεν κατάφερε ποτέ να παίξει σε επίσημο αγώνα της πρώτης ομάδας των «Δράκων» όμως και η προπονητική μπήκε άμεσα στη ζωή του.

Ο τότε προπονητής του στη Ρέξαμ, Μπράιαν Φλιν, του έδωσε μεγάλη ευκαιρία. Σε ηλικία είκοσι ετών του έδωσε τα «κλειδιά» για τα τμήματα υποδομής της ομάδας και κυρίως την ομάδα Κ18. Έπειτα από 7 χρόνια έγινε ένας από τους νεαρότερους προπονητές που εξασφάλισε το UEFA Pro και πλέον η απόφαση είχε παρθεί. Το μέλλον του ήταν έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Η Λίβερπουλ άρπαξε τον Στιβ από την Ρέξαμ και τον έβαλε να εργαστεί στα δικά της τμήματα υποδομής. Και το έκανε με απόλυτη επιτυχία. Ανέδειξε παίκτες όπως οι Τρεντ Αλεξάντερ – Άρνολντ, Ραχίμ Στέρλινγκ και Κόνορ Κόουντι. Η πενταετή δουλειά στη Λίβερπουλ τον οδήγησε στην Εθνική Αγγλίας Κ16 και στη συνέχεια στην Κ17.

Με τα «λιονταράκια» της Κ17 ο Κούπερ έγραψε… ιστορία. Έφατσε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της κατηγορίας και το 2017 κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Πρόκειται για τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο των Άγγλων σε οποιαδήποτε ηλικιακή κατηγορία από το 1966.

Φυσικά, είχε ως συμπρωταγωνιστές τα… αστέρια του. Ο Φιλ Φόντεν, ο Τζέιντον Σάντσο, ο Κάλουμ Χάντσον – Οντόι, ο Εμίλ Σμιθ Ρόου, ο Κόνορ Γκάλαχερ και ο Ράιαν Μπρούστερ είναι κάποια από αυτά. Παίκτες που αυτή τη στιγμή τα ονόματα τους συζητιούνται σε όλη την Ευρώπη.

Η μεταμόρφωση και ο μεγάλος στόχος

Μετά τις εθνικές επιτυχίες ήρθε η ώρα της Championship και συγκεκριμένα της Σουόνσι. Ο Ουαλός οδήγησε τους «κύκνους» δύο φορές στα πλέι οφ ανόδου στην Championship και τον Σεπτέμβριο δέχθηκε να αναλάβει την ουραγό Νότιγχαμ, παρότι είχε τραβήξει την προσοχή ομάδων της Premier League.

Η φιλοσοφία του, η νοοτροπία του και η εμπιστοσύνη που έδειξε στους νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που διαθέτει η ομάδα σε συνδυασμό με τις καλές κινήσεις που έγιναν τον Ιανουάριο, έχουν μεταμορφώσει τους «κόκκινους» και τους έχουν φέρει πολύ κοντά στον μεγάλο τους στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την επιστροφή στην Premier League.

Φυσικά, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Ούτε μπορεί να θεωρείται κάτι δεδομένο. Όπως και να ‘χει όμως ο Κούπερ άλλαξε σελίδα ολοκληρωτικά στον σύλλογο. Έφερε ρεαλιστικές ελπίδες για ένα λαμπρό «αύριο» στο «Σίτι Γκράουντ» και δείχνει ικανός να γράψει ιστορία με τη Νότιγχαμ, πετυχαίνοντας την ιστορική επιστροφή στο κορυφαίο επίπεδο του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Όλοι λένε για το πάθος του, την μεθοδικότητα του, την αφοσίωση του και τη δουλειά που κάνει, προκειμένου να παίρνει το 100% από τους παίκτες του. Και αυτό είναι κάτι που φαίνεται από τη σπουδαία χρονιά που κάνει στον πάγκο της ομάδας του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ