Άστον Βίλα: Η μετατροπή του χάους… σε ευρωπαϊκό εισιτήριο

Άστον Βίλα: Η μετατροπή του χάους… σε ευρωπαϊκό εισιτήριο

Η Άστον Βίλα του Ουνάϊ Έμερι δεν κατάφερε μόνο να μην «πνιγεί» αλλά μπόρεσε και κολύμπησε άνετα και θα απολαύσει ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από την νέα χρονιά.

Όταν τον Νοέμβριο ο Ουνάϊ Έμερι ανέλαβε την Άστον Βίλα, εκείνη βρισκόταν στην 16η θέση της Premier League έτοιμη να αποδεχθεί το σενάριο πως στόχος της είναι η παραμονή στην μεγάλη κατηγορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Μισό χρόνο αργότερα, οι «χωριάτες» τερμάτισαν 7οι στην Premier League, αφήνοντας την Τότεναμ για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια εκτός Ευρωπαϊκών διοργανώσεων για να επιστρέψει η ίδια μετά από τη σεζόν 2009/10.

Από τότε που ανέλαβε τους «villagers», αφήνοντας τη Βιγιαρεάλ, ο Ουναϊ Έμερι συγκέντρωσε για χάρη της Βίλα 46 βαθμούς βλέποντας την πλάτη τεσσάρων ομάδων. Της πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Σίτι ( 54β.), της δευτεραθλήτριας Άρσεναλ ( 50β.), της 3ης Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ ( 50β.) και της 5ης Λίβερπουλ ( 47β.).

Διαβάστε επίσης: Ο «μπόμπερ» Μίχαϊλιουκ που βάζει φωτιά στα καλάθια και ο «εγκέφαλος» Νέτο – Ο Μπαρτζώκας αποφασίζει…

Για να κατακτήσει αυτούς τους 46 βαθμούς, ο Ουνάϊ Έμερι χρειάστηκε να << κερδίζει >> 1.96 βαθμούς ανα παιχνίδι, μέσος όρος που ξεπερνούν μόνο ο Πεπ Γκουαρδιόλα (2.41) και ο Μικέλ Αρτέτα (2.31).

Ωστόσο, η ατμόσφαιρα στο Βίλα Παρκ όταν ανέλαβε ήταν αρκετά βαριά εξαιτίας της δυσαρέσκειας σχετικά με την εικόνα και τα αποτελέσματα της ομάδας, με τον Στίβεν Τζέραρντ στον πάγκο. Συναίσθημα που έγινε αισθητό όταν οι φίλοι της Άστον Βίλα ζητούσαν «να φύγει από τον σύλλογο μας » ο Άγγλος τεχνικός. Αν και δυσάρεστη η εικόνα, υπήρξε κατανοητή καθώς η 11μηνη παρουσία του άλλοτε αρχηγού της Λίβερπουλ, ήταν σχεδόν καταστροφική. Τελείωσε την θητεία του στον πάγκο της Βίλα, με 32.5% win – rate, ποσοστό που κατατάσσεται χαμηλά στην 149χρονη ιστορία του συλλόγου και σχεδόν 10% χαμηλότερο από του Ντιν Σμιθ, του ανθρώπου που αντικατέστησε.

Με τον Έμερι, η Άστον Βίλα απέκτησε έναν προπονητή πολύ κοντά στους ελίτ του είδους μετά την εποχή του Μάρτιν Ο’ Νιλ, ο οποίος είναι ο τελευταίος που την είχε οδηγήσει τρεις διαδοχικές χρονιές στην 6η θέση της Premier League από το 2008 έως το 2010 και σε Ευρωπαϊκέ εξορμήσεις.
Μπορεί, το πρώτο πέρασμα του από την Αγγλία και την Άρσεναλ (ο μοναδικός σύλλογος που το έχει απολύσει και αγωνίζεται στα τοπ – 5 πρωταθλήματα) να είχε συνοδευτεί με κάθε είδους κριτική, ωστόσο το βιογραφικό του 51χρονου Βάσκου τεχνικού γράφει 5 τελικούς Europa League, κερδίζοντας τέσσερα τρόπαια ( τρία με τη Σεβίλλη και ένα με τη Βιγιαρεάλ, οδηγώντας την επίσης στα ημιτελικά του Champions league την περσινή σεζόν) και έχει κατακτήσει το εγχώριο τρεμπλ με την Παρί Σεν Ζερμέν τη σεζόν 2017/18, στη Γαλλία. Επίσης, ο Έμερι δεν έχει τερματίσει ποτέ χαμηλότερα από την ένατη θέση στην προπονητική του καριέρα σε LaLiga, Ligue1 και Premier League.

 Οι «χωριάτες» πανηγύρισαν 14 νίκες με τον Ουνάϊ Έμερι στον πάγκο τους στην Premier League και θα τερμάτιζαν στην 5η θέση του πρωταθλήματος αν η σεζόν ξεκινούσε από το νικηφόρο εντός έδρας παιχνίδι (3-1) απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ στις 6 του Νοέμβρη. Νίκη επί αντιπάλου που είχαν να νικήσουν από το 1995 στην έδρα τους.  
 
Συνολικά, η Άστον Βίλα ολοκλήρωσε με 18 νίκες την Premier League. Μπορεί οι τέσσερις να πανηγυρίστηκαν με τον Στίβεν Τζέραρντ στην άκρη του πάγκου, ωστόσο ο σύλλογος του Μπερμιγχαμ με τον Ισπάνο ισοφάρισε τον ρεκόρ νικών (18) του συλλόγου σε μία σεζόν στην Premier League. Πλέον, στην κορυφή της σχετικής λίστας τον όνομα του Ουνάϊ Έμερι κάνει παρέα σ’αυτό του Μπράϊαν Λιτλ, με τον Άγγλο τεχνικό να έχει πανηγυρίσει 18 νίκες με την Βίλα τη σεζόν 1995/96.  
 
Μετά την βαριά ήττα (4-2) εντός από τη Λέστερ, ο Ουνάϊ Έμερι είχε δηλώσει, « Συνολικά, αυτό που κάνουμε είναι κάτι θετικό.» και η πορεία του στον πάγκο των  «villagers» έδειξε πως όντως κάνει κάτι θετικό. Τα πρώτα σημάδια του Έμερι στην Άστον Βίλα δείχνουν πως ο ίδιος είναι ένας απόλυτα επιτυχημένος και σοβαρός τεχνικός, ο οποίος ποτέ δεν πήρε τα εύσημα που του αξίζουν. Ε, ας του τα δώσουμε αυτή τη φορά, δεν κατάφερε και λίγα…. 
 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ