Αγγελίνος: «Ασύλληπτο αυτό που έχει καταφέρει ο Τσιτσιπάς – Ετσι θα κερδίσει τον Ναδάλ»

Αγγελίνος: «Ασύλληπτο αυτό που έχει καταφέρει ο Τσιτσιπάς – Ετσι θα κερδίσει τον Ναδάλ»

Ο επικεφαλής του τμήματος τένις του Ολυμπιακού, Θοδωρής Αγγελίνος, μίλησε στο «to10.gr» για τα σπουδαία επιτεύγματα του Στέφανου Τσιτσιπά στην Μελβούρνη και ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο ο Ελληνας τενίστας θα κερδίσει τον «θρυλικό» Ράφαελ Ναδάλ.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γράφει ιστορία στην Αυστραλία, με τον Ελληνα τενίστα να προετοιμάζεται για την επική μάχη με τον σπουδαίο Ράφαελ Ναδάλ. Ο «Τσιτσιφάστ» το πρωί της Πέμπτης στις 10:30 θα αντιμετωπίσει τον Ισπανό «θρύλο» του παγκοσμίου αθλητισμού στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Οπεν και θα τα δώσει όλα για την πρόκριση στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

To10.gr λίγες ώρες πριν την τεράστια μάχη του Στέφανου με τον Ισπανό τενίστα συνομίλησε με τον επικεφαλής του τμήματος τένις του Ολυμπιακού, Θοδωρή Αγγελίνο, ο οποίος στην πλούσια καριέρα του έχει ζήσει μοναδικές στιγμές και έχει πετύχει σπουδαίες νίκες κόντρα σε μεγάλους αντιπάλους. Είναι ένας από τους κορυφαίους αθλητές στην ιστορία του ελληνικού τένις, έχοντας αγωνιστεί σε πάνω από 300 παιχνίδια και έχοντας κατακτήσει 7 τίτλους.

Πλέον, έχει επικεντρωθεί στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει στην ακαδημία του Ολυμπιακού, με στόχο να δημιουργήσει τους επόμενους πρωταθλητές. Η συζήτησή μας με τον Αγγελίνο όπως είναι λογικό, περιστράφηκε γύρω από τον Στέφανο και τα μυθικά επιτεύγματά του στην Μελβούρνη.

Το άλλοτε Νο. 251 στην παγκόσμια κατάταξη τόνισε ότι η σπουδαία επιτυχία του Τσιτσιπά είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, αλλά και του σπουδαίου ταλέντο του. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Στέφανος έχει τεράστια αυτοπεποίθηση, πιστεύει πολύ στο παιχνίδι του και έχει όλα τα φόντα για να φτάσει μέχρι το Νο.1 στην παγκόσμια κατάταξη.

Παράλληλα, ο Αγγελίνος αναφέρθηκε στη μάχη του Στέφανου με τον Ναδάλ και εξήγησε τι θα πρέπει να κάνει ο Τσιτσιπάς, προκειμένου να κοιτάξει στα μάτια τον Ισπανό. «Ο Στέφανος πρέπει να κατεβαίνει στο φιλέ, να προσπαθήσει να ελέγξει τον ρυθμό, να μην μπει σε μεγάλα ράλι και να έχει σε καλή μέρα το σερβίς του», ανέφερε μεταξύ άλλων ενόψει της επικής αναμέτρησης.

Φυσικά, αναφέρθηκε και στο νέο κεφάλαιο της καριέρας του, τονίζοντας ότι ο Ολυμπιακός μέσα από τη δυναμική και την οργάνωση που έχει θα καταφέρει να πετύχει πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει στο ελληνικό τένις.

Ο Στέφανος έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Από τα juniors κατάφερε να φτάσει στο Νο. 15 της παγκόσμιας κατάταξης. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του;

«Τα τελευταία τρία τέσσερα χρόνια έχει ανοδική και σταθερή βελτίωση στο παιχνίδι του. Αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματά του. Τη μία χρονιά τελείωσε στο Νο. 1 στα juniors, μετά στο Νο. 210 στην παγκόσμια κατάταξη, πρόπερσι στο Νο. 91, ενώ την περσινή σεζόν έφτασε στο Νο. 15 στον κόσμο. Δεν ήταν τόσο μεγάλη έκπληξη, απλώς έγιναν όλα πολύ γρήγορα. Το να κερδίσεις τον Ρότζερ Φέντερερ σε ένα Γκραντ Σλαμ είναι ένα απίστευτο επίτευγμα.

Είναι ένα παιδί που δουλεύει συστηματικά από μικρή ηλικία. Είναι σε ένα σωστό περιβάλλον. Εχει τους γονείς του από κοντά. Είχε την τύχη να έχει τον Φουντούκο, που για μένα είναι ίσως ο καλύτερος προπονητής στην Ελλάδα για εξέλιξη νεαρών αθλητών. Μετά πήρε τον Κωνσταντίνο Οικονομίδη. Τον τελευταίο καιρό είναι υπό την εποπτεία της ακαδημίας του Μουράτογλου. Από μικρή ηλικία θυσίασε πάρα πολλά η οικογένειά του. Δεν γίνονται τυχαία αυτές οι επιτυχίες.

Χρειάζεται πολλή δουλειά, πολλές θυσίες. Ο πατέρας του ο Απόστολος ταξίδευε για χρόνια μόνος του.  Αφηνε πίσω του την οικογένεια του. Θυσίασαν πάρα πολλά σαν οικογένεια, για να δώσουν στον Στέφανο την ευκαιρία να κάνει αυτό που κάνει σήμερα. Οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν τις θυσίες που χρειάζονται και πόσο μοναχικό άθλημα είναι το τένις. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο Στέφανος όσο και η Μαρία είναι από τενιστικές οικογένειες. Ειχαν από μικρή ηλικία όλα τα εφόδια για να κάνουν τα σωστά βήματα».

Το έπος απέναντι στον Φέντερερ θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια. Πώς κατάφερε να κερδίσει τον Ελβετό «μαέστρο»;

«Το μεγαλύτερο ατού του Στέφανου είναι η δυναμική που του δίνει το πόσο πολύ πιστεύει στο παιχνίδι του και γενικά στον εαυτό του. Μπήκε στο κορτ και από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο πόντο έπαιζε πιστεύοντας ότι έχει τις πιθανότητες για να κερδίσει το παιχνίδι. Αυτό ήταν το πιο εντυπωσιακό κομμάτι στον αγώνα με τον Φέντερερ. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις του.

Το πώς κινείται στο κορτ, πως συμπεριφέρεται, πως μιλάει. Δείχνει ότι είναι προετοιμασμένος για όλο αυτό που του συμβαίνει. Εχει απίστευτη ωριμότητα για την ηλικία του. Ο Φέντερερ από την άλλη, ίσως ένιωθε την πίεση ότι έπρεπε να κερδίσει. Η σπουδαία νίκη του Στέφανου είναι αναμφίβολα ένας συνδυασμός πραγμάτων».

Επόμενος αντίπαλος ο Ράφαελ Ναδάλ. Ενας τενίστας που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο παγκόσμιο τένις. Μπορεί να κάνει το «θαύμα» ο Στέφανος; Τι πρέπει να κάνει για να κερδίσει;

«Ο Ράφα είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Δεν έχει χάσει ούτε σετ μέχρι στιγμής. Ο Στέφανος πρέπει να κάνει αυτό που έκανε μέχρι τώρα. Να κατεβαίνει στο φιλέ, να προσπαθήσει να ελέγξει τον ρυθμό. Αυτό πρέπει να κάνει και με τον Ναδάλ. Να μην μπει σε μεγάλα ράλι, που είναι το ατού του Ναδάλ.

Ο Στέφανος πρέπει να τελειώνει τους πόντους νωρίς. Σε όλους τους μεγάλους αγώνες όλο το παιχνίδι πρέπει να επικεντρώνεται στο σερβίς. Αν σερβίρει καλά θα έχει τις ευκαιρίες να μείνει κοντά στο σκορ και ίσως καταφέρει να τσιμπήσει το ματς. Η νίκη στον αγώνα με τον Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκουτ για μένα ήταν εξίσου σημαντική με αυτή απέναντι στον Φέντερερ. Είναι απίστευτα δύσκολο αυτό που έκανε.

Τον Ναδάλ την δεύτερη φορά που έπαιξαν τον δυσκόλεψε πολύ, κυρίως στο δεύτερο σετ. Είναι διαβασμένος, δείχνει να πιστεύει πολύ στον εαυτό του. Αντλεί δύναμη από όλο αυτό που συμβαίνει. Προφανώς δεν έχει καταλάβει τον πανζουρλισμό που γίνεται εδώ στην Ελλάδα, αλλά παίρνει πολύ μεγάλη δυναμική από τον κόσμο στην Αυστραλία.

Είναι τέτοιο το μομέντουμ που έχει αποκτήσει που δεν ξέρεις καμιά φορά πως μπορεί να εξελιχθεί το παιχνίδι. Ο Ναδάλ είναι το μεγάλο φαβορί. Είναι πιο έμπειρος, πιο έτοιμος, αλλά θα είναι πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι».

Πώς νιώθει ένας τενίστας όταν απέναντί του βρίσκονται θρύλοι του παγκοσμίου τένις, όπως ο Φέντερερ, ο Ναδάλ και Τζόκοβιτς;

«Πρέπει να είσαι απίστευτα δυνατός ψυχικά, να μπορείς να αντιμετωπίσεις τενίστες που έχεις δει μικρός στην τηλεόραση και έχεις μεγαλώσει θαυμάζοντάς τους. Είναι κάτι σημαντικό, για το οποίο πρέπει να του βγάλεις το καπέλο του Στέφανου. Το έχει διαχειριστεί πολύ καλά. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον ο αγώνας».

Ποιο είναι το… ταβάνι του Στέφανου; Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει;

«Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Θα τον δούμε να πρωταγωνιστεί στην δεκάδα. Είναι ασύλληπτο αυτό που έχει καταφέρει αυτή την εβδομάδα. Είναι πολύ ακριβές να λες ότι δεν υπάρχει ταβάνι. Μπορεί να τον δούμε στο Νο.1 του κόσμου τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι εύκολο. Εχει πολύ δρόμο μπροστά του, αλλά βάζει τις βάσεις για να δώσει στον εαυτό του την ευκαιρία να τα καταφέρει».

Οι ομογενείς δίνουν «γαλανόλευκο» χρώμα στις κερκίδες και δημιουργούν φανταστική ατμόσφαιρα. Είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε συνήθως σε αγώνες τένις…

«Δείχνουν τον ενθουσιασμό τους. Τη ζεστασιά που έχουμε ως λαός. Είναι κάτι που μου αρέσει. Εχω έντονες τις μνήμες από τότε που έκανε την πορεία του στο Αυστραλιανό ο Μάρκος Παγδατής. Το τενιστικο κοινό είναι κάτι διαφορετικό. Είναι κάτι ωραίο αυτό που συμβαίνει. Δεν ξεφεύγουν».

Εκτός από τον Τσιτσιπά, έχουμε φυσικά και τη Μαρία Σάκκαρη. Μια πολύ σπουδαία τενίστρια, που δείχνει επίσης ότι έχει τα φόντα για να φτάσει ψηλά. Μπορεί να ακολουθεί τον δρόμο του Στέφανου;

«Η Μαρια είναι κάτι παρόμοιο με τον Στέφανο. Δεν απέχουν πολύ τα επιτεύγματά τους. Είναι ένα παιδί που μεγάλωσε στην Ελλάδα, με όλα τα αρνητικά που έχει αυτό για να μπορέσεις να πρωταγωνιστήσεις στο παγκόσμιο τένις. Η Μαρία όπως και ο Στέφανος είναι πίσω από μια τενιστικη οικογένεια.

Είναι μια αβαντα που δεν έχουν τα περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα. Διαφημίζει τη χώρα μας. Καταφέρνει και πρωταγωνιστεί στο γυναικείο τουρ και είναι αξιοθαύμαστο. Δουλεύει πάρα πολύ. Δεν έχει το ταλέντο του Στέφανου, αλλά είναι ψυχάρα. Δουλεύει πολύ σκληρά και φαίνεται ότι αγαπάει αυτό που κάνει. Εχει δυναμικά στοιχεία στο παιχνίδι της».

Τέλος, έχεις ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα σου. Εισαι επικεφαλής στο τμήμα του Ολυμπιακού. Πως νιώθεις; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που μου δόθηκε η ευκαιρία να είμαι επικεφαλής στο τμήμα τένις του Ολυμπιακού. Πιστεύω με τη δυναμική και την οργάνωση που έχει ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός θα καταφέρουμε να κάνουμε πράγματα που δεν γίνονται στο ελληνικό τένις. Να γεμίσουμε κάποια κενά που δεν μπορεί να καλύψει η ομοσπονδία ή κάποιοι άλλοι φορείς. Είναι ένα πολύ ωραίο περιβάλλον, όπου το κάθε παιδί μπορεί να μάθει τα μυστικά του τένις από μικρή ηλικία. Αλλά και οι μεγάλοι.

Θέλουμε αυτό το πράγμα να εξελιχθεί και να κάνουμε μια αγωνιστική ακαδημία στο μέλλον, για να βοηθήσουμε κάποιους αθλητές να πρωταγωνιστήσουν στο παγκόσμιο τενις. Εχει τη δυναμική ο Ολυμπιακός. Βήμα βήμα να μπουν οι σωστές βάσεις για να είναι κάτι βιώσιμο. Η τοποθεσία είναι μοναδική. Από τα πιο ωραία σημεία στην Ελλάδα και πάνω από όλα με τη δυναμική του Ολυμπιακού.

Είναι πάνω στο νερό, στο κέντρο του Πειραιά. Είναι κάτι πολύ ευχάριστο και μοναδικό να ασχολείται ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Ελλάδα με το τένις.  Γίνεται για πρώτη φορά κάτι τόσο οργανωμένο και τόσο δυνατό. Ο Ολυμπιακός είχε κάνει και στο παρελθόν μια προσπάθεια, αλλά δεν κράτησε για πολύ. Τώρα με την οργάνωση που έχει ο Ερασιτέχνης θέλουμε να δουλέψουμε σωστά και να πετύχουμε σπουδαία πράγματα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ