Διπλό έκτακτο επίδομα 300 ευρώ και voucher – Οι δικαιούχοι, πότε η πληρωμή

Διπλό έκτακτο επίδομα 300 ευρώ και voucher – Οι δικαιούχοι, πότε η πληρωμή

Επίδομα: «Βρέχει» λεφτά τις επόμενες ημέρες καθώς αναμένεται να γίνουν και επίσημα γνωστά δύο έκτακτα επιδόματα. Δείτε αναλυτικά…

Η κυβέρνηση αναμένται να φέρει μέχρι το Πάσχα δύο «επιταγές» – voucher.

Η πρώτη θα αφορά μία επιταγή ακρίβειας, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

H δεύτερη, η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, που αφορά την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι στο δεύτερο, δηλαδή στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, το voucher θα αφορά όλους τους πολίτες.

Όμως, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για το εν λόγω πρόγραμμα θα διατεθούν πάνω από 100 εκατ. ευρώ, και θα έχει κριτήρια προτεραιοποίησης μέχρι την εξάντληση των κονδυλίων.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας, η διαδικασία της αίτησης για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών και θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας που όταν ανοίξει θα γίνεται με κωδικούς Taxisnet μέχρι το Πάσχα.

Εκτακτο επίδομα 300 ευρώ – «Κλείδωσαν» οι δικαιούχοι – Πότε θα δοθεί

Ο κύβος ερρίφθη στην κυβέρνηση και απομένουν οι λεπτομέρειες προκειμένου να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για το επίδομα, «επιταγή ακρίβειας» το ονόμασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι σχετικές αποφάσεις για το επίδομα, την «επιταγή ακρίβειας» θα ληφθούν μέσα στον μήνα, οι πληροφορίες αναφέρουν περί τις 20 Μαρτίου και αφού υπάρχει πριν μία πιο σαφής εικόνα για την πορεία της οικονομίας, αναφορικά με τα δημοσιονομικά αλλά και την ανάπτυξη.

Εκτός απροόπτου το επίδομα θα χορηγηθεί λίγο πριν το Πάσχα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορά περίπου 1 εκατ. πολίτες με χαμηλό εισόδημα (συνταξιούχοι, άνεργοι, κ.α.) και το ύψος του επιδόματος θα είναι περίπου 300 ευρώ κατ’ άτομο.

Ωστόσο τα πάντα θα κριθούν από τον δημοσιονομικού χώρο που εν δυνάμει μπορεί να δημιουργηθεί σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,3% η ανάπτυξη το 2021

Το ΑΕΠ για το 2021 διαμορφώθηκε στα 181 δισ ευρώ. Καταγράφεται άνοδος των εξαγωγών κατά 21,9% των εισαγωγών κατά 16,1% της κατανάλωσης κατά 6,8% και των επενδύσεων κατά 9,3%.

Σε τρέχουσες τιμές ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε σε 10,6% με το ΑΕΠ να φτάνει τα 182,8 δισ. ευρώ από 165,3 δισ. το 2020.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το 4ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 0,4%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2021, ενώ σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 7,7%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 7,4% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2020.

Επίδομα για την επιδοτηση ηλεκτρικων συσκευων: Από το taxisnet τα χρήματα

Οι οφειλούμενοι θα πρέπει να τηρούν κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου να λάβουν την έκπτωση, η οποία μπορεί να φτάσει έως και το 50%.

Αναλυτικά πώς θα γίνει η επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών και ποια είναι η διαδικασία μέσω taxisnet, οι δικαιούχοι και πότε πρόκειται να ξεκινήσει.

Επιπλέον ποια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιδότηση.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι εντός Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την αντικατάσταση παλιών ηλεκτρικών συσκευών και επιδότηση καινούριων.

Συγκριμένα ο υπουργός δήλωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσεις πριν το Πάσχα.

Αναλυτικά είπε «έχουμε στόχο να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του έτους ίσως λίγο πριν την περίοδο του Πάσχα. Εκεί θα έχουμε τρία είδη συσκευών συγκεκριμένων ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά.

Έχουμε κάνει μια μελέτη που δείχνει ότι εφόσον το νοικοκυριό αντικαταστήσει τρεις συσκευές ενεργοβόρες που είναι χαμηλής ενεργειακής κλάσης με καινούργιες πολύ υψηλής ενεργειακής κλάσης μπορεί να έχει μια εξοικονόμηση που ξεπερνάει ακόμα και το 30% της ετήσιας κατανάλωσης.

Άρα προχωρούμε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα που στοχεύει να επιδοτήσει 200 χιλιάδες νοικοκυριά για την αντικατάσταση αυτών των συσκευών, τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένα κριτήρια. Θα αφορά όλα τα νοικοκυριά, θα υπάρχουν οικονομικά κριτήρια ανάλογα του εισοδήματος θα έχουν και ανάλογη επιδότηση.»

Πώς θα λειτουργεί και ποια η διαδικασία – Tι θα συμβεί σε περίπτωση που υπάρχουν παραπάνω ενδιαφερόμενοι

Ο υπουργός έκανε γνωστή την διαδικασία της αίτησης για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, και εξήγησε ότι θα ανοίξει πλατφόρμα και ο ενδιαφερόμενος θα μπαίνει με κωδικούς taxisnet.

Αναλυτικά είπε «θα ανοίξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και εκεί θα δηλώνει με τους κωδικούς taxisnet ο ενδιαφερόμενος είτε μόνος του είτε μέσα από το λογιστή είτε και από το κατάστημα που μπορεί να πάει, θα δηλώνει τι συσκευές θέλει να αντικαταστήσει και το ΑΦΜ του και ένα λογαριασμό.

Όλα θα γίνουν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα υπάρχει κατάταξη των ενδιαφερομένων δηλαδή εμείς στοχεύουμε για 200 χιλιάδες νοικοκυριά αν μπουν 300 χιλιάδες ενδιαφερόμενοι θα υπάρχει κατάταξη όπου θα υπάρχουν κριτήρια και κοινωνικά κριτήρια.

Από εκεί και πέρα όμως ακόμα και οι επιλαχόντες εφόσον εμείς βρούμε τα χρήματα και αυξήσουμε τον προϋπολογισμό θα μπορούν και εκείνοι να αντικαταστήσουν τις συσκευές τους.»

Ποιοι είναι οι «άτυχοι» και ποιο το ποσοστό της επιδότησης

Άτυχοι όσοι ήδη έχουν συσκευές νέας τεχνολογίας καθώς δεν θα δικαιούνται το voucher για την επιδότηση.

Η επιδότηση θα είναι από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ενώ κριτήριο θα είναι το ετήσιο εισόδημα και προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους.

Κάθε νοικοκυριό, από τα συνολικά 200.000 του προγράμματος, θα μπορεί να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές. Για παράδειγμα, τρία κλματιστικά ή ένα ψυγείο και 2 κλιματιστικά.

Με τις νέες συσκευές η μείωση στο ρεύμα θα είναι από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο. Έτσι σε μερικά χρόνια θα μπορέσουν να κάνουν απόσβεση της αξίας των συσκευών.

To όφελος για την χώρα θα είναι από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από 15 έως 27 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Πηγή: newsme.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ