Κόπα Άφρικα – Τα μεγάλα αστέρια της διοργάνωσης

Κόπα Άφρικα – Τα μεγάλα αστέρια της διοργάνωσης

To Κύπελλο Εθνών Αφρικής βρίσκεται στην σέντρα, με πολλά αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου να είναι έτοιμα να λάμψουν με στόχο την... κορυφή.

Η 33η έκδοση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής βρίσκεται προ των πυλών. Η διεξαγωγή της μεγάλης γιορτής του αφρικάνικου ποδοσφαίρου πέρασε από σαράντα… κύματα, ωστόσο έστω και με ένα χρόνο καθυστέρηση τα γήπεδα του Καμερούν, αναμένεται να γεμίσουν με πολλά αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. 

Το τουρνουά κάνει σέντρα την Κυριακή στις 9 Ιανουαρίου, και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 6 Φεβρουαρίου ημερομηνία στην οποία θα διεξαχθεί ο μεγάλος τελικός. 

 Το ταλέντο ξεχειλίζει στα περισσότερα από τα ρόστερ των ομάδων που θα συμμετάσχουν σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό τουρνουά. Επομένως αν όλα εξελιχθούν ομαλά, μιας και στην Covid –19 εποχή ποτέ δεν ξέρεις, αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, να παρακολουθήσουμε ένα πλούσιο θέαμα το οποία  αναμφισβήτητα μπορούν να προσφέρουν παίκτες παγκόσμιας κλάσης που θα μαγνητίσουν τα βλέμματα. 

Φυσικά τα δύο μεγάλα ονόματα που ξεχωρίζουν στην διοργάνωση είναι το επιθετικό δίδυμο της Λίβερπουλ Μο Σαλάχ και Σάντιο Μανέ, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να πάρουν στους ώμους τους Σενεγάλη και Αίγυπτο αντίστοιχα στον δρόμο προς την… κούπα. 

Ωστόσο τα συγκεκριμένα ονόματα δεν είναι τα μοναδικά «διαμαντάκια» του τουρνουά με πολλές ομάδες να διαθέτουν παραπάνω από έναν σταρ στο δυναμικό τους.  

Από τον εκρηκτικό Μαχρέζ(Αλγερία), στην αποκάλυψη Άλε(Ακτή Ελεφανταστού), μέχρι τον φευγάτο από την Άρσεναλ Ομπαμεγιάνγκ(Γκαμπόν) οι επιλογές είναι πολλές και τα γούστα των πιο απαιτητικών ποδοσφαιρόφιλων καλύπτονται απόλυτα.  

 

10. Αχράφ Χακίμι (δεξί μπακ, Μαρόκο) 

Σύλλογος: Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία) 

Ηλικία: 23 

Συμμετοχές: 41 

Γκολ: 5 

Ο Χακίμι είναι ένα από τα καλύτερα νεαρά ταλέντα στην Αφρική εδώ και χρόνια, όπως αποδεικνύεται από τις 41 διεθνείς συμμετοχές του μέχρι τα 23 του. Έχοντας πάρει μια μεταγραφή με πολλά χρήματα από την Ίντερ στην Παρι το περασμένο καλοκαίρι, ο Χακίμι έφτασε στο Παρίσι, όπου έχει συνεισφέρει τρία γκολ και τρεις ασίστ από τη θέση του δεξιού μπακ μέχρι στιγμής στη σεζόν. Είναι βασικό γρανάζι στην εθνική του Μαρόκου τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ δεν έχασε ούτε λεπτό στην προηγούμενη διοργάνωση, εκεί βέβαια που το Μαρόκο έπεσε θύμα έκπληξης και σταμάτησε στην φάση των «16», μένοντας εκτός από το Μπενίν στην διαδικασία των πέναλτι. 

9. Καλίντου Κουλιμπαλί (Σέντερ μπακ, Σενεγάλη) 

Σύλλογος: Νάπολι (Ιταλία) 

Ηλικία: 30 

Συμμετοχές: 53 

Γκολ: 0 

Ο σταρ της Νάπολι ο οποίος βρίσκεται συνεχώς στα ραντάρ μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ, εξακολουθεί να παραμένει ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς στην Ευρώπη. Ο Κουλιμπαλί έχει αποκομίσει έναν τραυματισμό στον μηριαίο μηριαίο, αλλά συμπεριλήφθηκε κανονικά στην αποστολή  της Σενεγάλης, κάτι που μαρτυρά πως θα είναι διαθέσιμος σύντομα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Νάπολι έχασε μόλις έναν αγώνα πρωταθλήματος μέχρι τον τραυματισμό του.  

8. Βιλφέρντ Ντιντί (Αμυντικός / Μέσος, Νιγηρία) 

Σύλλογος: Λέστερ Σίτι (Αγγλία) 

Ηλικία: 25 

Συμμετοχές: 43 

Γκολ: 0 

Η Λέστερ η οποία είναι ήδη πληγωμένη από τραυματισμούς, θα αναγκαστεί να χάσει για περίπου έναν μήνα, και έναν από τους βασικούς τις πυλώνες μέσα στη σεζόν. Ο Ντιντί είναι ένας από τους παίκτες με το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Πρέμιερ Λιγκ, με άπαντες στο συγκρότημα της Νιγηρίας να ποντάρουν πολλά στο πρόσωπο του. Μετατοπισμένος σε σέντερ μπακ κατά καιρούς, ο Ντιντί έχει κατά μέσο όρο σχεδόν τέσσερα επιτυχημένα τάκλιν ανά αγώνα και έχει πάρει το μανδύα του Καντέ, ως η δύναμη της μεσαίας γραμμής με των «αλεπούδων».  

   

7. Σεμπάστιαν Αλε (Επιθετικός, Ακτή Ελεφαντοστού) 

Σύλλογος: Άγιαξ (Ολλανδία) 

Ηλικία: 27 

Συμμετοχές: 8 

Γκολ: 3 

Ο Άλε ο οποίος φαινόταν στην καλύτερη περίπτωση μέτριος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Πρέμιερ Λιγκ με τη Γουέστ Χαμ, είναι εντελώς διαφορετικός αυτή την σεζόν κάνοντας πράγματα και θαύματα με την φανέλα του Άγιαξ. Πράγματι, μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως ο 27χρονος  είναι στην καλύτερη φόρμα από οποιονδήποτε στη διοργάνωση, σημειώνοντας  10 γκολ σε έξι αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ στη φάση των ομίλων αυτή τη σεζόν, συν άλλα 12 σε 17 αγώνες στο ολλανδικό πρωτάθλημα. Ο Άλε μπορεί να εξελιχθεί σε πρόσωπο του τουρνουά για την Ακτή Ελεφαντοστού, ειδικά σε περίπτωση που καταφέρει και ταιριάξει με τους Πέπε και Ζαχα στην επιθετική γραμμή των «ελεφάντων». 

6. Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ(Φόργουορντ, Γκαμπόν) 

Σύλλογος: Άρσεναλ (Αγγλία) 

Ηλικία: 32 

Συμμετοχές: 71 

Γκολ: 29 

 Ο Ομπαμεγιάνκ ο οποίος βρίσκεται εδώ καιρό στον «πάγο»,  από την ομάδα της Άρσεναλ και φημολογείται ότι θέλει να φύγει,  θα εμφανιστεί αρκετά… πεινασμένος στο τουρνουά, με σκοπό να υπενθυμίσει στον κόσμο — και στον προπονητή της Άρσεναλ, Μικέλ Αρτέτα — την αξία του. Ο επιθετικός της Άρσεναλ αποτελεί ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η ομάδα της Γκαμπόν και η ελπίδα της χώρας για κάτι καλό στην φετινή διοργάνωση. Ωστόσο είναι πολύ πιθανό να χάσει τα πρώτα παιχνίδια του ομίλου, καθώς πριν λίγες ημέρες βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. 

5. Τόμας Παρτέι(μέσος, Γκάνα) 

Σύλλογος: Άρσεναλ (Αγγλία) 

Ηλικία: 28 

Συμμετοχές: 34 

Γκολ: 12 

Ο Τόμας Παρτέι μετατράπηκε αθόρυβα σε έναν από τους πιο πολύτιμους παίκτες στην Πρέμιερ Λιγκ και η απώλεια του θα γίνει αισθητή στην Άρσεναλ. Πράγματι, οι κανονιέρηδες φημολογείται ότι θα ψάξουν στη μεταγραφική αγορά μόνο και μόνο για να καλύψουν το κενό του 28χρονου μέσου. Δεύτερος στην ομάδα της Άρσεναλ σε επιτυχημένα τάκλιν και τρίτος σε επιτυχημένες ντρίμπλα, ο Πάρτεϊ είναι ένα πραγματικό ταλέντο box-to-box που μπορεί να οδηγήσει την Γκάνα μακριά στην διοργάνωση. 

  

4.Εντουάρτ Μεντί (Τερματοφύλακας, Σενεγάλη) 

Σύλλογος: Τσέλσι (Αγγλία) 

Ηλικία: 29 

Συμμετοχές: 16 

Τα επιθετικά ταλέντα βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας για προφανείς λόγους, αλλά ο Μεντί έχει αποδείξει ότι είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες της Πρέμιερ Λιγκ από τότε που έφτασε στην Τσέλσι το 2020, και το ταλέντο αναμένεται να λάμψη σε αυτήν τη διοργάνωση. Ο Μεντι, ο οποίος  βοήθησε τα μέγιστα, ώστε η Σενεγάλη να φτάσει στον τελικό το 2019, αυτή τη φορά θέλει να φορέσει το μετάλλιο του νικητή. Ο 29χρονος είναι στατιστικά ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στο Αγγλικό πρωτάθλημα αυτή τη σεζόν, πράγμα που σημαίνει ότι η Σενεγάλη έχει έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες στο οπλοστάσιο της. 

3. Σάντιο Μανέ (Επιθετικός, Σενεγάλη) 

Σύλλογος: Λίβερπουλ (Αγγλία) 

Ηλικία: 29 

Συμμετοχές: 80  

Γκολ: 26 

Το έτερο αστέρι της Σενεγάλης. Ο μεσοεπιθετικός της Λίβερπουλ προετοιμάζεται να ηγηθεί της ομάδας του Σισέ, η οποία είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί. Ο Μανέ αναμένεται να πάρει το φορτίο του σκοραρίσματος στους ώμους του, με στόχο να φέρει στην Σενεγάλη το πρώτο Κόπα Άφρικα της ιστορίας της. 

2. Ριγιάντ Μαχρεζ (Επιθετικός, Αλγερία) 

Σύλλογος: Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία) 

Ηλικία: 30 

Συμμετοχές: 70 

Γκολ: 26 

Ο Ριγιάντ Μαχρέζ αποτελεί το μεγάλο αστέρι της Αλγερίας στο φετινό τουρνουά. Ο άσος της Σίτι είναι ο παίκτης σημείο αναφορά για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, και θα είναι ο μπροστάρης της Αλγερίας στην υπεράσπιση των σκήπτρων.

1.Μοχάμεντ Σαλάχ(Επιθετικός, Αίγυπτος) 

Σύλλογος: Λίβερπουλ (Αγγλία) 

Ηλικία: 29 

Συμμετοχές: 74 

Γκολ: 45 

Το μεγαλύτερο όνομα της διοργάνωσης, Μοχάμεντ Σαλάχ. Ο Αιγύπτιος  βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα σκοράροντας ακατάπαυστα, με την φανέλα της Λίβερπουλ. Ελπίζει να μεταφέρει την φόρμα του και στο Κόπα Άφρικα και να οδηγήσει την Αίγυπτο στην ογδόη κατάκτηση στην ιστορία της.  

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ