Τελικά, τι συμβαίνει με την Αταλάντα; (vids)

Τελικά, τι συμβαίνει με την Αταλάντα; (vids)

Η αγωνιστική κρίση, οι τραυματισμοί βασικών ποδοσφαιριστών και η μάχη του Ιλισιτς με το… τέρας της κατάθλιψης – Η κατάσταση στο στρατόπεδο της Αταλάντα, λίγες ημέρες πριν το πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

Έναν… Γολγοθά έχει μπροστά του ο Ολυμπιακός, με τους Ερυθρόλευκους μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου να έχουν ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα, με συνεχόμενα ταξίδια και παιχνίδια σε Super League και Europa League. Συγκεκριμένα, στις επόμενες 15 ημέρες θα δώσουν πέντε ματς.

Με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη (13/2), με την Αταλάντα στο Μπέργκαμο (17/2), με τον Βόλο στο Πανθεσσαλικό (20/2), με την Αταλάντα (24/2) και τον ΟΦΗ (27/2) στο Φάληρο.

Οι Ερυθρόλευκοι καλούνται να συνεχίσουν την εντυπωσιακή πορεία που έχουν στο φετινό πρωτάθλημα, στο οποίο παραμένουν αήττητοι και έχουν χτίσει διαφορά 9 πόντων από τον δεύτερο ΠΑΟΚ, αλλά και να διεκδικήσουν τις πιθανότητές τους απέναντι στην Αταλάντα.

Οι πρωταθλητές θα αντιμετωπίσουν την ιταλική ομάδα για τον έξτρα γύρο του Europa League, με στόχο την πρόκριση στους «16» της δεύτερης τη τάξει διοργάνωση της Ευρώπης.

Μια από τις καλύτερες ομάδες της γειτονικής χώρας, η οποία όμως το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα. Αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά, τα οποία καλείται να διαχειριστεί ο προπονητής του συλλόγου από το Μπέργκαμο, Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι.

Ο έμπειρος τεχνικός ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Αταλάντα το 2016 και με σκληρή δουλειά κατάφερε να την ανεβάσει επίπεδο και να την βάλει στην ελίτ του ιταλικού, αλλά και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος της γειτονικής χώρας έχει πετύχει μεγάλες νίκες στις εγχώριες διοργανώσεις, αλλά και σπουδαίες επιτυχίες στην Ευρώπη, όπου τη σεζόν 2019-2020 έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Champions League.

Μια περίπτωση που έγινε «υπόδειγμα» για όλους όσοι ψάχνουν τον τρόπο να αλλάξουν την μοίρα τους. Τεχνοκρατικά. Όχι σπαταλώντας αλόγιστα. Ο Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι έχει δημιουργήσει μια πάρα πολύ δυνατή ομάδα, που αποδίδει ωραίο ποδόσφαιρο και έχει καταφέρει να μπει… σφήνα ανάμεσα στους μεγάλους του ιταλικού ποδοσφαίρου. Το 3-5-2 και το man to man σε όλους τους χώρους του γηπέδου έχουν κάνει την Αταλάντα ελκυστική στο μάτι, αλλά και μια ομάδα που κανείς δεν θέλει να έχει απέναντί του.

Ταχύτητα, αθλητικότητα, δύναμη. Μηχανή καλοκουρδισμένη, δίχως «εμμονές» σαν εκείνες που παραδοσιακά έχουν οι Ιταλοί. Η Αταλάντα θα μπορούσε εύκολα να είναι μια ομάδα της Γερμανίας, μια επιτυχημένη εκδοχή από εκείνες που ο Άγιαξ φέρνει στο προσκήνιο κάθε 20 χρόνια, ένα club της Premier League. Απόλαυση να την βλέπεις, μπελάς αν πρέπει να την αντιμετωπίσεις. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Πέδρο Μαρτίνς και οι συνεργάτες του, με τον Πορτογάλο προπονητή να ψάχνει τρόπος αντιμετώπισης της ομάδας του Γκασπερίνι.

Μια ομάδα η οποία δείχνει να έχει χάσει τον… δρόμο της τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά άπαντες στο μεγάλο λιμάνι γνωρίζουν τη δυναμική της και ξέρουν ότι για να καταφέρουν να την αποκλείσουν θα πρέπει να κάνουν υπέρβαση. Όπως αυτή που έκαναν πριν από λίγα χρόνια απέναντι στην Αρσεναλ, όταν πέταξαν εκτός Europa League τους Κανονιέρηδες.

Η Αταλάντα έχει να κερδίσει στη Serie A από τις 12/1, όταν κέρδισε με 2-0 τη Βενέτσια. Από τότε έχει δώσει τέσσερα παιχνίδια, τρία για το πρωτάθλημα και ένα για το Κύπελλο.

Στο πρωτάθλημα έφερε δύο ισοπαλίες, με Ιντερ  (0-0) και Λάτσιο (0-0) και ηττήθηκε εντός έδρας από την Κάλιαρι με 2-1, ενώ στο Κύπελλο αποκλείστηκε από την Φιορεντίνα με 3-2.

Αποτελέσματα που την έριξαν στην 5η θέση της βαθμολογίας της Serie A, έχοντας 43 πόντους σε 23 παιχνίδια, με απολογισμό 12 νίκες, 7 ισοπαλίες και 4 ήττες (28-17 γκολ).

Η αντίπαλος των Πειραιωτών περνάει μια φάση ντεφορμαρίσματος, που αποτυπώνεται στα αποτελέσματά της. Μια περίοδος μέτριων εμφανίσεων, που οφείλεται κυρίως στις πολλές απουσίες και στα αγωνιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι.

Ο έμπειρος τεχνικός στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Ντουβάν Ζαπάτα, ο οποίος τραυματίστηκε στο παιχνίδι με την Κάλιαρι, τον Χοσέ Λουίς Παλομίνο, που τραυματίστηκε στο πρόσφατο ματς του Κυπέλλου με την Φιορεντίνα, τον Γιόσιπ Ιλισιτς, ο οποίος παλεύει με το «τέρας της κατάθλιψης». Τραυματίες είναι επίσης οι Τζιουζέπε Πετσέλα, Μπράιαν Καμπέσας και Αλεξέι Μίραντσουκ.

Πολύ σημαντικές απουσίες, ειδικά οι τρεις πρώτοι. Ο Ζαπάτα φέτος έχει 23 συμμετοχές, με 12 γκολ και 7 ασίστ, ο Ιλισιτς έχει 23 συμμετοχές, με 4 γκολ και 5 ασίστ, ενώ ο Παλομίνι είναι ο «βράχος» της άμυνας της ιταλικής ομάδας, με 28 συμμετοχές (2 γκολ, 1 ασίστ).

Η ιστορία του Γιόζιπ Ίλισιτς (60 γκολ και 44 ασίστ σε 172 ματς) έχει σοκάρει ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα. Το τέρας της κατάθλιψης έχει ρίξει στα σχοινιά τον «πρίγκιπα της Σλοβενίας». Δεν είναι πρόσφατη η ιστορία. Κάπου εκεί στην αρχή της πανδημίας (2020) ήταν που ήρθε στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο 34χρονος.

Άλλοι λένε πως η αφετηρία ήταν η εξωσυζυγική σχέση της γυναίκας του. Άλλοι πως δεν άντεξε το κόστος εκείνης της περίφημης πια αναμέτρησης στο Μιλάνο ανάμεσα στην Αταλάντα και την Βαλένθια που σκόρπισε τον ιό του covid και τη δυστυχία στο Μπέργκαμο. Άλλοι πάνε ακόμη πιο πίσω και υποστηρίζουν ότι ο Ίλισιτς δεν ξεπέρασε ποτέ ότι έχασε τον πατέρα του στους βομβαρδισμούς της Βοσνίας, όταν εκείνος ήταν μόλις 7 μηνών. Η ουσία είναι πως ενώ ήδη επανήλθε μια φορά, πλέον έχει να αγωνισθεί από τις 9 Γενάρη. Και μάλλον δεν προβλέπεται να τον δούμε στα γήπεδα σύντομα.

Τα προβλήματα των Ζαπάτα και Ιλισιτς μάλιστα έχουν αναγκάσει τον Γκασπερίνι να ψάξει στην αγορά των ελεύθερων για επιθετικό, με τα ρεπορτάζ στην Ιταλία να μπλέκουν την Αταλάντα με τις περιπτώσεις των Ντιέγκο Κόστα και Γκρατσιάνο Πελέ.

Η ιταλική ομάδα δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, αλλά χωρίς αμφιβολία παραμένει το φαβορί του ζευγαριού. Οι Ερυθρόλευκοι θα πρέπει να κάνουν κάτι πραγματικά μεγάλο στις δύο Πέμπτες που έρχονται για να ρίξουν στο καναβάτσο τον αντίπαλο τους. Η δουλειά που έχουν να κάνουν με αυστηρά ποδοσφαιρικά κριτήρια είναι δυσκολότερη από εκείνη που κατάφεραν δύο χρόνια πριν κόντρα στην Άρσεναλ…

Τα επόμενα παιχνίδια της Αταλάντα:

13/2 Αταλάντα – Γιουβέντους
17/2 Αταλάντα – Ολυμπιακός
20/2 Φιορεντίνα – Αταλάντα
24/2 Ολυμπιακός – Αταλάντα
28/2 Αταλάντα – Σαμπντόρια

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ