Το «αγαπημένο» 1-0 δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα (vids)

Το «αγαπημένο» 1-0 δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα (vids)

Η Ελλάδα ξεκίνησε με το δεξί στο επίσημο ντεμπούτο του Γκουστάβο Πογέτ στον πάγκο της και με το... αγαπημένο 1-0 «ξύπνησε» μνήμες από τα «χρυσά» χρόνια.

Χωρίς πολλά πολλά. Έτσι όπως μόνο αυτή ξέρει. Με το κλασικό και αγαπημένο 1-0. Ένα γκολ του Τάσου Μπακασέτα ήταν αρκετό για την Ελλάδα στην επίσημη πρεμιέρα του Γκουστάβο Πογέτ στον πάγκο της.

Η «γαλανόλευκη» ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις της σε αυτή τη νέα φάση του Nations League, επικρατώντας με 1-0 της Βορείου Ιρλανδίας στο Μπέλφαστ, με τον αρχηγό να κρίνει την αναμέτρηση και να σφραγίζει ένα σημαντικό «τρίποντο».

Το σκορ για την Ελλάδα ήταν γνώριμο. Το… αγαπημένο 1-0. Το οποίο η αλήθεια είναι πως είχε ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια.

Ήταν το σκορ που εδραίωσε την Ελλάδα στην ελίτ. Το σκορ με το οποίο έφτασε η χώρα στην κορυφή της Ευρώπης το 2004. Αυτό το οποίο οδήγησε τη «γαλανόλευκη» και στο επόμενο Euro του 2008, αλλά και σε αυτό του 2012.

Το 1-0 ήταν το «αγαπημένο» σκορ της εθνικής ομάδας στη «χρυσή» της εποχή.  Με το καλύτερο να έρχεται στη Λισαβόνα, στο «Ντα Λουζ», στον μεγάλο τελικό του ευρωπαϊκού το 2004, με την Πορτογαλία.

Σε εκείνο το Euro, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε μόνο νίκες με 1-0 στα νοκ άουτ παιχνίδια, απέναντι σε Γαλλία, Τσεχία και Πορτογαλία, φτάνοντας με αυτόν τον τρόπο στο Έβερεστ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για πρώτη φορά.

Ακολούθησε το Euro του 2008 για την εθνική. Μπορεί η «γαλανόλευκη» να μην κατάφερε να υπερασπιστεί το στέμμα της, ωστόσο το κλασικό… 1-0 την έστειλε στα τελικά της διοργάνωσης.

Η εθνική ομάδα κατάφερε να τερματίσει πρώτη στον όμιλο των προκριματικών, ολοκληρώνοντας τη συγκεκριμένη φάση με 10 νίκες, εκ των οποίων οι τέσσερις ήρθαν με 1-0!

Το ίδιο σκορ χρειάστηκε για να δώσει το «παρών» και στο Euro του 2012, καθώς από τις επτά νίκες που είχε στα προκριματικά, οι τρεις ήρθαν με τον… πατροπαράδοτο τρόπο του 1-0.

Τόσες νίκες χρειάστηκαν και στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, καθώς τα τρία «1-0» έδωσαν στην Ελλάδα τη δεύτερη θέση και την ευκαιρία να εξασφαλίσει το εισιτήριο για τη Βραζιλία σε δύο παιχνίδια με τη Ρουμανία.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που η εθνική Ελλάδος μπόρεσε να προκριθεί σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, καθώς ούτε στο Euro του 2016, ούτε στα γήπεδα της Ρωσίας το 2018 για το Μουντιάλ, αλλά ούτε στο Euro του 2020, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση.

Και αν βάλει κάποιος στο τραπέζι τα «1-0» που είχε σε αυτό το διάστημα θα καταλάβει γιατί ήρθε αυτή η αποτυχημένη περίοδος. Διότι, στα 30 παιχνίδια που έδωσε συνολικά στα προκριματικά των τριών διοργανώσεων, η Ελλάδα νίκησε μόλις μια (!) φορά με 1-0! Και μάλιστα αυτή ήταν στην τελευταία προκριματική φάση, όταν επικράτησε με 1-0 της Αρμενίας για την 9η αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2020.

Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να επιστρέψει στα… 1-0. Και με τον Πογέτ στον πάγκο έχει ήδη δύο… τέτοια, με το ένα μάλιστα να έρχεται στο πρώτο επίσημο παιχνίδι…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ