Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Γαϊτανάκι η αναζήτηση ευθυνών, τοποθετείται ο Μητσοτάκης στο Υπουργικό

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Γαϊτανάκι η αναζήτηση ευθυνών, τοποθετείται ο Μητσοτάκης στο Υπουργικό

Δεν έχει τέλος το πινγκ πονγκ ανάμεσα σε κυβέρνηση, Περιφέρεια, ιδιωτικές εταιρείες για το ποιος φταίει για τη διαχείριση των προβλημάτων που έφερε η κακοκαιρία «Ελπίδα».

Το φιάσκο στη διαχείριση των προβλημάτων που επέφερε η κακοκαιρία «Ελπίδα» αναζητεί υπεύθυνο. Από τις πρώτες ώρες που διαφαινόταν ότι τα πράγματα στην Αττική Οδό πάνε όλα λάθος μέχρι και ότι χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα την νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, υπάρχει ένα γαϊτανάκι για να βρεθεί ποιος ευθύνεται για ποιο πράγμα.

Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για τη διαχείριση της «Ελπίδας» στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμιά δυσκολία να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και θα το κάνει. Αλλά και οι ευθύνες άλλων που είχαν εγγυηθεί ότι οι δρόμοι θα μένουν ανοιχτοί και αυτό δεν έγινε και αυτές θα αποδοθούν», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και σε αυτό το μοτίβο αναμένεται να κινηθεί και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού.

Τα προβλήματα παραμένουν, αργία και σήμερα
Όπως αναφέραμε και παραπάνω χιλιάδες είναι οι συμπολίτες μας που αναγκάστηκαν να περάσουν ακόμα μία νύχτα σε συνθήκες ψύχους, να παραμείνουν στο σκοτάδι και στο κρύο, καθώς ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί όλες οι βλάβες στο δίκτυο ρεύματος. Επίσης, μέχρι χθες βράδυ δρόμοι παρέμεναν κλειστοί, τα ΜΜΜ υπολειτουργούσαν και στην Αττική Οδό υπάρχουν ακόμα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.

Την ίδια στιγμή υπηρεσίες και καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν ούτε σήμερα, καθώς η Αθήνα έχει μετατραπεί σε μία «νεκρή» ζώνη. Η μετακίνηση είναι για πολλούς αδύνατη, με μη κεντρικούς δρόμους να είναι γεμάτοι χιόνι, που σιγά σιγά μετατρέπονται σε πάγο, καθιστώντας την οποιαδήποτε έξοδο από το σπίτι extreme sport.

Η οργή και η απογοήτευση στην κοινωνία είναι διάχυτη και δικαιολογημένη, μιας και ακόμα μία φορά ένα φυσικό φαινόμενο – εν προκειμένω μία σφοδρή χιονόπτωση τον Ιανουάριο- απέδειξε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι αδύναμος, ανεπαρκής ή ανίκανος για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Η ευθύνη των ιδιωτών
Σε αυτό το κλίμα, το μπαλάκι ευθυνών που παρακολουθούν οι πολίτες από τις πρώτες ώρες κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό είναι. Αρχικά η κυβέρνηση διά μέσου του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, έβαλε κατά της Αττικής Οδού, η οποία ασφαλώς φέρει σημαντική ευθύνη για τις απίστευτες σκηνές που εκτυλίχθηκαν για ώρες με τους εγκλωβισμένους οδηγούς.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης μίλησε χθες βράδυ στον ΣΚΑΪ και επέρριψε ευθύνες ξανά σε Αττική Οδό, αλλά και Περιφέρεια Αττικής. Ανάμεσα σε άλλα είπε:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ήταν ένα δύσκολο φαινόμενο, μια χιονοκαταιγίδα, που δεν εμφανίζεται συχνά, και δημιουργεί τέτοια πίεση και τέτοιο όγκο χιονιού που είναι δύσκολα διαχειρίσιμα. Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρχαν ελλείψεις και ανεπάρκειες σε όλα τα επίπεδα της υλοποίησης του σχεδιασμού» σημείωσε ο υπουργός. και γι’ αυτό από την αρχή τόνισα ότι πρέπει η πολιτεία να πει συγγνώμη στους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν. Όμως αν εξετάσουμε πώς εξελίχθηκε ο σχεδιασμός, και η υλοποίησή του υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες οι οποίες μεγέθυναν το πρόβλημα. Όπως σωστά λένε οι μετεωρολόγοι, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει την ακριβή ώρα ενός τέτοιου φαινόμενου.

Αιχμές και για την Περιφέρεια Αττικής
Ερωτηθείς για τα προβλήματα σε Κατεχάκη, Μεσογείων, Μαραθώνος μίλησε για επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. «Ξέρουμε όλοι ότι σε αυτούς τους κεντρικούς άξονες έχει την ευθύνη η περιφέρεια, και σε μικρότερες οδούς οι δήμοι» σχολίασε ο Χρήστος Στυλιανίδης. Με αυτά τα δεδομένα όλες αυτές οι επικαλύψεις και η προετοιμασία που έγινε έδειξε ότι δεν μπόρεσε να υλοποιήσει ένα σχεδιασμό. Όμως πρέπει να παραδεχθούμε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Αττική Οδό».

Για το «μπάχαλο» με τα τρένα

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής που μίλησε για ευθύνες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τα όσα τριτοκοσμικά έζησαν οι επιβάτες προσπαθώντας να μετακινηθούν, επισημαίνοντας ότι οι ιδιωτικές εταιρίες δεν ανταποκρίθηκαν όπως θα έπρεπε.

Και ενώ η Αττική Οδός, η οποία αρχικά επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη στους οδηγούς, προχώρησε σε δηλώσεις που παραδεχόταν «αστοχίες», έβαλε με τη σειρά της κατά της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού που δεν φρόντισε να δώσει εντολές για απαγόρευση μετακινήσεων βαρέων οχημάτων.

Οι ανακοινώσεις για αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε όχημα που εγκλωβίστηκε στην Αττική Οδό κάθε άλλο παρά καθησύχασαν τους πολίτες, που ετοιμάζονται να κινηθούν κατά της εταιρείας και με αγωγές, αλλά άναψαν τη συζήτηση για το τι έγινε στους άλλους δρόμους και στα άλλα μέτωπα.

Φταίει η σφοδρότητα του φαινομένου;

Γεγονός είναι ότι εκτός από την Αττική Οδό, οδηγοί εγκλωβίστηκαν σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, όπως η Μεσογείων ή η Κατεχάκη. Πολίτες δεν κατάφεραν να φτάσουν σε νοσοκομεία που είχαν ανάγκη, ενώ και οι δομές Υγείας αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με τους υγειονομικούς να εργάζονται τριπλοβάρδιες, ενώ δεν έλειψαν και οι καταγγελίες για ανεπαρκή φροντίδα ασθενών όπως το Σωτηρία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο MEGA και κληθείς να σχολιάσει όλα τα δεδομένα, αλλά και την επιλογή της κυβέρνησης να μην κηρύξει αργία και την Δευτέρα ώστε να μην υπάρχει τόσο μεγάλη έκταση προβλημάτων, αναφέρθηκε στη σφοδρότητα του φαινομένου σημειώνοντας ότι «δεν υπήρχε πρόγνωση για τέτοιας έντασης και σφοδρότητας φαινόμενα», αφήνοντας αιχμές για τους μετεωρολόγους.

«Η πρόβλεψη που υπήρχε ήταν ότι θα ξεκινούσε το φαινόμενο από την ανατολική Αττική και θα έφτανε στο κέντρο της Αθήνας περί το μεσημέρι και το απόγευμα, με μία σφοδρότητα, ωστόσο η εξέλιξη του φαινομένου ξεπέρασε και αυτές τις προγνώσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην παρθεί απόφαση για καθολική αργία από τη Δευτέρα το πρωί στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα», υποστήριξε προκαλώντας την αντίδραση των μετεωρολόγων που έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι προειδοποίηση υπήρχε και μάλιστα είχε σημάνει κόκκινος συναγερμός.

 

«Βολές» Οικονόμου κατά Στυλιανίδη

Ωστόσο ο κ. Οικονόμου μιλώντας για δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών και για προβλήματα στην ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού «φωτογράφισε» επίσης τους Στυλιανίδη και Πατούλη.

«Προφανώς και δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του μηχανισμού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου και επανέλαβε πως από την πρώτη στιγμή διαπιστώθηκε αδυναμία συντονισμού, καθώς πολλά πράγματα όπως είπε δεν έγιναν σωστά.

Οι δρόμοι οι οποίοι είναι στην ευθύνη του κράτους δεν είχαν προβλήματα, τόνισε με εξαίρεση την Αττική Οδό, ενώ σε ερώτηση για τα προβλήματα σε κεντρικές αρτηρίες στην Αττική απέφυγε να απαντήσει ευθέως δείχνοντας… ως υπεύθυνο την περιφέρεια Αττικής.

Το πόσο θα διαρκέσει το μπαλάκι των ευθυνών τη στιγμή που τα προβλήματα συνεχίζονται παραμένει ως ερώτημα, αν και το υπουργικό συμβούλιο σήμερα και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού θα δείξει εάν για τα όσα συνέβησαν στην κακοκαιρία «Ελπίδα» θα υπάρξει κεντρική ανάληψη ευθύνης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ