Ο Ζεσούς, ο Αμπέλ και η μεγάλη επιστροφή της Βραζιλίας

Ο Ζεσούς, ο Αμπέλ και η μεγάλη επιστροφή της Βραζιλίας

Ο Άμπελ Φερέιρα είναι ο τελευταίος εκπρόσωπος της πορτογαλικής μετανάστευσης στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Μία διαδικασία που άνοιξε με την μεγάλη επιτυχία του Ζέσους στη Φλαμένγκο!

Πριν μία τριετία, θα έμοιαζε με κακόγουστο αστείο… Όμως, πλέον εξελίσσεται σε μόδα. Οι βραζιλιάνικες ομάδες πραγματοποιούν μία ιστορική στροφή στη φιλοσοφία τους και απευθύνονται σε Πορτογάλους προπονητές για να εξελίξουν τα αγωνιστικά σχέδια τους. Ακόμα το πορτογαλικό στοιχείο δεν αποκτήσει πλειοψηφικό ρεύμα στο Campionato Brasileiro, αλλά γίνεται όλο και πιο έντονο.

Ασφαλώς, αυτή η πρακτική έχει την απαρχή της στην άκρως επιτυχημένη δουλειά του Ζόρζε Ζέσους στη Φλαμένγκο. Ο νυν προπονητής της Μπενφίκας και ένας από τους κορυφαίους στην πατρίδα του, κατέκτησε τα πάντα με τη «Φλα». Υπό την καθοδήγηση του Ζέσους, η Φλαμένγκο στέφθηκε πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής και Βραζιλίας και έπαιξε κυριαρχικό ποδόσφαιρο. Είναι τόσο μεγάλη η επιρροή που άσκησε ο Ζεσούς στη Βραζιλία, που ως προσόν του Άμπελ Φερέιρα αναφέρεται η πρόσφατη πρόκριση του ΠΑΟΚ επί της Μπενφίκα.

Η εμφάνιση του ΠΑΟΚ απέναντι στην ομάδα του Ζόρζε Ζέσους και ανέβασε κατακόρυφα τις μετοχές του Φερέιρα στην Βραζιλία και τον έκανε ελκυστικό για τις μεγάλες ομάδες της χώρας. Ο Αμπέλ κατάφερε να αποκλείσει τον προπονητή, που τον είχαν σαν… Θεό στη «χώρα του καφέ» όσο βρισκόταν στον πάγκο της Φλαμένγκο και το όνομά του μπήκε βρέθηκε αμέσως στις λίστες πολλών βραζιλιάνικων ομάδων. Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ μπήκε στο κάδρο και έγινε θέμα συζήτησης στην Λατινική Αμερική.

Από τη στιγμή που το πορτογαλικό πείραμα απέδωσε στη Φλαμένγκο, ήταν λογικό να βρει μιμητές στη χώρα της «σελεσάο». Άλλωστε, ο Ζέσους δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε κόουτς, αλλά ήταν ήδη αναγνωρισμένος στην Ευρώπη και με υψηλό κασέ. Διότι σε αντίθεση με το παρελθόν, πλέον υπάρχουν σύλλογοι στη Βραζιλία με μεγάλους προϋπολογισμούς, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν ποιοτικές συνθήκες εργασίας στα τοπ ονόματα της προπονητικής. Ένας μαγνήτης που ελκύει όλο και πιο πολλούς…

Η στροφή στην πορτογαλική τεχνογνωσία έχει και άλλη εξήγηση. Επί δεκαετίες, η Βραζιλία λειτουργεί σαν ακαδημία της Ευρώπης. Ειδικά οι πορτογαλικές ομάδες που λόγω γλώσσας και κουλτούρας συγγενεύουν με τη Βραζιλία, έχουν αναπτύξει οργανωμένα δίκτυα σκάουτινγκ και εντοπίζουν τα σπουδαιότερα ταλέντα σε μικρή ηλικία και τα αποκτούν με εξαιρετικά μικρό τίμημα. Ένα μεγάλο μέρος της δυναμικής του ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία, έχει βασιστεί σε αυτή τη δυνατότητα.

Η λογική ορισμένων Βραζιλιάνων παραγόντων, αφού πια έχουν χρήματα στη διάθεση τους, είναι να αντιστρέψουν αυτή τη ροή. Με την πρόσληψη Πορτογάλων προπονητών, αποσκοπούν στην εξέλιξη των πρότζεκτ τους και στην αναβάθμιση των ακαδημιών τους. Ώστε να παρέχουν υψηλές συνθήκες στους νεαρούς παίκτες και να τους διατηρούν στο δυναμικό τους για περισσότερα χρόνια και είτε να στήνουν ρόστερ πάνω σε αυτούς, είτε να τους πουλούν ακριβά.

Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες Πολλοί Πορτογάλοι δούλεψαν ή δουλεύουν στη Βραζιλία. Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ είχε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για να αναλάβει τη Φλαμένγκο, μετά την αποχώρηση του Ζεσούς. Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα εργάστηκε για Σάντος για αρκετούς μήνες. Πριν λίγες μέρες, ο Ρικάρντο Σα Πίντο συμφώνησε με τη Βάσκο Ντα Γκάμα. Εσχάτως, ο Άμπελ Φερέιρα φαίνεται πως έχει κλείσει στην Παλμέιρας.

Αναμφίβολα, το μπόλιασμα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου με πορτογαλική τεχνογνωσία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι μία διαδικασία που εξελίσσεται και σύντομα θα φανεί από τα αποτελέσματα της εάν θα συνεχιστεί ή θα ανακοπεί…  Για την ώρα, ο Άμπελ θα μετακομίσει στο Σάο Πάολο με σκοπό να αποτελέσει μέρος της…

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ