Γκάγκα – Έρχεται ανατροπή στην επιλογή ειδικότητας – Το σχέδιο της κυβέρνησης για το ΕΣΥ

Γκάγκα – Έρχεται ανατροπή στην επιλογή ειδικότητας – Το σχέδιο της κυβέρνησης για το ΕΣΥ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το ΕΣΥ με την ύφεση της πανδημίας παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στους βουλευτές - ιατρούς της ΝΔ

Έτοιμη για ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του ΕΣΥ και συνολικά στον χώρο της Υγείας, φαίνεται πως είναι η κυβέρνηση. Για το νέο ΕΣΥ έχει μιλήσει ο πρωθυπουργός θέτοντας ως χρονικό ορίζοντα νομοθετικών πρωτοβουλιών το πέρας ή την ύφεση της πανδημίας, όταν η υγειονομική κρίση υποχωρήσει ούτως ώστε να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο. Ανάμεσα στις αλλαγές περιλαμβάνεται και ο τρόπος που οι απόφοιτοι ιατρικής θα επιλέγουν ειδικότητα, καθώς καθοριστικό ρόλο θα παίζει πλέον ο βαθμός πτυχίου.

Αναδιοργάνωση των δομών υγείας
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, προχώρησε σε ενημέρωση των βουλευτών – ιατρών της ΝΔ, χωρίς να ανακοινωθεί επισήμως, για τις επερχόμενες αλλαγές επιδιώκοντας τη συζήτηση και τη στήριξή τους στο κυβερνητικό σχέδιο.

Στον νέο «χάρτη υγείας» περιλαμβάνεται αναδιοργάνωση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας και των νοσοκομείων, όπως και σχέδιο διασύνδεσης των μικρών περιφερειακών νοσοκομείων με τα μεγαλύτερα των αστικών κέντρων για να υπάρξει επιστημονική υποστήριξη, ενίσχυση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και υλοποίηση ΣΔΙΤ.

Ριζικές αλλαγές στις ιατρικές ειδικότητες
Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή θα αφορά τις ιατρικές ειδικότητες όπου το τοπίο φαίνεται να αλλάζει ριζικά. Στον σχεδιασμό είναι να μπορεί ο απόφοιτος να έχει περισσότερες επιλογές ανάλογα με τον βαθμό του. Εκείνος που αποφοιτά με άριστα θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ περισσότερων ειδικοτήτων σε σχέση με εκείνον που αποφοιτά με λίαν καλώς ή καλώς. Το σκεπτικό πίσω από αυτή τη ριζική αλλαγή είναι να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για ειδικότητα αλλά και να συνδεθεί η ζήτηση με την προσφορά. Για αυτό θα προχωρήσει και η ψηφιοποίηση των αναγκών του συστήματος υγείας, που θα περιλαμβάνει και ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιλογή των ειδικοτήτων από τους νέους αποφοίτους ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης.

Για παράδειγμα, την περίοδο της πανδημίας υπήρχε μεγάλη έλλειψη σε αναισθησιολόγους. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρχει ίδια προσφορά σε ειδικότητες όπου υπάρχει έλλειψη με εκείνες που είναι υπερπλήρεις.

Αναβάθμιση υποδομών – Τα νοσοκομεία που είναι στη λίστα του υπουργείου
Τρίτον, η κ. Γκάγκα, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής προανήγγειλε ενίσχυση με προσωπικό: όπως είπε, θα βγουν τον επόμενο μήνα προκηρύξεις 4.000 νοσηλευτών, 910 διοικητικού, παραϊατρικού και άλλου λοιπού προσωπικού και 700 ιατρών κλάδου ΕΣΥ. Στους άμεσους σχεδιασμούς του Μαξίμου είναι και η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να αναμορφωθεί το ΕΣΥ. Βασικός στόχος είναι η αναμόρφωση των κτιριακών υποδομών, είτε μέσω αναβάθμισης των ήδη υφιστάμενων κτιρίων είτε μέσω ανέγερσης νέων, ή με παρεμβάσεις και προσθήκες ορόφων.

Στη λίστα του υπουργείου είναι ο «Ευαγγελισμός», το «Θριάσιο» και η «Σωτηρία» στην Αθήνα, το «Παπαγεωργίου» και το «Ιπποκράτειο» στη Θεσσαλονίκη, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, τα Πανεπιστημιακά Πάτρας και Ηρακλείου που αποτελούν τα πρώτα στη σειρά νοσοκομεία όπου θα υλοποιηθούν οι παραπάνω παρεμβάσεις.

Παρόντες ήταν σύνολο 12 βουλευτές: ο Κωνσταντίνος Μπλούχος, βουλευτής Καβάλας, ο Αθανάσιος Λιούπης, βουλευτής Μαγνησίας, ο Διονύσης Ακτύπης, βουλευτής Ζακύνθου, ο Σπύρος Πνευματικός, βουλευτής Ευβοίας, η Μαρία Κεφάλα, βουλευτής Ιωαννίνων, ο Ζήσης Τζηκαλάγιας, βουλευτής Καστοριάς, ο Νεοκλής Κρητικός, βουλευτής Λακωνίας, ο Χρήστος Κέλλας, βουλευτής Λαρίσης, ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, βουλευτής Μαγνησίας, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, βουλευτής Σάμου, ο Γιώργος Βαγιωνάς, βουλευτής Χαλκιδικής και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α΄ Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ