Ξάνθη: Η μεγάλη των «άσων» σχολή

Ξάνθη: Η μεγάλη των «άσων» σχολή

Ο Κάρλος Αμπάντ συνεχίζει την παράδοση που έχει δημιουργήσει η Ξάνθη με την ανάδειξη καλών γκολκίπερ από το εξωτερικό, οι οποίοι κατέληξαν στους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αν έχει αφήσει μία κληρονομιά στην Ξάνθη ο Χρήστος Πανόπουλος, είναι το αποτελεσματικό δίκτυο σκάουτινγκ. Οι «ακρίτες» έχουν τον τρόπο να βρίσκουν καλούς ξένους σε φτηνή τιμή και να παίρνουν το μάξιμουμ. Ασφαλώς υπάρχουν και οι αποτυχίες, αφού καμία ομάδα στον κόσμο δεν έχει ποσοστό επιτυχίας 100%. Ωστόσο, η Ξάνθη έχει να επιδείξει αρκετούς οι οποίοι συνέχισαν σε μεγάλες ομάδες.

Ο «άσος» δεν αποτελεί εξαίρεση και ο Κάρλος Αμπάντ συνεχίζει την παράδοση των προηγούμενων ετών. Εναντίον του Παναθηναϊκού ο Ισπανός γκολκίπερ ήταν ο κορυφαίος της Ξάνθης, αφού πριν το γκολ του Φόσερ στις καθυστερήσεις, ο Αμπάν ήταν αυτός ο οποίος άντεξε στην πίεση και διατήρησε το «μηδέν».

Το σίγουρο είναι πως αν ο 24χρονος γκολκίπερ πραγματοποιήσει ανάλογες εμφανίσεις στο υπόλοιπο πρωτάθλημα, τότε δύσκολα θα μείνει για καιρό στα Πηγάδια. Άλλωστε, το δρόμο για τον Άμπαντ τον έχουν ανοίξει άλλοι…  Στο παρελθόν τερματοφύλακες από το εξωτερικό ξεχώρισαν με τη φανέλα της Ξάνθης και έπειτα πήραν μεταγραφή στους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΓΙΟΥΡΑΪ ΜΠΟΥΤΣΕΚ

O Γιουράι Μπούτσεκ εγκαταστάθηκε στην ακριτική πόλη το καλοκαίρι του 1997 από τη σλοβάκικη Χεμλόν Χουμένε και έμεινε για έξι χρόνια. Ο Σλοβάκος τερματοφύλακας κατέγραψε 165 συμμετοχές με τη φανέλα της Ξάνθης και εντυπωσίαζε με τη σταθερότητα του. Το δείγμα γραφής του θεωρήθηκε επαρκές και το καλοκαίρι του 2003, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός απέκτησε τα δικαιώματα του. Δεν είχε ανάλογη συνέχεια στον Πειραιά και είχε μόνο 4 εμφανίσεις.

ΑΡΚΑΝΤΙΟΥΣ ΜΑΛΑΡΤΖ

Η Ξάνθη απέκτησε τον Αρκάντιους Μάλαρτζ από τη Λεχ Πόζναν το καλοκαίρι του 2006. Από την πατρίδα του έφυγε σχεδόν… άγραφος με μόλις 2 συμμετοχές, όμως στη Θράκη εξελίχτηκε βασικός και έπαιξε 25 παιχνίδια. Ο Μάλαρτζ είχε εξαιρετικά ρεφλέξ και ύστερα από ένα χρόνο, το καλοκαίρι του 2007, ο Παναθηναϊκός έσπευσε να τον κλείσει. Άρχισε βασικός στο Τριφύλλι, αλλά δεν διατήρησε τη θέση του και μέτρησε 11 εμφανίσεις σε μία διετία.

ΜΙΧΑΕΛ ΓΚΣΠΟΥΡΝΙΝΓΚ

O αντικαταστάτης του Μάλαρτζ το καλοκαίρι του 2017 ήταν ο Μίχαελ Γκσπούρνιγνκ. Ο Αυστριακός έμεινε στη Βόρεια Ελλάδα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 και έπαιξε σε 95 ματς, πριν μετακομίσει στις ΗΠΑ για τους Σιάτλ Σάουντερς. Κατά τη θητεία του στην Ξάνθη έφτασε μέχρι την Εθνική Αυστρίας, με την οποία είχε 3 συμμετοχές. Ο ΠΑΟΚ δεν τον ξέχασε και τον ξανάφερε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2013, αλλά ο Αυστριακός έπαιξε μόνο μία φορά.

ΓΙΟΥΡΙ ΛΟΝΤΙΓΚΙΝ

O Γιούρι Λοντίγκιν δεν ήρθε με μεταγραφή, αλλά αποτελεί προϊόν της ακαδημίας της Ξάνθης. Στα Πηγάδια έμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2013 και υπερασπίστηκε την εστία σε 24 αναμετρήσεις. Η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης εντόπισε το ταλέντο του, μιας και ο ποδοσφαιριστής είχε καταγωγή από τη Σοβιετική Ένωση και τον επαναπάτρισε. Ο Ολυμπιακός πήρε δανεικό τον Λοντίγκιν τον Ιανουάριο του 2019, αλλά τον κράτησε μόλις για ένα εξάμηνο και μετά από 2 συμμετοχές.

ΖΙΦΚΟ ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ

Το καλοκαίρι του 2016 αφίχθηκε στα Πηγάδια ο Ζίφκο Ζίβκοβιτς. Ο Σέρβος τερματοφύλακας με πλούσιο παλμαρέ από την πατρίδα του (τέσσερα πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα) έμοιαζε εξαιρετική επιλογή για τον «άσο» και έτσι εξελίχθηκε. Έμεινε για τρία χρόνια στην Ξάνθη και φύλαξε το τέρμα της για 103 φορές και το καλοκαίρι του 2019, έκανε το άλμα προς τον ΠΑΟΚ. Εκμεταλλευόμενος το ντεφορμάρισμα του Πασχαλάκη, εδώ και δύο παιχνίδια παίζει βασικός και δείχνει ότι θα διατηρήσει τη θέση του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ