Σεισμός στη Νότια Εύβοια: Στους δρόμους οι κάτοικοι – Νέα ρήγματα σε σπίτια και σχολεία

Σεισμός στη Νότια Εύβοια: Στους δρόμους οι κάτοικοι – Νέα ρήγματα σε σπίτια και σχολεία

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους της Εύβοιας η έντονη σεισμική ακολουθία που είναι σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Δύσκολη αναμένεται να είναι η νύχτα για τους κατοίκους στην κοινότητα Ζαράκων, καθώς ο νέος σεισμός στη Νότια Εύβοια έφερε νέα προβλήματα.

Όπως δήλωσε στο evima.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαράκων, Χρήστος Τρανός, ο νέος σεισμός των 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ δημιούργησε νέα προβλήματα καθώς όπως είπε, «έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια, ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρώτος σεισμός σε σπίτια, σχολεία και άλλα κτίρια».

 

Διαβάστε επίσης: Θλίψη στα Προσφυγικά – Ποιος ήταν ο Παντελής που βρέθηκε νεκρός στο φλεγόμενο διαμέρισμα

Στην περιοχή βρίσκεται περιπολικό της αστυνομίας, αλλά και η Πυροσβεστική.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι του νησιού βρίσκονται στους δρόμους, καθώς «ταρακουνήθηκαν» για τα καλά το βράδυ της Τρίτης από τον σεισμό των 5 Ρίχτερ, ενώ είχε προηγηθεί η σεισμική δόνηση των 4,7 βαθμών, που σημειώθηκε στις 6.30 το πρωί νοτιοανατολικά της Εύβοιας.

Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, άλλωστε, δεν σταμάτησαν οι μετασεισμοί.

Να σημειωθεί ότι τόσο ο πρωινός σεισμός, όσο και ο βραδινός έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί και στην Αττική.

Ο πρώτος σεισμός στις 06.30

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε, τα ξημερώματα της Τρίτης, την Αττική.

Σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η δόνηση είχε επίκεντρο περιοχή 8 χλμ. νοτιοανατολικά της Εύβοιας και ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

To εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 13,8 χλμ.

Παρότι δεν αναφέρθηκαν εκτεταμένες ζημιές στην Εύβοια, ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, ώστε να ταρακουνήσει και το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Λίγα λεπτά αργότερα, μάλιστα, σημειώθηκε μετασεισμός μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Έκπληξη» ο σεισμός για την περιοχή αυτή

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι σεισμολόγοι ανέφεραν πως στο σημείο που εκδηλώθηκε ο σεισμός δεν υπάρχει κάποιο εμφανές ρήγμα.

O σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε ότι «στο σημείο εκείνο δεν έχουμε κάποιο εμφανές ρήγμα. Το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε εκεί ήταν μία έκπληξη».

Και προσέθεσε: «Δεν το περιμέναμε, γιατί δεν είναι μία περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς. Περιμένουμε την εξέλιξη της σεισμικότητας προκειμένου να κάνουμε πιο σωστές εκτιμήσεις».

O ίδιος σεισμολόγος, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, σημείωσε ακόμη ότι «το σημείο είναι κοντά στον Αλμυροπόταμο. Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλο το λεκανοπέδιο και, φυσικά, στην Εύβοια. Το εστιακό βάθος είναι περίπου στα 10 χιλιόμετρα, από μία περιοχή η οποία δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα. Δεν έχουμε στοιχεία για ρήγματα στη Νότια Εύβοια».

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστά παρέμειναν την Τρίτη τα σχολεία στην Κάρυστο της Εύβοιας, μετά από την σεισμική δόνηση των 4,7 Ρίχτερ στα νότια του νησιού.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής Λευτέρη Ραβιόλο, «οι μετασεισμοί είναι αισθητοί, αλλά δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας».

«Ο σεισμός ήταν πάρα πολύ αισθητός. Δεν έχουν αναφερθεί, ευτυχώς, ζημιές. Μιλάμε με τους αντιδημάρχους και προς το παρόν δεν έχουμε κάτι. Στις 5:00 είχε γίνει ένας προσεισμός γύρω στα 3 Ρίχτερ».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Ζάρακες, Χρήστος Τρανός, έκανε λόγο, μιλώντας στον ΑΝΤ1, για μικρές ρωγμές σε σπίτια.

Παράλληλα, με απόφαση του δήμου Κύμης – Αλιβερίου, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία του δήμου την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου.

Μετά τη νέα σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια, αποφασίστηκε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλο τον δήμο, για προληπτικούς λόγους, μέχρι να εκτιμηθεί η εξέλιξη του φαινομένου.

Νέος σεισμός στις 22.00

Ιδιαιτέρως αισθητός έγινε στην Αθήνα ο νέος σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 22:00, με επίκεντρο τη Νότια Εύβοια.

Η πρώτη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για την σεισμική δόνηση έκανε λόγο για 4,9 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο να καταγράφεται στους Ζάρακες Εύβοιας (Στύρα), όπου σημειώθηκε και ο πρωινός σεισμός. Στη συνέχεια, η εκτίμηση αναθεωρήθηκε και αυξήθηκε στους 5 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ.

Η ισχυρή δόνηση είχε διάρκεια, ενώ έγινε αισθητή σε όλες τις περιοχές του νομού.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι, καθώς ο νέος σεισμός περιπλέκει την κατάσταση για τη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια.

Το in επικοινώνησε, λίγα λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση, με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, που τόνισε ότι είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, εστιάζοντας στο γεγονός πως η εστία του βραδινού σεισμού, τα Στύρα Ευβοίας, είναι η ίδια με τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το πρωί.

«Είναι νωρίς ακόμα, η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη από το πρωί μέχρι τώρα, αργά το βράδυ», σημείωσε μιλώντας στο in ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν το πρωί της Τετάρτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος, μιλώντας στο One, υπογράμμισε ότι ο σεισμός που έγινε το βράδυ ήταν πιο ισχυρός από την πρωινή δόνηση και ήταν στον ίδιο εστιακό χώρο.

«Δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία, παρακολουθούμε το φαινόμενο και το πρωί θα έχουμε σαφή εικόνα για τις εξελίξεις στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

«Είναι πάρα πολύ νωρίς να πούμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό», συμπλήρωσε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

 

Η σύσταση των σεισμολόγων στους κατοίκους της Εύβοιας είναι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αν διαπιστώσουν ζημιές και να αποφεύγουν δρόμους όπου υπάρχουν εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ