Δύο ακόμα νίκες και παίζει για την πρόκριση στο κυρίως ταμπλό ο Σγουρόπουλος στο Contender της Ντόχα

Δύο ακόμα νίκες και παίζει για την πρόκριση στο κυρίως ταμπλό ο Σγουρόπουλος στο Contender της Ντόχα

Σημείωσε στην Ντόχα δύο ακόμα δύσκολες νίκες στα προκριματικά του απλού κι έχει φτάσει στον καθοριστικό 4ο γύρο για πρόκριση στο κυρίως ταμπλό

Ως νεαρός έγραψε ιστορία στην ευρωπαϊκή επιτραπέζια αντισφαίριση και με τους 4 τίτλους του σε 5 χρόνια έγινε ο κορυφαίος όλων των εποχών σε εφήβους και Νέους άνδρες. Στην ανδρική κατηγορία εξελίσσεται διαρκώς και αποτελέσματα, σαν αυτά που φέρνει το τελευταίο διήμερο στο δυνατό World Table Tennis Contender του Κατάρ, τού δίνουν πόντους στην προσπάθεια να καθιερωθεί ως αθλητής παγκόσμιας κλάσης!

Ο πρόλογος ανήκει στον Γιάννη Σγουρόπουλο, ο οποίος σημείωσε στην Ντόχα δύο ακόμα δύσκολες νίκες στα προκριματικά του απλού κι έχει φτάσει στον καθοριστικό 4ο γύρο για πρόκριση στο κυρίως ταμπλό. Στους «64» νίκησε με το εντυπωσιακό 3-0 σετ τον Ιταλό Στογιάνοφ, που είναι αρκετές θέσεις ψηλότερά του στην παγκόσμια κατάταξη και στους «32» με 3-2 σετ και τη γνωστή… υπεροχή του στα οριακά ματς τον Σέρβο Λέβαγιατς, που το καλοκαίρι πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Την Κυριακή αναλαμβάνει μεγάλη πρόκληση διεκδικώντας την πρόκριση στον 1ο γύρο του απλού απέναντι στον Κινέζο Γιουάν Λισέν. Επίσης στο Contender της Ντόχα ο Γιώργος Σταματούρος είχε προχωρήσει την Παρασκευή έναν προκριματικό γύρο, έκανε και στους «64» καλή προσπάθεια, αλλά αποκλείστηκε φυσιολογικά με 3-0 σετ από τον δυνατό Γάλλο Ακουζού.

Νωρίς το απόγευμα ο Σγουρόπουλος επιφύλαξε κατ’ αρχάς ένα ακόμα γερό… χτύπημα στην ιταλική αποστολή. Μετά τον Λεονάρντο Μούτι στον 1ο προκριματικό γύρο απέκλεισε με 3-0 σετ και τον Νιαγκόλ Στογιάνοφ στον 2ο! Πιο έμπειρος από τον συμπατριώτη του και με συμμετοχή σε πολλές κορυφαίες διοργανώσεις ο Στογιάνοφ βρίσκεται στην τιμητική 100η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Μπορεί να μην εμφανίζει μεγάλες διεθνείς επιτυχίες στην καριέρα του, ωστόσο έχει αρκετά αξιόλογα πλασαρίσματα όπως τα ημιτελικά στο απλό στο World Tour του Βελγίου το 2014.

Ο σημερινός πρωταθλητής Ευρώπης του απλού Under 21 (Νο 156) τον έχει ξανανικήσει στο παρελθόν, αλλά τώρα ήταν ακόμα πιο δυνατός και πραγματικά δεν του άφησε πολλά περιθώρια αντίδρασης. Επιβλήθηκε με 11-8, 11-7 και 11-4 και παρουσιάστηκε σε πολύ καλή κατάσταση.

Ο Ντιμίτρι Λέβαγιατς ήταν νωρίς το βράδυ ο αντίπαλός του στους «32» των προκριματικών (σ.σ. κανένα από τα δύο ματς δεν ήταν σε «τηλεοπτικό» τραπέζι). Αισθητά πιο πίσω ο Σέρβος στον παγκόσμιο πίνακα αξιολόγησης (Νο 336), όμως αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αξία του, την οποία έχει δείξει τα τελευταία χρόνια μέσα από πολλά μεγάλα ραντεβού με αποκορύφωμα τη συμμετοχή στο Τόκιο.

Ο Σγουρόπουλος απέκτησε από την αρχή τον έλεγχο κι έκανε το 1-0. Στο 2ο σετ ήταν πίσω 6-3 και το γύρισε. Στο 3ο έχασε κάπως τον ρυθμό του και ο Σέρβος ανέβασε την απόδοσή του για να μειώσει εύκολα το σκορ. Σε εκείνο το σημείο είχε αλλάξει η εικόνα του ματς με τον Λέβαγιατς να βελτιώνει την υποδοχή και να βρίσκει λύσεις στην επίθεση. Πήρε προβάδισμα και στο 4ο σετ, το κράτησε και ισοφάρισε.

Τα προκριματικά παιχνίδια γίνονται με το σύστημα του καλύτερου των πέντε σετ, αυτή τη φορά ο Σγουρόπουλος δεν κυνηγούσε το… αγαπημένο του 4-3, όμως και με αυτό το σύστημα δεν είχε καμία… δυσκολία να δείξει την παροιμιώδη ψυχραιμία και θετική του σκέψη. Στο καθοριστικό 5ο σετ ήταν τόσο ήρεμος και αποφασιστικός σαν μόλις να άρχιζε ο αγώνας, με μυαλό και εξαιρετική τακτική δημιούργησε αμέσως προβάδισμα ασφαλείας φτάνοντας στο… 7-0 και οδηγήθηκε εκ του ασφαλούς στη νίκη και την πρόκριση (11-6, 11-8, 6-11, 7-11, 11-2).

Ο Ελευσίνιος άσος έχει φτάσει με συνολικά τρεις νίκες στον τελικό γύρο των «16». Οι 8 αθλητές, που θα επικρατήσουν την Κυριακή στα ισάριθμα ματς, θα πλαισιώσουν τα 24 φαβορί, που βρίσκονται απευθείας στο κυρίως ταμπλό των «32».

Ο Σγουρόπουλος εξασφάλισε ήδη βαθμολογικό όφελος με τα αποτελέσματά του και απέναντι στον Γιουάν Λισέν θα τα δώσει όλα για την πρόκριση, που με βάση τον βαθμό δυσκολίας του όπεν, θ’ αποτελέσει ατομική διάκριση. Ο Κινέζος είναι 21 ετών και ακόμα πίσω στον πίνακα αξιολόγησης (βρίσκεται συγκεκριμένα στο νούμερο 361). Στο Κατάρ πάντως, αφήνει πολύ καλά δείγματα γραφής κι έχει κάνει νίκες, που φανερώνουν τη δυναμική του, όπως απέναντι στον δις πρωταθλητή Ευρώπης του απλού νέων Αλεξάντρ Κασέν από τη Γαλλία (3-1 σετ).

Επίσης στην Ντόχα και στο ίδιο αγώνισμα ο Γιώργος Σταματούρος (Νο 589) έκανε την προσπάθειά του κόντρα στον πολύ δυνατό Γάλλο Καν Ακουζού (Νο 76), αλλά κάμφθηκε με 3-0 σετ και αποκλείστηκε στον 2ο προκριματικό γύρο του τουρνουά. Στο 1ο σετ ο περσινός πρωταθλητής Ελλάδας του απλού ανδρών ήταν απόλυτα ανταγωνιστικός, μάλιστα κάλυψε χάντικαπ τριών πόντων και διεκδίκησε το προβάδισμα στην παράταση.

Στα δύο επόμενα σετ ο Ακουζού κυριάρχησε (10-12, 5-11, 7-11). Ο 25άχρονος Γάλλος, που επίσης διεκδικεί είσοδο στο κυρίως ταμπλό, έχει, μεταξύ άλλων διακρίσεων, το χάλκινο μετάλλιο με την εθνική Γαλλίας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων το 2015, την πρωτιά στο Ευρωπαϊκό Τοπ 10 παίδων το 2012 και το πρωτάθλημα Γαλλίας στο απλό ανδρών το 2019.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ