Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι σκέφτεται ο Μπάιντεν που δεν διανοούνται οι Σύμμαχοι;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι σκέφτεται ο Μπάιντεν που δεν διανοούνται οι Σύμμαχοι;

Για πολλούς μήνες, ο Λευκός Οίκος είχε τις επιφυλάξεις του, αλλά τα άσχημα νέα από την ουκρανική αντεπίθεση, αναγκάζουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ πάρει τη μοιραία απόφαση, στέλνοντας στο πανικόβλητο Κίεβο ένα φονικό όπλο.

Την Πέμπτη 6 Ιουλίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εμφανίστηκε να φλερτάρει πολύ έντονα με την ιδέα να στείλει τα περίφημα όπλα διασποράς στην Ουκρανία, που χαρακτηρίζονται ως απαγορευμένα, καθώς προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς σε πολίτες και ιδιαίτερα παιδιά στις περιοχές που χρησιμοποιούνται.

Σύμφωνα με τους New York Times που ανέδειξαν το θέμα, αρκετοί από τους κορυφαίους βοηθούς του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν του συνέστησαν να κάνει αυτή την κίνηση σε μια συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας την περασμένη εβδομάδα, παρά τις επιφυλάξεις τους.

Διαβάστε επίσης: H Καταλανική Sport στέλνει τον Μίροτιτς στον Ολυμπιακό- «Το έχει αποφασίσει»

Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί είναι αν θα διακινδυνεύσουν να αφήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να ξεμείνουν από πυρομαχικά πυροβολικού που χρειάζονται απεγνωσμένα για να πολεμήσουν τη Ρωσία ή να συμφωνήσουν να στείλουν πυρομαχικά διασποράς.

Την ίδια στιγμή, η ουκρανική αντεπίθεση απέχει μακράν των στρατηγικών επιδιώξεων του Κιέβου, κάτι το οποίο δεν έχει διαφύγει των Αμερικανών.

Διαφοροποίηση από Συμμάχους
Εάν τελικά η Ουάσιγκτον στείλει τέτοιου είδους όπλα, αυτό, σύμφωνα με τους David E. Sanger και Eric Schmitt των New York Times, θα σηματοδοτήσει ένα βήμα που θα διαφοροποιούσε τις ΗΠΑ από πολλούς από τους στενότερους συμμάχους τους, οι οποίοι έχουν υπογράψει διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τη χρήση, την αποθήκευση ή τη μεταφορά τέτοιων όπλων.

Οι περισσότεροι από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, υπέγραψαν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα πυρομαχικά διασποράς το 2008.

Περισσότερα από 100 κράτη έχουν υπογράψει τη συνθήκη που απαγορεύει τη χρήση πυρομαχικών διασποράς, τα οποία ρίχνουν μικρότερες βόμβες που διασκορπίζονται στην ευρύτερη περιοχή.

Γιατί τόσες επιφυλάξεις

Έτσι, οι ΗΠΑ ανησυχούσαν εν μέρει ότι δήθεν θα έχαναν σε ηθικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας ένα όπλο που το μεγάλο μέρος του κόσμου έχει καταδικάσει.

Η αμερικανική κυβέρνηση γνώριζε επίσης ότι η αποστολή τέτοιν όπλων θα ήταν εξαιρετικά αντιδημοφιλής μεταξύ των συμμάχων και στελέχών του Δημοκρατικού Κόμματος. Με την πάροδο των ετών, πολλοί Δημοκρατικοί έχουν οδηγήσει στην απαγόρευση της χρήσης των όπλων από τα αμερικανικά στρατεύματα. Όταν στις αρχέ του 2022, η τότε εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki ρωτήθηκε για τη χρήση αντισυμβατικών όπλων από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών διασποράς, είπε: «Είδαμε τις αναφορές. Αν αυτό ήταν αλήθεια, θα ήταν δυνητικά έγκλημα πολέμου».

Γι΄αυτό και το «Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν το τελευταίο προπύργιο [των αρνητών αποστολής τέτοιον όπλων], τόσο λόγω ανθρωπιστικών ανησυχιών όσο και λόγω ανησυχιών ότι οι ΗΠΑ θα ήταν δραστικά σε ασυμφωνία με τους συμμάχους τους» αναφέρουν οι New York Times.

Τα όπλα, τα οποία προορίζονται να εκραγούν όταν χτυπήσουν στο έδαφος, έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και τραυματισμούς, συχνά μεταξύ παιδιών που έχουν σηκώσει βλήματα που απέτυχαν να εκραγούν στις αρχικές επιθέσεις, αλλά εξεράγησαν πολύ μετά τη λήξη μιας σύγκρουσης.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε μια εκτενή έκθεση σχετικά με τη χρήση πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία. «Τα πυρομαχικά διασποράς που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία σκοτώνουν αμάχους τώρα και θα συνεχίσουν να το κάνουν για πολλά χρόνια», έγραψε η Mary Wareham, η αναπληρώτρια διευθύντρια όπλων της οργάνωσης.

«Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να τα χρησιμοποιούν και να μην προσπαθήσουν να αποκτήσουν περισσότερα από αυτά τα αδιάκριτα όπλα». Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τα όπλα από τις αρχές του πολέμου, συχνά στο δικό τους έδαφος.

Δεν έχουμε επιλογές – Οι Ουκρανοί δεν κερδίζουν

Για μήνες, ο Μπάιντεν και οι βοηθοί του προσπάθησαν να αναβάλουν την απόφαση, ελπίζοντας ότι το ρεύμα του πολέμου θα στραφεί προς όφελος της Ουκρανίας. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου που επικαλούνται οι New York Times, ο Λευκός Οίκος αποδοκίμαζε τη χρήση τέτοιων όπλων λόγω ανησυχιών για τη χρήση τους, λέγοντας ότι δεν ήταν απαραίτητα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ιθύνοντες στην Ουάσιγκτον δεν έχουν άλλη επιλογή, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Η Ουκρανία, η οποία έχει αναπτύξει δικά της πυρομαχικά διασποράς στον πόλεμο, έχει εξαντλήσει τη διαθέσιμη προσφορά συμβατικών βλημάτων πυροβολικού και θα χρειαστεί χρόνος για να αυξηθεί η παραγωγή.

Ο Μπάιντεν δέχεται συνεχείς πιέσεις από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα πυρομαχικά -τα οποία διασκορπίζουν μικροσκοπικές, φονικές βόμβες- είναι ο καλύτερος τρόπος για να σκοτωθούν Ρώσοι που σκάβονται σε χαρακώματα και εμποδίζουν την αντεπίθεση της Ουκρανίας για ανακατάληψη εδάφους. Οι ρωσικές άμυνες αποδείχτηαν πολύ ισχυρές ανατρέποντας τα ουκρανικά στρατιωτικά σχέδια.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε τη Πέμπτη 6 Ιουλίου ότι είναι πλέον σαφές ότι τα όπλα είναι «100% απαραίτητα» για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες στο πεδίο της μάχης.

Η η αναπληρώτρια βοηθός υπουργός Άμυνας για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρασία Λόρα Κούπερ, ενημέρωσε τους γερουσιαστές στα τέλη του Ιουνίου, ότι το Πεντάγωνο είχε αποφασίσει ότι τα πυρομαχικά διασποράς θα ήταν χρήσιμα για την Ουκρανία, «ιδιαίτερα ενάντια στις σκαμμένες ρωσικές θέσεις στο πεδίο της μάχης».

Το Πεντάγωνο, μάλιστα, υπενθύμιζε επανειλημμένα στον Λευκό Οίκο ότι οι ΗΠΑ κάθονταν σε ένα βουνό από αναξιοποίητα πυρομαχικά που θα μπορούσαν να χαλαρώσουν την πίεση στις ελλείψεις πυροβολικού: δηλαδή πυρομαχικά διασποράς.

Τελικά ο πρόεδρος πείστηκε;

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως αναφέρουν οι New York Times, ο πρόεδρος Μπάιντεν, τελικά πείστηκε, καθώς το Πεντάγωνο του είπε ότι θα παρείχαν στην Ουκρανία μια «βελτιωμένη» έκδοση του όπλου που έχει «ποσοστό αφλογιστίας» περίπου 2% όλων των βολών.

Οι Ουκρανοί έχουν χρησιμοποιήσει επίσης πυρομαχικά διασποράς, αν και το απόθεμά τους είναι ένα κλάσμα από αυτό της Ουάσιγκτον.

Βέβαια, πολλοί εμπειρογνώμονες βομβών λένε ότι τα ποσοστά αφλογιστίας των αμερικανικών πυρομαχικών διασποράς είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου. «Αν προσγειωθούν σε νερό, μαλακό έδαφος, όπως οργωμένα χωράφια και λασπώδεις περιοχές, αυτό σίγουρα μπορεί να επηρεάσει την αξιοπιστία, προκαλώντας υψηλότερα ποσοστά λάσπης», είπε ο απόστρατος συνταγματάρχης και ειδικός στην εξουδετέρωση βομβών Al Vosburgh.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το γεγονός ότι οι Ουκρανοί αποφάσισαν ότι προτιμούσαν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα -ανεξάρτητα από το κόστος- παρά να ζήσουν υπό τη ρωσική κυριαρχία έχει γίνει ένας κρίσιμος παράγοντας στη σκέψη του κ. Μπάιντεν.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει το αμερικανικό δημοσίευμα, οι ΗΠΑ, Ρωσία και Ουκρανία δεν υπέγραψαν ποτέ τη συνθήκη του 2008, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες τα όπλα πρέπει να χρησιμοποιούνται, παρά το ενδεχόμενο σοβαρών απωλειών αμάχων».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ