Ανησυχία μετά το νέο σεισμό στην Εύβοια – Θα επηρεάσει η σεισμική δραστηριότητα την Αττική;

Ανησυχία μετά το νέο σεισμό στην Εύβοια – Θα επηρεάσει η σεισμική δραστηριότητα την Αττική;

Τι λέει για τον σεισμό στην Εύβοια, ο Γεράσιμος Χουλιάρας

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες αρχές μετά και τον νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καθώς τους δεκάδες μετασεισμούς που έχουν καταγραφεί, στην Εύβοια, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι έχουμε εισέλθει σε έναν κύκλο έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή όπου έχουν ενεργοποιηθεί τουλάχιστον δύο διαφορετικά ρήγματα.

Ο νέος σεισμός, φαίνεται να αιφνιδίασε τους σεισμολόγους που τον τελευταίο μήνα είχαν στραμμένη την προσοχή τους στο σχεδόν άγνωστο ρήγμα στα νοτιανατολικά του νησιού κοντά στο χωριό Ζάρακες και τα Νέα Στύρα.

Αναφέρουν δε ότι είναι νωρίς ακόμα να αποφανθούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός.

«Πρέπει να μαζέψουμε κι άλλα δεδομένα»

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν ήταν ο κύριος σεισμός. Έχουν περάσει 15 ώρες έχουμε καταγράψει 70 σεισμούς μικρότερου μεγέθους με τον μεγαλύτερο να είναι 3,5 Ρίχτερ οπότε μελετούμε αυτές τις δεκάδες μικρότερες δονήσεις. Προσπαθούμε να βρούμε μια φθίνουσα πορεία αλλά είναι δύσκολο με αυτούς του λίγους σεισμούς. Πρέπει να μαζέψουμε και άλλα δεδομένα», σημείωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Είδατε πριν έναν μήνα και την άλλη εστία που επίσης παρακολουθούμε που είναι στα Στύρα, αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από αυτή, εντελώς διαφορετικό ρήγμα και ακόμα συνεχίζεται και η μετασεισμική ακολουθία και από κείνα τα πέντε Ρίχτερ», συμπλήρωσε, μιλώντας στο Open.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, «το ρήγμα αυτό ήταν γνωστό στα Ψαχνά είχαμε μια ακολουθία το 2003. Είχαμε έναν σεισμό 5,4 Ρίχτερ λίγο μεγαλύτερο από τον χτεσινό και είχαμε μια μεγάλη ακολουθία που κράτησε αρκετούς μήνες, με μικρότερους σεισμούς και δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα». Παράλληλα, είπε πως σήμερα, Πέμπτη θα γίνουν οι έλεγχοι στα κτίρια.

Πώς επηρεάζουν τα ρήγματα στην Εύβοια, την Αττική

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κάτι γενικότερο με τους σεισμούς καθώς καταγράφονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αισθητές δονήσεις το τελευταίο διάστημα, ο κ. Χουλιάρας απάντησε:

«Αυτές οι δονήσεις δεν έχουν τίποτα κοινό. Είναι καθημερινές. Κάθε μέρα έχουμε 30 με 40. Καμία από αυτές δεν είναι μεγάλες. Δεν βλέπω κάποια ιδιαίτερη διέγερση αυτή τη στιγμή στον Ελλαδικό χώρο. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που είχαμε ήταν πριν από ένα χρόνο στο Αρκαλοχώρι ακόμα συνεχίζει εκεί η ακολουθία. Επίσης είχαμε και την ακολουθία στον Τύρναβο».

Για το εάν τα δύο ρήγματα στην Εύβοια μπορούν να επηρεάσουν ρήγματα στην Αττική, ο κ. Χουλιάρας εκτιμά:

«Οι σεισμοί της τάξης των 5 Ρίχτερ δεν έχουν τη δυνατότητα να διεγείρουν ρήγματα σε αποστάσεις όπως είναι στην Αττική. Είναι μικρό μεγέθους και χρειαζόμαστε σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ για να έχουμε κάποια διέγερση. Αυτοί στην Εύβοια είναι ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον. Την Αττική επηρεάζουν σεισμοί που είναι από 4 Ρίχτερ αλλά τα κτίρια δεν επηρεάζονται από τέτοιου είδους δονήσεις».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ